Divendres, 16 d'Abril de 2021

Els Laboratoris Escuredo es 'reinventen' per oferir tests de la covid-19 d'alta fiabilitat a la població

25 de Maig de 2020, per Jordi Siré
  • Exterior dels Laboratoris Escudero

    Cedida

  • Una infermera dels Laboratoris Escudero

    Cedida

El camí per arribar a la 'nova normalitat' sans i estalvis, obliga a facilitar l'accés a la població a les proves que permeten detectar en qüestió d'hores el grau d'afectació o no al coronavirus. Una necessitat reclamada ja amb certa urgència per empreses i treballadors que, a cavall de l'aplicació de les fases que relaxen el confinament, han de tornar a una semblança de rutina anterior a la pandèmia amb les màximes garanties.

Els Laboratoris Escuredo van ser fundats l’any 1989 per Agustí Escuredo, biòleg i membre de la Junta del Col.legi de Biòlegs de Catalunya. El laboratori ha patit el canvi en les necessitats dels seus clients particulars i la demanda de les empreses a partir de la Covid-19, i així ha estat com ha trobat la manera d’adaptar-se a les necessitats actuals i oferir un servei a partir de l’àrea de microbiologia. El sotsdirector de l’empresa, l'enginyer químic Xavier Escuredo, explica com han hagut de reinventar-se d'un dia per l'altre.

En essència, Laboratoris Escuredo ofereix anàlisis físico-químics i microbiològics dins de l’àmbit agroalimentari, aigües de consum humà , sanitat ambiental, o de contaminació de sòls. És dins del departament de microbiologia, i a partir del recursos humans i tecnològics, que s’ha creat l’àrea de “proves per a la detecció de la Covid-19”. Xavier Escuredo explica que l'empresa, l'única de matriu reusenca que ofereix aquest servei a banda dels laboratoris vinculats a multinacionals, es va trobar en una cruïlla que podia portar al precipici econòmic quan el país es va paralitzar.

"L’estat d’alarma va provocar el tancament de moltes empreses clients nostres i per tant, ens va provocar una davallada molt important de comandes. No vam arribar a tancar portes perquè vam ser considerats essencials. Ara bé, quan càmpings, hotels, piscines i obres es van tancar moltes de les empreses del sector van haver de fer-ho també, aleshores ens vam quedar sense poder realitzar els serveis contractats", apunta.

Amb poc marge de maniobra, i menys quan el Reial Decret del govern central va bloquejar la producció de tests per laboratoris privats (una limitació que es va veure alliberada en part per la darrera resolució de l'executiu), Laboratoris Escuredo es va posar en marxa amb els requisits i autoritzacions administratives que marca el 'Canalsalut' del departament de Salut. Tal i com afirma Xavier Escuredo, "nosaltres vam apostar des del minut 1 per la fer un estudi de mercat i buscar els tests més fiables i de major sensibilitat".

La recerca de proveïdors de laboratoris els va portar a escollir "una empresa alemanya que elabora proves amb un 97% de sensibilitat, amb l'afegit que cada analítica porta incorporada també un control de qualitat". Amb aquest punt de partida, el següent pas va suposar l’aplicació de prevenció de riscos i bioseguretat en totes les instal.lacions dels laboratoris "i també per a les persones que treballem i clients que eventualment ens visiten", afegeix.

Seguidament, comenta, "vam invertir en la creació d'un protocol que regulés tots els processos, entre els quals el pla de neteja i desinfecció". T"ambé comptem amb els RRHH de Director tècnic , una infermera i un tècnic superior laboratori de diagnòstic clínic amb un espai totalment asèptic i segur on poder realitzar les proves", detalla. 

Sol·licitant cita prèvia i amb un preu "assequible a la ciutadania que permet donar servei a la gent i no només a l'elit, com poden ser els futbolistes de Primera Divisió", aquest servei es troba en funcionament des del passat dimecres dia 13 de maig de 2020. Les mostres s’obtenen per punció capil.lar. Aquest mètode es fonamenta en extreure dues gotes de sang i sotmetre-la a un inmunoassaig cromatogràfic de flux lateral.

Els resultats de les proves són reportats a la Generalitat diàriament. En essència, aquesta prova diagnòstica "permet detectar tant si has passat el coronavirus, si et trobes en una fase inicial fins i tot asimptomàtica i si has generat anticossos. En definitiva, una informació més completa que les PCR, que només et diuen si tens el virus o no. És necessari que el pacient vagi al metge o metgessa que li ha prescrit la prova previament i li faci el corresponent diagnòstic”, detalla.

Fins a dia d’avui, moltes empreses ja han contactat amb Laboratoris Escuredo per mostrar el seu interès en les proves per determinar quines accions han de pendre des del punt de vista de prevenció en el treball. També els treballadors consulten i es fan la prova, perquè volen conèixer si el seu resultat de la Covid-19 és negatiu abans d’incorporar-se a la feina. És la realitat dins d’aquesta 'nova normalitat', en què moltes persones busquen poder donar garanties que han donat negatiu en el test i així afegir-ho als seus currículums, qüestió aquesta darrere que bordeja el límit ètic i fa reflexionar.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

laboratoris escudero reus salut reus diari digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges