Dilluns, 12 d'Abril de 2021

El ple de Reus aprova la modificació de l'Ordenança de civisme

El govern compta amb el suport de Cs

19 de Juny de 2020, per Jordi Siré
  • Els patinets podran anar per la vorera, sempre i quan ho facin a la velocitat dels vianants

    Reusdigital.cat

El plenari de l'Ajuntament de Reus ha donat aquest divendres l'últim retoc a l'Ordenança de civisme regulant l'ús de bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal, paraigua lingüístic on s'hi encabeixen els patinets elèctrics. La proposta defensada en nom del govern per la regidora de Seguretat, Dolors Vázquez, estima parcialment una al·legació presentada per l'entitat Bicicamp i permetrà la seva utilització per voreres i espais de vianants "sempre i quan ho facin a pas de persona", en cas que no hi hagin alternatives com carrils destinats específicament a aquests vehicles. La contravinença d'aquesta regulacio serà considerat una infracció lleu. Queden excloses d'aquesta limitació els vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

La proposta ha comptat amb el suport de Ciutadans (Débora García ha recordat que el seu grup "sempre ha estat contrari a que aquests vehicles circulessin per la vorera") i el rebuig de la CUP i del PSC. La regidora independentista Mònica Pàmies, ha recordat l'oposició frontal del seu partit a una ordenança que va veure tombats dos dels seus punts pel TSJC i que considera "repressora i insolidària" no només "criminalitzant la pobresa sinó ara també el transport sostenible i ecològic".

Pàmies considerava a més que la regulació d'aquests vehicles havia d'encaixar en l'Ordenança de circulació més que no pas en la de civisme. Per la seva banda, el portaveu socialista Andreu Martín ha lamentat que "no s'hagin aprofitat les oportunitats per millorar l'Ordenança de Civisme" i ha criticat que "intenem regular una cosa per la qual la ciutat no dona opcions. Perquè quan diem que poden circular per carrils autoritzats la veritat es que no hi han zones per les quals aquests vehicles puguin desplaçar-se amb continuïtat i seguretat".

Alhora, ha advertit que finalment els usuaris d'aquests vehicles acabin adoptant de nou "el cotxe, entrant així en contradicció amb altres objectius d'aquest ajuntament" de caràcter sostenible i mediambiental. Les novetats de l'ordenança entraran en vigor 15 dies després de la publicació de l'acord del plenari al Butlletí Oficial de la demaració de Tarragona (BOPT). Els canvis, aprovats pel ple de l'Ajuntament el passat 29 de novembre, adeqüen el text a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en relació a la pràctica de la mendicitat i a la prohibició d’anar nu per la via pública; i s’incorpora l’obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals de companyia a la via pública, segons han precisat fonts municipals. Finalment, es concreta de manera expressa els vehicles de mobilitat personal com a elements de mobilitat que tenen prohibit circular per les voreres, a quest punt s'ha modificat novament aquest 19 de juny amb l'estimació parcial de l'al·legació presentada per una entitat.

Mendicitat

Atenent que la sentència del TSJC no posa en qüestió la capacitat de regulació de l’Ajuntament, sinó que se centra en el fet que la regulació de la mendicitat requereix d’una major concreció, la nova redacció de l’ordenança prohibeix quan la manera com s’exerceix la mendicitat pot posar en qüestió la convivència a la via pública. El text final especifica que "no es permet la mendicitat de forma agressiva, insistent o intrusiva envers als vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics, o que respongui a una estructura organitzada; tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal".

Prohibició d’anar nu per la via pública

D’acord a la sentència del TSJC, la regulació de la prohibició d’anar nu per la via pública també es concreta. En aquest sentit, es prohibeix "anar despullat o amb el tors totalment nu per la via pública o pels espais públics, tret de les piscines o els altres espais on estigui expressament autoritzat".

Miccions dels animals

La modificació de l’Ordenança de Civisme incorpora de forma "més clara i precisa" l’obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals de companyia a la via pública o en qualsevol espai d’ús públic, i incorporar així mateix, l’incompliment d’aquesta obligació com a infracció lleu. El redactat final inclou que "en cas que no es pugui evitar la micció d’aquests animals s’haurà de netejar immediatament amb aigua l’espai on s’ha produït la micció". El text encara vigent es limitava a regular que les persones que passegen animals de companyia hauran d’evitar que els animals defequin a la via pública, i també que facin les seves miccions als espais públics o d’ús públic, i especialment a les façanes dels edificis o al mobiliari urbà. La recollida o neteja de les deposicions es limitava a les defecacions.

El nou text "ho aclareix i s’estén a les miccions", s'ha fet constar.

Vehicles de mobilitat personal

Finalment, el nou text equipara els vehicles de mobilitat a les bicicletes com a elements de mobilitat que no poden circular per les voreres o altres espais destinats a ús dels vianants; i diferencia aquests d'altres elements com patins, monopatins o similars, que tampoc podran circular per la vorera a excepció que ho facin a pas de persona i sempre que no hi hagi un carril o via habilitada expressament.

En aquest sentit, la redacció final de l’article prohibeix "salvant el que pugui disposar la normativa sobre trànsit i circulació de vehicles, circular en bicicleta o altres vehicles de mobilitat personal (VMP) per les voreres o altres espais peatonals o zones destinades a l’ús de vianants. Tampoc es permet circular amb patins, monopatins o altres aparells similars per les voreres o altres espais destinats a l’ús dels vianants, a excepció que ho facin a pas de persona, i sempre que no existeixi carril o via expressament habilitada amb aquesta finalitat i no siguin arrossegats per altres vehicles".

La prohibició, s'ha assenyalat des del consistori, ja quedava fixada en el text vigent en definir els VMP com a "similars” a patinets i bicicles; però amb el nou redactat es precisa de manera clara, donada la proliferació d’aquesta tipologia de vehicles a la ciutat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges