Amb la finalitat de "descarregar de feina" l'estructura actual, el Col·legi d'Advocats de Reus ha iniciat recentment una campanya de recollida de signatures per disposar de nous jutjats a la ciutat. La degana reusenca, Encarna Orduna, explica a Reusdigital.cat que si bé "aquesta situació ve de lluny, és històrica", des de la seva junta es contemplen diverses solucions per millorar les condicions de treball del col·lectiu i també l’atenció als ciutadans. "Creiem que tenint un jutjat de família i d'incapacitacions millorarien les coses i els de primera instància quedarien alliberats de la sobrecàrrega que tenen ara", detalla.
La prioritat, un jutjat de família i d’incapacitacions
La campanya, impulsada per la comissió de relacions amb l'administració de justícia del Col·legi amb Rosa Guerrero i Sergi Guillén al capdavant, pretén cobrir les necessitats principals del sector. D’una banda, s’aposta per disposar de nous jutjats per tal que els sis que ara hi ha a Reus no hagin de dur "més temes de família". A més, Orduna creu "fonamental" que el nou jutjat de família (que ja existeix a Tarragona) s'ocupi també d'aspectes relacionats amb casos d'incapacitació. "Hi ha bona predisposició per part de l'administració, però ara per ara tot està encallat perquè tenim un govern central en funcions", subratlla la degana. L’exigència, segons el gremi reusenc, es deu a l’elevat nombre de casos relacionats amb les incapacitacions a conseqüència de la presència de complexos sanitaris com l’Institut Pere Mata o el centre Villablanca, entre d’altres.
El problema, però, no és econòmic. Ni tan sols d’espai. “Els jutjats estan preparats per acollir més sales”, matisa Orduna. “Tenim quatre jutjats de primera instància a Reus i un d’ells està de guàrdia les 24 hores del dia”, exposa. “Si a més hi afegim els grans casos com Innova i que els jutjats socials tenen més feina per la crisi, la situació és complicada”, descriu tot seguit. Per tant, el Col·legi demana també un altre jutjat d’instrucció. Això sí, no s’ha marcat cap objectiu pel que fa a la recollida de signatures, que es mantindrà en principi fins al mes de setembre. “No tenim pensada cap xifra, i tothom qui ho vulgui pot signar. Ahir (el passat dilluns, per al lector) van signar uns quants jutges”.
‘O la justícia és ràpida o no és justícia’
La recollida de signatures també reivindica una millora dels recursos existents. “Estem desbordats”, lamenta. Les baixes i les vacances, segons apunta la degana, no es cobreixen, “i quan es cobreixen els funcionaris no sempre tenen la formació adequada”. Això provoca que els jutges de fora i “que s’han adaptat bé a Reus hagin començat la feina amb il·lusió però que pel volum de feina que tenen” acabin demanant un trasllat. “Ara se n’han anat tres jutges, dos dels quals han marxat a Tarragona perquè allà la càrrega de feina no és tan gran”, rebla Orduna.
La problemàtica, a més, afecta també el jutjat de Falset. “És un jutjat d’instrucció i de primera instància, gestiona assumptes civils i penals”, diu per dibuixar la saturació d’aquest. “El jutge que s’hi ha d’estar està pràcticament sempre de guàrdia”, denuncia. Per tant, Orduna creu que “hem de ser més àgils”. “Hem de donar una resposta més ràpida als nostres clients”, indica. I és que la celeritat, quan es tracta de la defensa dels interessos propis, és clau. “Una justícia que no és ràpida no és justícia”, conclou.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics