Dimarts, 25 de Juny de 2024

Reus activa un nou servei de control contra insectes i rosegadors

L'ajuntament ha habilitat un telèfon perquè la població pugui alertar envers la presència de plagues

10 de Juny de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge de l'equip de control de plaques

    Cedida

Amb l'arribada de la calor i l'augment de les temperatures, des del consistori, a través d'Aigues de Reus, han posat en marxa el nou contracte pel que fa al control de les plagues d'insectes com paneroles, mosquits, vespes i rosegadors a la ciutat, entre d'altres. La inversió és la més elevada fins a la data i preveu que els tractaments preventius i correctius contra les plagues es dupliquin en les zones més afectades, alhora que es posen en funcionament nous canals de comunicació que han de permetre una notificació més àgil i eficient de les incidències per part de la ciutadania.

El contracte, que Aigües de Reus ha adjudicat a l'empresa Lokimica SAU, preveu una inversió de 237.160 euros l'any durant tres anualitats, amb la possibilitat d'aplicar dues pròrrogues anuals, amb un pressupost total de fins a 1.328.096 euros. Aquesta inversió preveu, de manera immediata, que es dupliquin els tractaments preventius en la majoria de barris de la ciutat i, especialment, en els parcs i jardins del municipi, i en aquelles zones on hi ha més presència de plagues.

 

Comunicació directa

 

Més enllà de la prevenció, el contracte també persegueix una major agilitat en els tractaments correctius un cop es tingui notícia de l'existència de plagues a la via pública. En aquest sentit, ja és operatiu un servei de guàrdia amb telèfon 24 hores per a la comunicació d'incidències per part de la ciutadania. A partir d'ara, qualsevol ciutadà que detecti la presència de qualsevol plaga a la via pública, pot comunicar-ho de manera directa a l'empresa a la qual s'ha adjudicat la lluita i el control d'insectes i rosegadors en tots els barris de la ciutat. S'ha habilitat un telèfon gratuït, a més d'un correu electrònic especialment per aquestes tramitacions.

El regidor d'Aigües de Reus, Daniel Rubio, ha assegurat que "hem decidit invertir més diners que mai i comptar amb més eines de comunicació ciutadana", afirma el regidor responsable d'Aigües de Reus, Daniel Rubio, que ha alertat que amb la calor poden anar en augment el nombre de plagues.

 

Poblacions estables

 

Aigües de Reus espera que aquesta intensificació dels controls pugui mantenir estables les poblacions d'insectes i de rosegadors a la ciutat, malgrat que les circumstàncies climàtiques adverses dels darrers anys, amb manca de pluges i augment de temperatures, han fet que les plagues tinguin l'ambient que els és més propici per proliferar.

Malgrat això, des d'Aigües de Reus han precisat que la desaparició absoluta dels rosegadors o dels insectes "és una quimera", i que l'administració tan sols pot garantir un control de la seva població, tot posant de manifest que en aquesta qüestió també és fonamental que els particulars facin un seguiment i control de les plagues, amb els tractaments que siguin necessaris.

 

Planificació i qualificació

 

El servei de prevenció i control de plagues està dissenyat de manera que es fa coordinadament amb les tasques de manteniment que Aigües de Reus ja du a terme de manera permanent a la xarxa de sanejament. La planificació que s'aplica de forma permanent té en compte diversos aspectes. En primer lloc, els cicles vitals i de reproducció de rosegadors i insectes, amb la qual cosa els tractaments són més intensos durant els mesos d'estiu.

En segon lloc, també es valora el nivell d'incidència de les plagues en els diversos barris de Reus. En aquest sentit, tant pel que fa a rosegadors com a insectes, el mapa de la ciutat queda dividit en zones segons quina hagi estat la intensitat de les afectacions al llarg dels darrers anys. Segons el nivell d'incidència en la presència de plagues, que oscil·la entre baix i extrem, s'actua  amb major o menor intensitat en cadascuna de les àrees.

En tots els casos, els treballs per al control de plagues són duts a terme per personal qualificat, que extrema les precaucions per evitar que es produeixin situacions de risc tant entre el personal com entre la ciutadania. En aquest sentit, sempre s'intenta minimitzar al màxim l'ús de productes químics.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges