"El menjar no es llença i el fem arribar a qui més ho necessita". Aquesta ha estat la descripció del funcionament del programa de gestió alimentària de Reus per part de la regidora de Benestar Social del consistori, Montserrat Vilella, en una compareixença davant dels mitjans que ha tingut lloc aquest dilluns al matí al menjador social situat al carrer de Francesc Bartrina, de la capital del Baix Camp. Vilella ha aportat xifres sobre el rendiment del projecte des de la posada en marxa l'agost de 2012 i ha assenyalat que aquest es troba "consolidat" després d'haver recuperat més de 600 tones d'aliments provinents de la pagesia, de supermercats, d'escoles i càterings. La trobada ha servit, a més, per donar a conèixer una nova activitat impulsada des del programa i que consisteix en la preparació i distribució de llenties per a persones sense recursos.
Prop de 900 famílies ateses
La regidora ha estat acompanyada d'un dels responsables del Banc dels Aliments a la demarcació, Antonio García, qui s'ha referit a la "gran tasca" dels voluntaris de l'entitat en la recuperació d'aliments que es recullen als supermercats "i que ja no són aptes per a la venda al públic, tot i que sí que segueixin sent comestibles". Posteriorment, i un cop recollits els aliments, se'n fa la tria per per de personal del Taller Baix Camp i es cuinen per acabar-les lliurant a les entitats socials de la ciutat, que les poden fer arribar a les famílies que no tenen els recursos econòmics suficients. "Hem de tenir en compte la pobresa energètica", ha precisat García, per referir-se al problema afegit que pateixen alguns ciutadans sense la possibilitat de poder cuinar els aliments. "I és aquí on entra en joc el nostre nou projecte", ha indicat Vilella.
Aproximadament, i segons ha destacat la regidora, prop de 900 famílies han pogut ser ateses i rebre aliments. "Són 890 famílies i prop de 24.000 àpats servits en carmuanyoles", ha subratllat Vilella. "Aquest mètode ens ha fet millorar la capacitat productiva del projecte", ha esmentat. Actualment, i segons ha explicat, "es recupera un 80% del menjar que se'ns dóna des de les entitats i empreses col·laboradores". La regidora també ha declarat que "si bé es dediquen molts recursos econòmics al programa de gestió alimentària, en aquests anys també hem aconseguit estalviar més de 600.000 euros".
'Un projecte que s'ha fet gran'
Per la seva part, i des del menjador social de Reus, Joan Bayarri ha donat més detalls sobre alguns dels aspectes logístics de la campanya. "Emplatem i etiquetem les carmanyoles al matí, i a la tarda es poden lliurar, entre d'altres, a les parròquies que les serveixen a les famílies", ha apuntat. Segons ha assenyalat Bayarri, a més, diàriament es lliuren "entre 40 i 50 carmanyoles" per les diverses entitats de la ciutat.
Finalment, i en representació del Taller Baix Camp, Josep Ramon Nogués s'ha felicitat per la consolidació del projecte i ha dit que "qui hi participi se n'ha de sentir orgullós". Nogués ha explicat, a grans trets, quina tasca duen a termes "les quatre persones del Taller" involucrades en el desenvolupament del programa. "Recollim els aliments al matí, fem la tria a les nostres instal·lacions i a la tarda els lliurem a les entitats que els faran arribar a les persones sense recursos", ha comentat. El responsable del Taller Baix Camp ha indicat que "es tracta d'un projecte que va començar sent petit i s'ha fet gran" i ha desitjat que "al futur, haguem de deixar de fer-lo, perquè això voldrà dir que tothom té els recursos econòmics per tenir sempre un plat a taula".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics