Més de 2.000 advocats de tot l'estat debatran sobre el futur de la professió en la 13a edició del Congrés de l'Advocacia Espanyola que se celebrarà des d'aquest proper dimecres, 3 de maig, i fins al dijous dia 5 al Centre de Convencions de PortAventura, a Vila-seca. Val a dir que el congrés és coorganitzat per Col·legi de l'Advocacia de Reus.
La degana, Encarna Orduna, ha exposat a Reusdigital.cat que els lletrats reflexionaran "al voltant de quatre grans eixos, com són la defensa dels drets i les llibertats, els avenços i desafiaments de la regulació deontològica, la intermediació i els nous models de negoci, així com la formació i especialització contínua". Els col·legis de Tarragona i de Tortosa acullen igualment l'esdeveniment.
Un congrés formatiu i deliberatiu
És aquest un esdeveniment quadriennal, que s'organitza per primera vegada a Catalunya (l'anterior es va fer a Valladolid) i del qual s'espera que "serveixi per copsar les necessitats dels professionals del sector, treure'n conclusions i poder engegar les mesures per donar resposta" al col·lectiu, defensa Orduna. És aquest un moment complex per a l'advocacia, admet. "La situació als jutjats és de vegades caòtica", subratlla, "per la manca de recursos" que es destinen a la justícia. La prova, argumenta, són les aturades i les vagues que han dut a terme alguns professionals durant les últimes setmanes. "I finalment, qui més malparat en surt és el ciutadà", adverteix. En aquesta línia, la degana apunta que amb tot el contacte amb el departament de Justícia de la Generalitat "és continu", i que recentment s'ha establert un calendari de reunions per abordar "les reivindicacions existents".
Orduna assenyala que el congrés de Vila-seca tindrà caràcter "deliberatiu i formatiu". En aquest sentit, la degana apunta que la formació especialitzada i contínua "és una necessitat" del col·lectiu davant dels "canvis normatius" que es produeixen, i per tal de donar "el millor servei" als clients, és a dir, a la ciutadania. A banda, la trobada dels advocats inclou igualment una sèrie de ponències a càrrec de professionals reconeguts als seus respectius àmbits d'acció. Se n'oferiran més d'una seixantena, entre les quals destaquen les protagonitzades per Jesús Remón, Francisco Caamaño, José Ramón Chaves i Maria Emilia Casas.
Per tot plegat, Orduna considera que la celebració del congrés a casa nostra és una "gran oportunitat". "Vam decidir presentar-nos conjuntament els tres col·legis, que a més tenen dones al capdavant", fa constar. La degana del col·legi de la capital del Baix Camp destaca, finalment, el suport rebut per part de l'ajuntament a l'hora de "promoure" tots els atractius locals entre els milers d'assistents que passaran uns dies al territori.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics