Jordi Cervera ja ha passat el relleu d'Ara Reus per a l'alcaldia a Daniel Rubio (1981). Aquest, l'actual regidor de Medi Ambient i Ocupació del consistori, fa balanç de l'acció de govern a uns mesos de les eleccions municipals. L'entesa amb els socis del PDeCAT i Esquerra "ha estat satisfactòria", diu, i ha servit per evidenciar també que "el nostre partit ha demostrat la seva capacitat de gestió". Entrevistat per Reusdigital.cat, l'alcaldable de la formació municipalista s'obre amb el diàleg, si bé apunta que "els extrems no són bons". "Amb la CUP no m'hi entendré", subratlla. "I amb aquests Ciutadans, tampoc", afegeix.
Estan satisfets amb el pacte de govern amb el PDeCAT i Esquerra?
N'estem satisfets. L'experiència ha estat satisfactòria i ha demostrat la nostra capacitat de gestió, de ser al govern. Quan vam veure el context on érem, amb una alcadia amb només set regidors dels 27 del ple, i que allò no avançava després d'uns mesos en solitari, vam actuar amb responsabilitat per desencallar la situació. Anteriorment ja l'havíem demostrada, de fet, amb actuacions concretes en el cas Innova, ja sigui la querella a la qual es van afegir l'Ajuntament i la CUP o el pla de reordenació empresarial que va permetre reduir el deute. Tot allò que vam fer llavors en va permetre fer un pas endavant per entrar al govern. I aquesta entrada l'explico en dues etapes.
Quines?
Una, quan gestionem la regidoria de Medi Ambient i Ocupació, per la meva part; i amb la d'Esports, per part de Jordi Cervera. D'aquí en destacaria que totes les propostes que havíem presentat en l'anterior mandat les vam començar a dinamitzar des del primer moment. Parlo de la gestió de la tramitació electrònica, o de l'expedient electrònic a l'Ajuntament de Reus, o de la finestreta única empresarial, posem per cas, per apropar el consistori als ciutadans. I tot això, ho subratllo, ens ha posicionat com un partit amb capacitat de gestió i lideratge. Pel que fa a la regidoria d'Esports, ha estat important la reconversió de les subvencions a les entitats, que les hem sabut reconduir, així com la situació de Reus, Esport i Lleure (Rellsa). Vull recordar, a banda, que abans de la nostra gestió la Fundació Mas Carandell era deficitària, i que l'any passat va tancar els comptes amb números positius.
I la segona etapa?
És fruit de tot l'anterior. Tot veient el nostre tarannà, el batlle Pellicer ens va encarregar vuit mesos després que gestionéssim la regidoria de Recursos Humans, que va recaure en mi, i la gestió política d'Aigües de Reus. Això ens ha permès, entre altres, el disseny de nous organigrames de funcionament, i tornar a definir procediments interns a nivell municipal. M'he reunit amb la totalitat dels treballadors municipals, o com a mínim els he convocat a tots, per tirar endavant un pla de modernització, i hem tingut l'aprovació d'un nou conveni laboral amb el suport del 90% del personal. Això és Ara Reus.
De quin projecte del mandat d'Ara Reus n'està més content?
Arribarem a les eleccions de 2019 tot havent arribat, vuit mesos abans, a un 60% de compliment del programa amb el qual ens vam presentar el 2015. Som de fets, no pas de paraules. De l'àrea de Medi Ambient, el projecte que ja s'ha iniciat i que és estratègic de cara al futur és el de la mobilitat elèctrica, amb el 'car sharing', un model pioner a l'Estat. De fet, hem hagut d'ajornar la licitació perquè les marques de cotxe no tenien encara desenvolupat el sistema informàtic que ha de permetre l'obertura dels vehicles. El projecte ens posicionarà com a ciutat intel·ligent capdavantera i servirà per retirar prop d'una vintena de cotxes que emeten CO2 per posar-ne una desena d'elèctrics a l'abast dels treballadors municipals. Pel que fa a Aigües de Reus, crec que és especialment rellevant la implantació dels comptadors electrònics. A Reus ja en són 15.000, d'un total de 50.000. Permeten posar-hi sistemes d'alarma, d'avís de consum, o de control de consum.
I en matèria de recursos humans?
Tot el sistema del pla de modernització que ens han de permetre fer un Ajuntament més àgil i més proper a la ciutadania. Per la part d'Ocupació, a banda, cal destacar les línies adreçades als joves i a dones en risc d'exclusió social. Pel que fa a la regidoria d'Esports, Cervera l'ha reinventada, ha creat una nova agenda d'esdeveniments a la ciutat i ha trobat espònsors. A més, cal tenir en compte el projecte de construcció dels polilleugers. Crec que això fa de Cervera el millor regidor d'Esports que ha tingut l'Ajuntament.
Com han gestionat amb els seus socis altres qüestions? La prorrogació dels pressupostos, per exemple.
En termes generals, la nostra aliança ha estat i és còmoda, i l'entesa ha estat i és sempre senzilla més enllà d'alguna qüestió puntual. Es proposen projectes de ciutat, es busquen suports i es tiren endavant. A títol personal, però també com a representant del partit, he de dir que la situació ha estat sempre còmoda. Les relacions personals també són bones, i això és important perquè genera equip.
I la relació amb l'oposició? Amb la CUP s'hi han enganxat molts cops.
Ho vaig dir el primer dia i ho dic ara. Hi ha gent que viu de la bona feina feta temps enrere per David Vidal. Crec que se'ls ha de fer treure la màscara, perquè tiren d'un populisme barat que té les cames molt curtes. En el meu segon plenari com a regidor, de fet, ja els vaig dir que són burgesos acomodats. Mirem-nos les seves declaracions de patrimoni, o de la renda. És molt fàcil, per tant, fer un discurs populista amb la seva comoditat, al darrere. A banda, dia rere dia, ple rere ple, s'han degradat i s'han immolat amb la seva manera de fer. Van sortir a dir que feia un any i mig que treballaven en una ordenança de tinença d'animals responsable i després vam descobrir que era un plagi de la de Barcelona. Han fet coses que denigren la classe política, i jo no combrego amb el seu tarannà. En conseqüència, sóc el primer que entra en conflicte amb aquesta gent, si cal.
En la qüestió nacional, Ara Reus s'hi posa de costat.
A Ara Reus hem mantingut sempre el mateix discurs, proposem diàleg i som municipalistes. Poso l'exemple de formacions que d'entrada van apostar per la via unilateral per assolir la independència i que s'han fet enrere. I, d'un altre costat, hem vist que hi ha partits que llavors van apostar per aplicar el 155 i que ara no optarien pel mateix. Parlo del PSC, fins i tot de Cs, que en tot cas ho diu amb la boca petita.
Amb la boca petita, segur?
Bé, ja m'agradaria veure governar Cs, d'entrada. Des de l'oposició poden dir moltes coses, però després arriba l'hora de la veritat i quan s'és al govern les coses són molt més complexes. Poden dir que l'aplicarien, però ja ho veuríem, si fossin al govern i tinguessin aquesta responsabilitat.
I doncs?
El que miro de dir és que Ara Reus és un partit municipalista, i plural. Tenim gent que pensa d'una manera i d'una altra. Defensem el dret a decidir i vam defensar l'1 d'octubre. De fet, vam tenir gent als col·legis, i el senyor Cervera i jo vam ser al tancament dels col·legis. Al mateix temps, però, hem estat crítics amb les sessions al Parlament dels dies 6 i 7 de setembre de 2017, i vam ser crítics igualment amb la DUI.
Equidistants?
Pot dir-ne equidistància, però jo en dic fermesa. El curiós és que ara hi ha líders d'un costat i l'altre que diuen el que segons com ja dèiem nosaltres força abans. Que cal diàleg, posem per cas, i que s'ha d'eixamplar la base, o que això no pot tirar endavant amb la meitat de la població perquè pot haver-hi fractura.
Ara Reus creu que a la ciutat hi ha fractura social?
No. A Reus no. Hi ha hagut moments de tensió en què els sentiments han pres el carrer, però jo no vaig pas amb neguit per Reus.
Quin record en té del que va passar al Mercadal, quan Cs va despenjar la pancarta dels presos?
