Dijous, 28 de Març de 2024

El govern tira endavant la reforma fiscal amb el rebuig frontal de l'oposició

Preveu, entre altres, bonificacions adreçades a les empreses que fomentin la creació d'ocupació i habitatge protegit

23 d'Octubre de 2020, per Marc Busquets
  • El paquet de mesures fiscals aprovades al ple s'adreça, entre altres, a la captació d'empreses

    Reusdigital.cat

El govern ha fet valer la seva majoria per tirar endavant la reforma fiscal plantejada dies enrere amb l'objectiu "d'atraure empreses, generar més ocupació i fomentar l'habitatge protegit", segons la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha exposat al ple d'aquest divendres. L'oposició, al seu torn, s'ha oposat en bloc als tres punts sotmesos a votació. 

Una proposta que 'ni és ambiciosa ni és històrica', segons la CUP

Caballero ha estat l'encarregada d'exposar els detalls de la reforma fiscal proposada pel govern, tot apuntant a les "clares prioritats" d'aquest per donar suport al teixit econòmic. Es tracta, ha dit, de "reaccionar a temps" a la crisi i "d'atendre les persones". A l'hora d'establir el context que ha generat la modificació plantejada, Caballero ha recordat que l'any 2013 ja es van plantejar una reforma de les ordenaces com a "estímul fiscal" a l'activitat de les empreses; "i ara, amb l'Ajuntament sanejat, volem donar resposta a la desacceleració i a les necessitats socials", ha raonat. 

Des de la CUP, Marta Llorens ha començat la seva intervenció tot proposant una "reflexió" sobre "els molts significats del llenguatge" per qüestionar el discurs de Caballero. Per a la independentista, "la reforma proposada no és pas històrica ni ambiciosa", tot alertant de passada sobre les 4.000 persones que són en risc de vulnerabilitat a la capital del Baix Camp. "La seva proposta no aporta solucions a la situació d'aquests veïns", ha carregat. Per tot plegat, ha dit, "sembla que la seva reforma sigui feta a mida dels interessos del govern; sembla política d'amiguets". 

Una reforma fiscal que 'exclou la majoria de la ciutadania', diu el PSC

Acte seguit, la portaveu de Cs, Débora García, s'ha queixat que la reforma del govern "no ajudarà les famílies, ni les pimes ni els autònoms a sortir de la crisi". "Ens parlen de creació d'ocupació, però i què faran, per tal que els treballadors que ja tenen feina la conservin?", ha preguntat la líder del grup liberal. De fet, no ha descartat presentar al·legacions i recórrer a la justícia per aturar algunes de les bonificacions previstes. 

Finalment, el socialista Andreu Martín ha assenyalat que "no ha semblat pas, pel discurs de la regidora Caballero, que aquesta sigui una reforma fiscal ambiciosa". Per al líder de l'oposició, el paquet de mesures de l'equip del batlle Pellicer "deixa fora la gran majoria de la ciutadania" perquè "se centra en empreses que, en alguna casos, ni tan sols són encara a Reus". Ha lamentat, finalment, que no se sàpiga "quin ha de ser l'impacte" de les noves ordenances. 

'Intentaré ser més convincent'

"Doncs intentaré ser més convicent, a partir d'ara", ha contestat amb certa ironia Caballero, ja al segon torn de paraula del debat, en al·lusió a les crítiques de Martín. "Veig en vostès una barreja de conceptes a l'hora de jutjar la reforma fiscal que els proposem", ha disparat contra la resta de grups a l'oposició. La regidora d'Hisenda ha mirat de rebatre, un rere l'altre, els arguments de la CUP, Cs i el PSC. "La creació d'ocupació és la millor mesura social possible", ha subratllat, tot assegurant que per aconseguir-ho "cal estimular l'arribada de noves empreses". 

Llorens ha aprofitat la seva segona intervenció per preguntar-se si "aquesta reforma és valenta" i si "han analitzat quin impacte han tingut les ordenances de 2019, posem per cas, en àmbits com l'habitatge". En aquesta línia, ha lamentat que s'opti per la construcció abans que per altres estratègies i ha acusat el govern de "voler-nos donar gat per llebre". Per acabar, ha assegurat que la reforma "no té caràcter feminista" i que "Esquerra no sembla haver tingut cap incidència" en el paquet de mesures que s'ha aprovat.

García, per part seva, ha comentat que el projecte del govern és "poc realista" i ha denunciat que els requisits per beneficiar-se de les bonificacions de la reforma són de "difícil accés" per a les empreses petites, "la majoria del nostre teixit productiu". "Si barregem conceptes deu ser que tots som uns ineptes", ha disparat Martín a posteriori, per afegir que "potser són vostès, que no entenen què els passa a les empreses i als veïns". El socialista ha denunciat que no hi va haver "cap" reunió prèvia per tal que el govern expliqués la modificació de les ordenances a l'oposició. "Ens venen fum, i al final ens ofegarem tots", ha reblat. 

La reforma fiscal

La proposta del govern de Reus, ja validada al ple, preveu incorporar tres noves bonificacions a les tres principals ordenances fiscals: La bonificació del 95% de l’IAE a les noves empreses i les que inverteixin per ampliar la seva capacitat productiva i que generin llocs de treball estables; la bonificació del 95% de l’IBI a les noves empreses que s’instal·lin a Reus o que inverteixin o ampliïn la seva capacitat productiva; i la bonificació del 95% de l’ICIO per a les obres per a la implantació de noves activitats empresarials a la ciutat o inversions que facin ampliar la capacitat productiva i generar llocs de treball de les empreses ja instal·lades.

Per gaudir d’aquestes bonificacions, caldrà crear un mínim de 25 llocs de treball estables, i l'oferta d'ocupació s'haurà de tramitar a través de l’IMFE Mas Carandell. Les bonificacions de l’IAE i l’IBI tindran una vigència de 10 anys. Els cinc primers, la bonificació serà la màxima, del 95%; i entre els sisè i el desè, es reduirà en un 10% cada any.

La reforma fiscal aprovada modifica les bonificacions de l'IAE vigents fins ara per fomentar l'ocupació estable. D'aquesta manera, s'ha donat el vistiplau a la bonificació d’entre el 25 i el 50% de l’IAE a les empreses que incrementin la plantilla de treballadors amb contracte indefinit. Concretament, si augmenten entre un 10 i un 15% la plantilla d'indefinits, la bonificació serà del 25% (fins ara era del 10%); si la plantilla creix entre un 15 i un 25%, la bonificació serà del 40% (fins ara era del 15%); i si creix més de 25%, la bonificació serà del 50% (fins ara era del 25%).

I, finalment, la reforma del govern contempla dues mesures més per fomentar l'habitatge protegit. D'una banda, la bonificació del 95% de l’ICIO per a les obres de nova edificació en edificis d’habitatge protegit; de l'altra, la bonificació del 50% de l’IBI durant 10 anys per als habitatges amb protecció oficial. En aquest últim cas, ha dit Caballero en la seva intervenció al debat, la mesura amplia la bonificació. Fins ara, era del 50% entre el primer i el sisè any, i del 30% del setè al vuitè.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics