Dijous, 29 d'Octubre de 2020

El PSC presenta al·legacions al pressupost i a les ordenances fiscals

Fan referència a l'IBI, la recollida de la brossa o la retirada de vehicles, entre altres

19 de Novembre de 2019, per Redacció
  • Martín, en una imatge d'arxiu, a la seu del PSC amb els regidors Fort i Guaita

    Reusdigital.cat

El PSC ha presentat al·legacions contra les ordenances fiscals i el pressupost municipal de 2020 aprovades al plenari municipal del passat 25 d’octubre. A través d'un comunicat, i pel que fa als comptes, l’al·legació "se centra en l’incompliment de l’article 18 de la Llei reguladora de les hisendes locals en matèria de pressupostos, que posa com a requisit que per elevar el pressupost a la consideració del ple, aquest ha de contenir un annex de les inversions a realitzar durant l’exercici", segons s'ha fet constar des del partit. En el cas de Reus, "en l’annex no hi consten les inversions i únicament es limita a repetir la quantia total de la partida d’inversions amb l’única concreció dels destins referits a l’amortització de crèdits a llarg termini per a la construcció d’equipaments municipals", han subratllat els socialistes.

IBI, brossa, i retirada de vehicles

L’al·legació demana "que es doni compliment a la llei i es presentin especificades les inversions a realitzar en l’annex corresponent", s'ha afegit. En relació a la modificació de les ordenances fiscals, el PSC hi ha presentat al·legacions corresponents perquè considera "duríssim" aquest augment. Segons el portaveu, Andreu Martín, "el govern ho justifica en base a la pujada de l’IPC dels darrers vuit anys, però no té en compte que el poder adquisitiu de moltes famílies no ha pujat i, a més, que els ciutadans ja van patir un augment molt impostant del impostos", ha dit, tot referint-se "en especial de la taxa d’escombraries i de l’IBI en el primer mandat de l’alcalde Pellicer".

Martín ha carregat contra l'equip del batlle en considerar que "es perd l’oportunitat que les taxes puguin estimular i premiar el comportament de les persones que poden fer reduir els costos dels serveis". La pujada dels impostos "no s’ajusta als criteris de justícia social pels quals ha de treballar un govern i demostra una manca de sensibilitat cap a moltes famílies de la ciutat que, si en aquests moments s’ho estan passant malament, a partir del 2020 ho passaran pitjor", ha reblat Martín.

En concret, les al·legacions aborden impostos com l'IBI o la taxa de recollida d'escombraries. En el primer cas, i pel que fa a les bonificacions, el PSC proposa la retirada del requisit d’almenys dos anys d’empadronament dels titulars a l’immoble objecte de bonificació per família nombrosa. Igualment reclamen la retirada de la bonificació del 95% amb caràcter indefinit sobre la quota a l’Hospital de Sant Joan de Reus, un cop passi a mans de la Generalitat i deixi de ser de titularitat municipal.

Una segona al·legació demana que no s'apliqui "cap import" a l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana; la tercera, relativa a l'impost de la brossa, sol·licita que pel que fa a la taxa amb l'epígraf 'habitatges' es modifiquin les superfícies dels tres trams de tal manera que el primer sigui fins als 80 m2, el segon entre els 80 i els 120 m2 i, el tercer, per a més de 120 m2. A més, els socialistes proposen establir una línia de bonificacions complementàries de fins a un 25% en la taxa i que "per les aportacions dels ciutadans a les deixalleries municipals, qui més recicli menys pagui".

Servei de subministrament de l'aigua potable

La quarta al·legació fa referència a l'impost per a la retirada de vehicles, i demana que s'apliqui un augment de la tarifa "per tal que la taxa pugui cobrir totes les despeses del servei, tenint en compte que es tracta d’un servei deficitari". La cinquena se centra en la taxa d'ús o aprofitament del sòl i subsòl de la via pública, tot instant a l'establiment d'una quota per ocupació d'aquesta "als establiments que exposin mercaderia a les voreres", i marcant trams en funció dels metres quadrats "que ocupin i del carrer on estiguin situats".

La sisena, finalment, fa menció al preu públic pel servei de residus comercials i industrials assimilables als municipis; en aquest cas, el PSC planteja una línia de bonificacions en la taxa "als establiments que facin una separació correcte dels residus, per tal que qui millor recicli, menys pagui".

El PSC també ha presentat una al·legació contra les noves tarifes del servei de subministrament d’aigua potable, "que eximeixen l’Ajuntament de pagar el consum d’aigua d’ús municipal", segons s'ha descrit en el comunicat del grup. "L’Ajuntament no ha d’estar exempt del pagament de l’aigua que consumeix a l’empresa Aigües de Reus i per això proposem aplicar una quota al consum municipal, agafant com a referència el darrer preu per metre quadrat que l’Ajuntament va abonar per aquest concepte", ha conclòs Martín.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics