Divendres, 29 de Novembre de 2024

El PSC defensarà una moció al ple perquè Reus ofereixi places temporals de residència a adults amb discapacitat intel·lectual

09 de Maig de 2018, per Redacció
  • Martín, a la seu socialista a Reus

    Reusdigital.cat

Que l’Ajuntament de Reus dugui a terme els tràmits necessaris per activar el programa Respir, que ha de permetre disposar de places a les residències de la ciutat perquè puguin ser ocupades, de manera temporal, per persones adultes amb discapacitat intel·lectual. I que cerqui tots els suports institucionals necessaris per reactivar el servei tal com s’oferia anteriorment a la ciutat. Aquests són els principals acords de la moció que el PSC defensarà al ple d’aquest proper dilluns.

Els socialistes han exposat aquest dimecres que Respir és una eina de suport als cuidadors i cuidadores de persones adultes amb discapacitat intel·lectual que viuen en família. Pretén millorar la qualitat de vida de tots els membres de la família, permetent-los disposar de temps propi, d’un temps de descans. També té per objectiu donar resposta a situacions urgents imprevistes, a necessitats sobrevingudes, com ara una possible malaltia del cuidador, i conciliar la vida laboral i familiar. El portaveu de l'agrupació, Andreu Martín, ha recordat que durant uns anys, la Generalitat de Catalunya va oferir aquest servei i que la nostra ciutat se’n va poder beneficiar des del 2003 fins al 2016. "Però a partir d’aquell any, el servei es va suprimir i les famílies no disposen de cap mena de suport en aquesta línia, provinent de l’administració", ha lamentat.

Martín ha posat de manifest que “hi ha estudis que demostren que el nivell de sobrecàrrega que representa tenir cura d’una persona amb discapacitat intel·lectual els 365 dies de l’any pot tenir conseqüències molt greus en la salut de qui la cuida”. Per això, des del PSC, “considerem molt important que les famílies amb un membre amb discapacitat intel·lectual i, per tant, amb un grau important de dependència, puguin comptar amb aquest recurs de l’administració, procurant el màxim confort per aquestes i un temps de descans als seus cuidadors i cuidadores”.

A Barcelona, el servei l’assumeix la Diputació de la mateixa manera que a Lleida, on aquest mateix ens ofereix el servei des de l’any passat. Les famílies disposen d’una oferta d’estades residencials temporals d’una durada màxima de dos mesos l’any que es poden gaudir en períodes d’un mínim de tres dies. La moció també demanarà que l’Ajuntament de Reus informi d’aquest programa a les famílies potencials de ser usuàries del servei i als professionals de la salut i dels serveis socials que tenen o poden tenir relació directa amb persones amb discapacitat intel·lectual a la nostra ciutat per tal que puguin atendre les demandes i gestionar-les.

Més recursos per reduir l’atur juvenil

Una segona moció del PSC insta el govern de la Generalitat a prorrogar, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i de la Direcció General de Joventut, la Xarxa d’Impulsors del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya o incorporar una figura similar a les mateixes entitats on estaven els Impulsors, com a mínim, fins al 2020, quan finalitza el Programa de Garantia juvenil.

La Garantia Juvenil és un projecte impulsat i cofinançat per la Unió Europea amb l'objectiu de garantir que les persones joves que ni treballen, ni estudien, ni segueixen cap tipus de formació, rebin una oferta d’ocupació de qualitat, educació contínua, formació com a aprenents, o un període de pràctiques laborals. La finalitat d’aquest programa és reduir l’atur juvenil i aconseguir un canvi estructural de les condicions d’accés dels joves a l’ocupació a través de mesures concretes de l’àmbit del treball, la formació i l’emprenedoria.

Martín ha explicat que, en aquests moments, les contractacions de personal tècnic que forma part de la xarxa i les pròrrogues efectuades en les diferents convocatòries finalitzen el 30 de juny de 2018. I així consta en la darrera convocatòria de Plans d’Ocupació de l’Ajuntament de Reus. “A diferència d’altres anys, aquest 2018 no s’han publicat les convocatòries públiques per a sol·licitar la continuïtat dels diversos impulsors comarcals de la garantia juvenil, el que indica, de manera molt preocupant, que no es preveu renovar aquesta figura i que es pretenen dur a terme altres tipus de polítiques d’intervenció directa sobre les persones joves que en cap cas s’han descrit ni especificat”, assegura el portaveu.

La moció també demanarà destinar els recursos necessaris i suficients a polítiques d’intervenció directa sobre les persones joves. “La Xarxa d’Impulsors no té sentit si no hi ha una cartera de serveis i uns recursos a oferir als i les joves”, ha conclòs Martín.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics