Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Fem tretze anys, malgrat tot

23 d'Abril de 2021, per Marià Arbonès
  • La pandèmia ha propiciat el teletreball

    Reusdigital.cat

Aquest 23 d'abril es compleixen 13 anys del naixement de Reusdigital.cat. La sensació més destacada d'aquest aniversari és la satisfacció d'haver superat un any molt difícil. El 2020 no ha estat un any més, sinó que ha estat el de la pandèmia, amb uns contratemps i canvis profunds que han alterat significativament el nostre dia a dia. L'hem superat gràcies a la constància i el compromís col·lectiu cap a un projecte creat i fonamentat en el periodisme local, perquè, 13 anys després, seguim creient que aquest model de periodisme té sentit i que, més que mai, és imprescindible. A més, l'experiència ens ha demostrat que té sentit fer-lo a través d'internet, amb els seus capricis tecnològics, i encara més fent ús d'un periodisme honest i benintencionat. Permeteu que compartim amb vosaltres aquesta satisfacció, perquè sou una part molt important d'aquest projecte i d'aquesta celebració. Què faríem, sense els nostres lectors i les nostres lectores?

La pandèmia del coronavirus i els canvis d'hàbits que va comportar el confinament de la població s'han reflectit en els hàbits de consum de notícies i han afegit un nou interès a l'agenda informativa de molts ciutadans. Hi ha hagut una gran necessitat de coneixement de la pandèmia. Els mitjans digitals (premsa en línia, xarxes socials o cercadors en general) hem estat una de les principals opcions dels ciutadans per informar-se sobre l'evolució de la pandèmia, i ho demostra el fet que hem incrementat el nostre trànsit un 100 % durant l'any 2020. En el cas de Reusdigital.cat, el novembre passat arribàvem als gairebé 168.000 usuaris, de manera que doblàvem els que teníem el mes anterior. A més, aquest increment s'ha refermat en els últims mesos. Pel que fa al nombre de subscriptors, també n'hem registrat un augment important que ens situa gairebé als 3.000.

L'any passat vam tenir més audiència, però menys publicitat. És tota una paradoxa. La Covid-19 ha posat els mitjans de comunicació en serioses dificultats, incloent-hi els digitals. A Reusdigital.cat, l'aturada econòmica ens ha provocat una caiguda important dels ingressos publicitaris que ens ha forçat a aplicar fórmules equànimes per no afectar l'estructura bàsica de la redacció i garantir el nostre treball informatiu. Des del primer dia, defensem que un diari digital demana un cert treball periodístic per diferenciar-se d'un web agregador o replicador de continguts. La disminució publicitària, de nou, ens fa reflexionar si únicament amb la publicitat n'hi ha prou per fer que un mitjà digital sigui sostenible. Un repàs a un context més ampli del sector ens diu que no, que també és necessària la complicitat dels lectors.

La crisi ha arribat en un moment delicat, en el qual l'expansió del coronavirus ha fet que la informació sigui més necessària que mai. La Covid-19 ha disparat la demanda d'informació veraç i contrastada enfront de la remor, la mentida i la desinformació automatitzada. Han canviat necessitats i agendes informatives, i s'han aplicat noves formes de treballar derivades del teletreball. Davant el risc de contagi, els mitjans hem modificat els processos de treball i hem establert protocols per no posar en risc la salut dels professionals. La majoria dels periodistes treballen des de casa, a excepció d'un equip reduït que opera des de les redaccions. Aquesta nova relació laboral a les redaccions ha obert el debat de si es pot fer bon periodisme sense anar a la redacció, lloc de trobada i d'intercanvi d'idees, o no. En el nostre cas, amb el teletreball ens en sortim. Té els seus avantatges, però també és cert que s'enyora el contacte personal en una redacció on sempre ha ressaltat l’ànima humana.

L'últim any, per culpa de la pandèmia, hem hagut d'aturar alguns projectes engrescadors que duiem a terme. Alguns, no tots, perquè havíem d'activar sense demora el Premi de Periodisme Xavier Joanpere, creat amb l'objectiu de tenir més present l'amic vilaplanenc mort l'octubre del 2019 i reconèixer, així, treballs comunicatius dedicats al món amb el qual Joanpere estava compromès: la cooperació. Un premi que hem inclòs en els guardons de periodisme jove Joan Marc Salvat, atorgats recentment, i que en aquesta cinquena edició ja s'han consolidat.

El canvi d'hàbits que causa el coronavirus obliga els mitjans locals a prendre mesures per reinventar-nos i no actuar únicament com a fàbrica de notícies. La societat postpandèmia necessita nous projectes i té noves reivindicacions, i la premsa local ha de participar en aquestes aspiracions afavorint, encara més, les relacions socials de la nostra comunitat. Aprofito l'avinentesa per anunciar-vos que estem treballant en els últims serrells d'un projecte que obrirà una nova etapa del diari, que enriquirà la comesa informativa i que respondrà millor a les noves idees i necessitats de la ciutat i el territori. Ben aviat us la farem pública.

Moltes gràcies pel vostre suport!

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  24 d'Abril de 2021

Heu arribat a la pubertat!

Enhorabona per la nova fita i el treball diari. Endavant!

Jordi L. P.  23 d'Abril de 2021

PER MOLTS ANYS

Felicitats i us desitjo que en feu molts més. Alhora us demanaria més independència i esperit crític respecte al poder de torn a la ciutat.