És lamentable i amarg, el record que en tinc. Aquell matí era al despatx amb l'alcalde, i quan vaig mirar cap a plaça vaig veure els regidors de Cs al carrer. Vaig advertir el batlle que creia que algú estava despenjant la pancarta i vam anar cap a la sala Evarist Fàbregas. Vam quedar bocabadats quan els vam veure, dos individus amb una escala i un braç telescòpic. Vaig ser el primer en baixar a plaça per dir als regidors de Cs que s'havien equivocat, i que ja que són regidors haurien pogut retirar la pancarta ells mateixos.
Quina va ser la seva resposta?
Que havien demanat molts cops la seva retirada i que l'alcalde no els havia fet cas. I jo els vaig dir que no és ben bé el mateix posar un cartell que treure'l. Treure'l em sembla un atac a la llibertat d'expressió, i els vaig dir que en tot cas en pengessin una ells, de pancarta. Quan dic que el record que en guardo és amarg és per la picabaralla que hi va haver a plaça entre uns i altres. Hi ha un moment, a les imatges, que a mi se'm veu sortir disparat d'un grup de gent. Hi havia dues persones grans i jo mirava de retirar-les d'allà, perquè veia que allò podia acabar-se malament. Aquell dia, els que van acabar a empentes no van ser els regidors de Cs i els del govern, no. Van ser els veïns que eren allà, la gent que esmorzava o que anava a treballar. Hi va haver gent que es va sentir ferida per una irresponsable acció política. A més, qui la va provocar va marxar. Allò em va fer pensar que els extrems polítics no han dut res de bo.
No obstant això, amb uns i altres hi hauran de parlar.
Ens presentem per ser la força més votada i perquè Daniel Rubio sigui l'alcalde. No entenc les forces que van a unes eleccions per quedar-se a l'oposició, com la CUP i Cs. Són partits que tenen governofòbia. Jo no m'hi puc entendre, amb els extrems ideològics. No em puc entendre amb Plataforma per Catalunya, ni amb VOX ni amb la CUP, ni amb la radicalitat de Cs. No, no m'hi puc entendre, amb aquesta gent.
Hi ha línies vermelles.
N'hi ha. Jo no m'entendré amb la CUP. Ni amb VOX.
Amb Cs hi té més punts en comú?
Amb aquests Ciutadans de Reus no m'hi puc entendre.
I amb el PSC?
M'hi puc entendre, sí.
La prioritat no és pas repetir el pacte amb el PDeCAT i Esquerra, doncs.
Ja veurem quins resultats es produeixen, i com es presenten a les eleccions. Torno a dir, però, que el partit Ara Reus s'ha trobat molt còmode al govern amb aquests dos partits. Ens presentem per ser la força més votada, i per connectar amb la gent que s'ha desencisat de la política de promeses incomplertes i grandiloqüents i de la política dels extrems que només mira de treure profit de la confrontació. Hi ha molta gent que busca un partit que sigui moderat, plural. De fet, m'agradaria que a les eleccions de 2019 es parlés de Reus, i no pas que la campanya estigués marcada per altres coses. És un repte que llenço, en especial, als partits representats al Parlament. Si parlem del municipi, si la campanya se centra en les qüestions municipals, és on Ara Reus té les de guanyar.
Serà difícil que el context nacional no afecti la campanya per les municipals.
En el nostre cas, torno a dir que només volem posar l'accent en la qüestió municipal. No estic pas dient que als plens no s'hi hagin de tractar qüestions supramunicipals, però. Quan ha estat el cas, hem manifestat la nostra opinió.
Què mantindrà Rubio de Cervera, al capdavant d'Ara Reus?
A Cervera l'honora el pas que ha fet. Ha complert una etapa i ha entès que hi havia gent jove amb ganes de tirar endavant. És algú que sap fer equip, que deixa actuar i que no et fa ni un retret si t'equivoques. M'agrada el seu caràcter d'esportista, de fet. Si caiem, ens aixequem i seguim lluitant. Em quedo amb tot això, de Cervera. Jo hi vull aportar altres coses, al projecte d'Ara Reus. Diuen que sóc molt jove, però el cas és que tinc més experiència que altres que es presentaran. Conec l'Ajuntament i he mirat de generar equip, d'entendre'm amb tothom. He fet el pas perquè hi ha un sector econòmic, veïnal i empresarial de la ciutat que em fa costat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics