Dimecres, 08 de Maig de 2024

El Grup Pere Mata fa un protocol sobre les relacions afectivosexuals de discapacitats i malalts mentals

S’ha presentat en les III Jornades de Bioètica que s’han realitzat a la Facultat de Medicina de la URV

20 de Novembre de 2018, per Isabel Martínez
  • Els ponents han exposat pautes concretes d'actuació en el camp de la sexeafectivitat

    Isabel Martínez

Abordar la sexualitat més enllà de la genitalitat, aprendre a dir “no”, evitar abusos o tenir informació per no convertir-se en un abusador, reafermar la pròpia identitat i respectar la dels altres... Aquests són alguns dels elements que treballen els tallers de psicoeducació que des del Grup Pere Mata s’han començat a realitzar en relació a l’abordatge de la sexualitat de les persones amb discapacitació intel·lectual o malalts mentals. Unes actuacions que s’engloben en un protocol a l’atenció de la sexualitat i les relacions afectives que ha centrat les III Jornades de Bioètica celebrades sota el nom ‘I per què jo no? Sexeafectivitat, una qüestió de drets’ a la Facultat de Medicina de la URV aquest dimarts.

Segons Andreu López, psicòleg de Villablanca, el protocol no s’adreça tan sols als usuaris sinó que també desenvolupa accions en l’àmbit de les famílies, els tutors i els professionals que estan en contacte amb aquests dos col·lectius. “La dimensió de la sexualitat és vital per desenvolupar un projecte de vida i és un dret humà universal i hem de poder-lo garantir” ha explicat la presidenta del Comitè de Bioètica de l’Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata i Villablanca, Cori Juanpere, qui ha recordat que “en el nou paradigma emergent la persona deixa de ser un objecte de cura” de forma exclusiva per incorporar noves dimensions com l’afectivo-sexual. Un àmbit que permet a l’individu “desenvolupar-se cap a endavant”.

Tot i aquesta voluntat de transformar la percepció en aquest àmbit, López ha reconegut que “passar de la teoria a la pràctica és complicat”, un motiu pel qual el Grup Pere Mata ha iniciat el disseny d’una sèrie d’accions encaminades a assessorar a tots els integrants de cadascun dels centres i als usuaris. Una d’aquestes accions és una enquesta dirigida als professionals de l’atenció que s’ha iniciat en el marc de les Jornades i que busca “detectar necessitats”. Atesa l’heterogeneïtat del perfil dels diferents usuaris del Grup Pere Mata, López ha indicat que “no podem implementar un pla global” però ha precisat que, per exemple, a Villablanca es preveuen 13 accions per garantir aquests drets tot i que no existeix, de moment, un termini temporal pel seu desenvolupament.

Després de la intervenció inicial de Juanpere, les Jornades han comptat amb la intervenció d’experts com Laia Alamany, presidenta de l’Associació Siara i experta en abusos sexuals i discapacitat; Begoña Roman, presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya; Silvia Ventura, magistrada experta en internaments psiquàtrics i incapacitats. Una taula rodona moderada per Juan García, periodista i resident de psicologia clínica de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, ha comptat amb la participación d’usuaris, professionals i familiars. El professor d’Ètica de la UB i de Bioètica de la UIV, Marcel Cano, ha debatut a partir d’una situación real, sobre les estratègies d’actuació des de la perspectiva dels usuaris.

Per cloure la jornada, el gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, ha intervingut també.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges