Els quatre acusats del cas Tecnoparc de Reus han signat aquest dilluns l’acord de conformitat que els evita la presó. Els principals encausats per factures irregulars, l’expresident de la societat, Àngel Cunillera, i l’exregidor republicà Jordi Bergadà, junt amb els altres dos investigats, l’exgerent del Tecnoparc, Xavier Gómez i l’empresari Ramon Urgellès, han admès els delictes pels quals se’ls jutjava -falsedat en document mercantil i malversació de cabals públics- i se’ls ha condemnat a una pena d’un any, quatre mesos i 15 dies de presó i a pagar una multa irrisòria de 810 euros cadascun. És l’acord al qual han arribat els advocats defensors amb la fiscal, abans del judici que s’havia de celebrar a l’Audiència de Tarragona. Tots ells s’enfrontaven a penes de quatre a sis anys de presó.
El jutge de la secció 2a de l’Audiència de Tarragona ha dictat sentència oral després de la conformitat del ministeri fiscal i els lletrats defensors -si bé inicialment, un dels encausats, Xavier Gómez, es resistia a acceptar l’acord, ja que suposava l’assumpció dels fets. Finalment, tots quatre acusats han acceptat les responsabilitats, a canvi d’una rebaixa de les penes de presó a mínims per sota dels dos anys.
Cunillera, Bergadà, Urgellès i Gómez han estat condemnats pel delicte continuat de falsedat en documental mercantil a quatre mesos i quinze dies de presó i a una multa de 6 euros diaris pel mateix període de temps de la condemna -cosa que dona una suma de 810 euros en total-, i pel delicte de malversació de cabals públics a un any de presó i un any i mig d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.
Tenint en compte que són penes privatives de llibertat que no superen els dos anys, han quedat suspeses. Els quatre acusats també quedem exempts de responsabilitats civils ja que Àngel Cunillera i Jordi Bergadà, els principals encausats, ja van retornar els més de 115.000 euros percebuts entre els anys 2008 i el 2009 de forma irregular -els van dipositar als jutjats de Reus i posteriorment van ser retornats a l’Ajuntament.
Aquest retorn va fer que el partit Ara Reus, que havia denunciat el cas, i també l'Ajuntament, es retiressin com a acusació particular en un judici en què havien de testificar desenes de testimonis. El cas Tecnoparc és el primer que es jutja en relació a l’entramat d’empreses municipals que es va confeccionar en l’època del govern tripartit reusenc, set anys després que es destapessin els cobraments irregulars dels alts càrrecs.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics