Concertada
Això està molt bé per marejar al personal, però ningú parla de modificar el decret que afavoreix la concertada...
El ple l'ajuntament no ha tirat endavant la moció presentada per la CUP
Aquest divendres, els vots contraris de l'equip de govern (PSC, ERC i Ara Reus) han frenat l'aprovació de la "moció presentada pel grup municipal de la CUP que reclamava la reobertura de la segona línia d'I3 de l'escola La Vitxeta, l'elaboració d'una nova zonificació escolar i el compromís per part de l'executiu de no tancar cap línia pública més. Tot plegat, en línia amb la denúncia de gairebé una vintena de famílies que s'han quedat sense plaça a la públicar (a la seva zona, la D) en el període de preinscripció escolar.
Albert Badia, un dels pares afectats que va assistir aquest dijous a la reunió que van tenir amb el govern, "una trobada a última hora que va arribar després de mesos d'insistir-hi", assegura que durant les darreres setmanes els deien que "hi hauria places per a tothom". La qüestió és que si la situació no canvia, aquests nens i nenes hauran d'accedir a les escoles concertades de la seva zona (Sant Josep i Sant Pau, amb places lliures) o a les públiques d'altres àrees, ja que a les de la zona D (La Vitxeta, el Pi del Burgar i el Rubió i Ors) no en queden. "El primer és que reconeguin que la zonificació escolar està mal feta", diu Badia.
"Seguirem lluitant, continuarem amb la recollida de signatures i per al dia 22 de maig a les 5 de la tarda hi ha convocada una manifestació a la plaça del Mercadal", crida així a la mobilització una de les mares afectades, Nerea Rodríguez. "No han volgut ni obrir la segona línia a La Vitxeta ni incloure a la zona D -la que compta amb menys escoles públiques- la Isabel Besora per proximitat", conclou.
"No és una guerra entre la pública i la concertada, però així ens 'obliguen' a anar o a la primera, però a la quinta forca, o a la segona", critica Badia, qui afegeix que els nens i nenes que s'han d'escolaritzar van néixer fa tres anys i que, per tant, hi ha hagut una "mala gestió".
La resposta del govern
Durant el debat de la moció, la regidora d'Educació, Pilar López, ha explicat que són un "govern compromès amb l'educació pública de qualitat, que treballa per una escolarització equilibrada en contra de la segregació". Tal com apunta López, amb l'actual mapa, presentat a la Generalitat el 3 d'octubre de 2024 després de deu mesos de feina i una quarantena de reunions amb diversos col·lectius i institucions, el 21% de les famílies accedeix a la primera opció escollida, i la xifra ascendeix al 95% si es té en compte qui entra a la segona.
López ha volgut deixar clar que continuaran treballant per "revertir situacions de desigualtat" i conjuntament com el departament d'Educació de la Generalitat, avaluaran els resultats de la nova zonificació per fer-ne un seguiment i els canvis "pertinents". "Es tracta d'una eina viva i revisable", ha recordat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics