Dissabte, 27 d'Abril de 2024

Es licita la redacció del projecte per regenerar aigua de l'EDAR de Reus

La iniciativa ha de permetre dotar de més recursos per al reg la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes

21 de Desembre de 2023, per ACN
  • Imatge de l'estació depuradora d'aigües residuals de Reus

    Cedida

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha publicat aquest dimecres la licitació de la redacció del projecte per a la construcció d'una planta regeneradora a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Reus, conjuntament amb un sistema de propulsió que ha de permetre transportar l'aigua regenerada uns tretze quilòmetres, així com el sistema de canonades. L'import de la licitació és de 181.638 euros. A banda, caldrà construir una bassa amb una capacitat d'1 hectòmetre cúbic (hm3) per emmagatzemar l'aigua regenerada. Tot el projecte ha de permetre abastir la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR) per al regadiu d'unes 3.600 hectàrees i reduir la dependència del pantà de Riudecanyes.

El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha apuntat que el període de licitació acabarà a finals de gener i que el temps de redacció del projecte serà de catorze mesos. "A partir d'aquí caldrà adjudicar l'obra i executar-la", ha dit. Així, des d'avui fins que entri en servei caldran "dos anys o dos anys i mig", ha avançat.

El delegat ha destacat que la iniciativa "és molt important per tot el Camp de Tarragona" i en especial per la CRPR, que aquest estiu no ha pogut fer la campanya de reg per la sequera. Xifré ha concretat que actualment l'EDAR de Reus llença al mar 6 hm3 d'aigua, una quantitat superior a la capacitat del pantà de Riudecanyes. "Les bases -de la licitació- estan redactades perquè els 6hm3 puguin ser utilitzats per aigua de reg agrícola", ha detallat.

Amb tot, ha manifestat que "no és un projecte fàcil" perquè potser caldrà fer un pla especial urbanístic perquè les canonades passaran per terrenys privats i camins i "caldrà fer expropiacions". Fa dos anys, quan es va començar a parlar de la iniciativa el cost s'estimava en 28 MEUR. Arran dels increments de preus que hi ha hagut des de la guerra a Ucraïna, Xifré no s'ha atrevit a pronosticar-ne el preu que tindrà finalment.

Paral·lelament, la construcció de la bassa i la posterior connexió amb la xarxa de la CRPR l'assumirà la secretaria d'Agenda Rural. El lloc concret de la bassa encara no es coneix, ja que els regants han proposat tres alternatives. Un estudi determinarà quina és la millor però totes són a l'entorn de les Borges del Camp.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics