Diumenge, 23 de Juny de 2024

La CUP de Reus critica el 'continuisme' del govern de PSC, ERC i Ara Reus

El grup municipal denuncia una 'manca de transparència' durant el primer any de mandat

  • A l'esquerra, Arnau Martí, i a la dreta, Mònica Pàmies, durant l'atenció als mitjans de comunicació

    Reusdigital.cat

El grup municipal de la CUP a Reus, que està a l'oposició, ha fet un balanç del primer any de mandat del govern format per PSC, ERC i Ara Reus. Als de Sandra Guaita (PSC) els acusen de "continuistes", a Noemí Llauradó (ERC), de tornar a preferir la cadira a la Diputació de Tarragona, i a la formació encapçalada per Daniel Rubio (Ara Reus), de ser una "paparra" que s'aferraria a qualsevol govern. Han aprofitat per denunciar una "manca de transparència" per part d'un executiu "clarament prepactat abans, fins i tot, de la campanya electoral".

Després de gairebé un any de la formació del govern municipal a Reus, la CUP, que compta amb dos regidors al ple de l'Ajuntament, Mònica Pàmies i Arnau Martí, ha ofert una visió d'aquest primer any de mandat, en el qual les comissions informatives amb tots els grups municipals "no serveixen per informar" i, segons apunten, molts expedients (amb un major percentatge que en mandats anteriors) passen a aprovar-se a la Junta de Govern Local directament, sense passar a debatre's al ple. Així, els anticapitalistes denuncien que si no s'informa a l'oposició, aquesta no pot fiscalitzar la feina del govern, i que temes com la Hispània o el pla urbanístic del Camí de Valls, de caire especulatiu, s'estan tramitant per Junta de Govern Local.

Els cupaires senten un cert "desengany" per part de l'executiu actual, ja que pensaven que els tindrien més en compte; asseguren que l'alcaldessa Sandra Guaita volia "una oposició participativa" per tirar endavant un "projecte comú", fet que titllen de "discurs polític que no diu res", i denuncien que en nombroses ocasions es troben amb crosses lingüístiques per part dels regidors de govern "quan el tema no els convé", com ara "no ho sé contestar ara mateix" o "us passarem la resposta per escrit".

Mocions cupaires com la modificació en el projecte de la Hispània o la previsió i establiment d'ordenances per regular els pisos turístics són propostes que no tiren endavant, mentre que altres que "els fan quedar bé" com la defensa de la llengua catalana, la causa palestina o el suport a l'escola pública, són els tipus de mocions a les quals els fan costat. En paraules del regidor Arnau Martí, "tot allò que pot fer trontollar la posició política i l'status quo es denega persistentment i acabem xocant contra un mur".

Una de les propostes de campanya electoral dels cupaires era la creació d'una zona verda de més de 3.000 metres quadrats als terrenys d'Adif, que asseguren que "semblava que tiraria endavant" i no és el cas. Així, critiquen que "el govern només especula" amb l'impuls de plans urbanístics i que Ara Reus, que porta la regidoria de Medi Ambient, "no ha incrementat en absolut les zones verdes".

També han aprofitat l'atenció als mitjans de comunicació d'aquest dimecres per denunciar una "manca d'inversió", des de fa molts anys, per part d'Aigües de Reus en el manteniment de la xarxa d'aigua de boca i de clavegueram. El motiu? Aigües de Reus és de les poques empreses municipals amb resultats positius i ha servit per "tapar forats", en paraules dels cupaires, d'altres amb pèrdues. I ara, segons apunten, el Consell d'Administració de Reus Serveis Municipals assegura que es necessita una inversió de 25 MEUR per a la millora integral de la xarxa d'aigua de boca i uns 60 MEUR per tenir la del clavegueram en condicions.

Pel que fa a les obres a l'antiga Hispània, que han d'habilitar-hi un nou pàrquing soterrani, els cupaires es mantenen ferms en la seva lluita i ara, han denunciat la situació a Inspecció de Treball perquè no s'estan prenent les mesures laborals correctes. Tal com expliquen, els treballadors no duen l'equip de protecció òptim (per exemple, van amb samarretes de maniga curta i sense mascareta) i així, s'exposen encara més a la "perillositat" per la contaminació del terreny.  A més, segons l'informe d'anàlisi extern de l'àrea afectada, un treballador de Garcia Riera (empresa encarregada de les obres) no hauria de treballar-hi més de 60 dies i s'haurien de renovar constantment els grups, fet que des de la CUP dubten que Garcia Riera, amb la seva estructura de personal, pugui garantir.

La situació dels familiars i usuaris de la residència ICASS de Reus també és una de les lluites de la CUP des del passat mes de novembre, quan es va anunciar que es tancaria l'equipament. Malgrat que el trasllat d'alguns usuaris ja és una realitat, "encara hi ha un nucli dur que es nega a marxar", expliquen. "Quin paper faran en el darrer dia PSC i ERC?", reflexionen.

Per a aquest 2024 es va aprovar una pujada d'impostos, fet que, sota el punt de vista de la CUP, es podria haver regulat "aprimant" la despesa, per exemple, aturant projectes que estaven pendents d'adjudicació o simplificant l'estructura municipal. "Per què hi ha d'haver tants consells d'administració diferents?", es pregunten.

"ERC i Ara Reus volen estar a govern a tota costa", defensa Mònica Pàmies. Els interessos polítics i personals en els pactes per a la formació de govern, com exemplifiquen els cupaires amb el cas de Noemí Llauradó i la presidència de la Diputació de Tarragona, els suposa un "descrèdit". Respecte a Ara Reus, que en aquest mandat se'ls ha retirat les àrees de recursos humans i del contracte de la brossa, els anticapitalistes parlen d'"incompetència". I pel que fa al PSC, apunten que no han portat "cap tipus d'aire nou" i que han seguit amb la "mateixa dinàmica" que hi havia durant els anys de govern de Pellicer.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges