Dijous, 28 de Març de 2024

L'Ajuntament instarà la Generalitat a fer un cens de pisos que faci més de dos anys que siguin buits

A proposta de la CUP

01 d'Abril de 2019, per E.G.J./ M.B.
  • Imatge d'arxiu del ple municipal

    Reusdigital.cat

La recta final del plenari d'aquest dilluns ha abordat dues propostes de resolució de la CUP. En la primera, que no ha prosperat, els independentistes han defensat que la política s'ha d'abordar des d'una "mirada feminista". A la segona, que tampoc han pogut dur a bon port en la seva integrat, s'ha instat sense èxit l'Ajuntament a exigir a la Generalitat una nova llei de l'habitatge per aturar els desnonaments. Això sí, han aconseguit l'acord per promoure models alternatius de tinença i un cens de vivendes que faci més de dos anys que siguin buides. 

La moció de la CUP sobre feminisme no ha prosperat

La proposta de resolució de la CUP per tal d’abordar la política des d’una mirada feminista en tots els òrgans municipals i supramunicipals no ha prosperat. El text, que ha comptat amb el suport del PSC, instava la Generalitat de Catalunya a impulsar l’Observatori de violències masclistes; desplegar d’una manera efectiva les lleis d’igualtat entre homes i dones, del dret de les dones a erradicar la violència masclista i dels drets de les persones LGTBI; apostar per la coeducació a les escoles, i elaborar els pressupostos des d’una òptica feminista.

La portaveu de la CUP, Marta Llorens, ha defensat la necessitat de debatre aquestes qüestions en el plenari municipal, i ha denunciat, en aquest sentit, que les propostes amb contingut feminista ben sovint “es releguen a espais íntims i de poc debat”. “Per a nosaltres, cada dia ha de ser 8 de març”, ha afirmat. A banda de presentar els principals punts de la proposta, Llorens ha manifestat que el feminisme ha d’esdevenir un “eix vertrebador” del “canvi estructural en el sistema capitalista”. El feminisme, segons la portaveu de la CUP, ha d’estar present en totes les àrees de treball de la política. Llorens ha assegurat que la Generalitat no està desplegant "tot allò que diuen les seves lleis".

El portaveu del PSC, Andreu Martín, ha celebrat que la CUP porti al plenari “un tema important” com és el feminisme. “Som davant d’un problema molt greu, que no està resolt, i que a més a més no resoldrem només amb lleis”, ha assegurat Martín. “No coincidim amb l’exposició de continguts de la proposta, però sí amb el fons que transmet”, ha afegit.

Per altra banda, la regidora del PP, Maria Dolors Compte, ha advertit a la CUP que “el feminisme no és exclusivament de vostès”, i ha lamentat que des de la formació anticapitalista es presentés una exposició de motius que “és un poti-poti” que barreja “feminisme, república i ecologisme”. Compte també ha demanat respecte per a aquelles persones que estan en contra de l’avortament. “Se’ns diu retrògrads i reaccionaris”, ha lamentat.

Labrador ha encès el debat

El debat s’ha encès quan la regidora de Cs, Pepa Labrador, ha manifestat que el fet que prop d’un centenar de dones morissin el passat 2018, víctimes de violència masclista, no és “una emergència nacional”. A més a més, Labrador ha declarat que, per mitjà del text de la CUP, “sembla que vivim a l’Iran”. La regidora de Cs, que ha conclòs que la CUP “no defensa les dones, sinó el sistema polític del seu partit, que és el comunisme”, ha estat acusada, per les seves declaracions, de "banalitzar el masclisme".

Finalment, la regidora Montserrat Flores, d’ERC, ha mostrat el seu desacord amb la proposta de la CUP, no tant pels objectius (que ha dit compartir amb la CUP), com pel contingut del document. “S’insta la Generalitat a fer coses que sembla que no estigui fent, ja, com si fossin una invenció des de zero”, ha explicat.

L'habitatge, altre cop 

El cupaire Edgar Fernández ha estat l'encarregat d'exposar els motius de la segona i última proposta de resolució de la sessió, centrada aquesta en l'habitatge. Els independentistes han posat cinc punts sobre la taula. D'aquesta manera, s'ha proposat que es promoguin nous models de tinença; que l'Ajuntament exigeixi a la Generalitat que es faci un cens nacional de pisos buits (més de dos anys buits); que el consistori insti la Generalitat a comprar pisos en desús, perquè a posteriori en cedeixi la gestió als municipis; que s'aprovi una llei "efectiva" per aturar els desnonaments i contempli "segones oportunitats"; i que es facin polítiques fiscals "per evitar l'especulació". La votació s'ha fet per separat, i ha inclòs una esmena del govern, per la qual els punts 2 i 3 s'han unit. 

Des del PP, Sebastià Domènech només ha garantit el suport al primer dels punts de la proposta cupaire. Per part seva, i al PSC, Ana López sí que ha avançat el suport als independentistes, a partir de l'esmena del govern. El taronja Guillem Figueras, al seu torn, ha exposat que apel·lar a administracions superiors "no serveix per a res" i que "tot queda en paper aïllat". En representació del govern, el regidor Marc Arza ha valorat l'esmena introduïda, tot fent els punts cupaires "raonables". "Caldria que el parc públic de la ciutat i del país fos més ampli", ha dit, en relació a l'aportació feta, a partir del cens que caldria fer i d'una posterior expropiació. Ha justificat la negativa al punt 4 perquè, al seu parer, "la normativa ha de ser realista". 

En el primer punt, els cupaires han comptat amb el suport unànime de la resta de forces. En el segon i el tercer, units, tan sols el PP hi ha votat en contra. El quart no ha prosperat i, en el cinquè, Cs i PP s'han oposat al grup proposant. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics