“Sí, dimarts la gent tenia l’ampolla de cava a la nevera i no la va obrir” comenta de forma casolana un entrevistat: “No cal que la llenci, que la guardi”. A grans trets, aquest és el sentiment que comparteixen diferents reusencs d’àmbits diversos sobre el panorama que, dimarts a la tarda, va obrir la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En una situació tan dinàmica com la que viu Catalunya és possible que les impressions es modulin de minut a minut davant l’actualitat política. Corrent el risc de quedar fora de joc informatiu, Reusdigital ha volgut conèixer l’opinió de diferents persones perquè facin una anàlisi personal del moment que viu el país.
“Tranquil·litat, paciència, serenitat i optimisme” afirma la periodista Natàlia Borbonès, qui assegura tenir “confiança en el president” malgrat reconèixer que deuen haver “estratègies planificades” que ara mateix no són públiques. “Endavant, que no hi ha marxa enrere”, conclou la comunicadora. Igualment positiva en la seva percepció de l’estratègia del president és l’escriptora Marta Magrinyà, que valora que s’ha de tenir “el cap fred i actuar amb intel·ligència”. Per l’autora reusenca, la intervenció de Puigdemont no va ser una sorpresa tot i que “ens hauria agradat una altra cosa” malgrat que potser d’aquesta manera es permetrà al país “avançar d’una manera més confortable” davant del repte de la independència. “El president tenia un paper molt complicat”, afirma Magrinyà, que trenca una llança “per seguir les pautes internacionals” perquè, al seu parer, “pot ser millor fins i tot per l’Estat espanyol”.
Activista de multitud de mobilitzacions al llarg de la seva vida, Joan Maria Rosich, també coincideix en què s’ha “seguir esperant” amb l’afegit que per la seva experiència és conscient que “no s’ha de perdre el carrer”. “Entenc una certa frustració i impotència” entre la ciutadania, però aquesta situació l’esperona a no desmobilitzar-se “sinó tot el contrari”. D’igual forma que observa “pressions polítiques i econòmiques” en un cantó –afirma- “hem de pressionar en sentit contrari i evitar que això s’aturi i tiri enrere”. “Optimista i expectant”, aquest és el sentiment que expressa l’etnòleg Salvador Palomar, que no amaga que en un primer moment va sentir “certa decepció”. Un cop superada aquesta fase, Palomar advoca perquè es posi “un termini raonable de temps” per la mediació d’igual forma que ja han fet diferents veus polítiques com la CUP i ERC. Palomar coincideix amb Rosich en què “la ciutadania no s’hauria de desmobilitzar” i conclou que “ara la cosa va de República o monarquia constitucional hereva del franquisme”. “Utopia” és el bonic mot que empra l’escriptor reusenc Xavier Amorós per definir la seva postura davant “la independència de Catalunya a gust de tots els seus habitants i dintre d’una Europa que fos un estat federal” segons explica. Dintre d’aquests paràmetres, l’autor la veu com una “utopia realitzable” en la qual “la gent sigui feliç” i pugui desenvolupar els seus projectes. Amorós és molt crític amb els partits que han impulsat el procés, ERC i CiU, perquè al seu entendre “no han estat gens a l’altura de la seva ambició i això em dol moltíssim”, comenta alhora que valora que la CUP “té les seves idees i objectius”. Al respecte del futur immediat que els darrers esdeveniments mostren que és tan canviant, l’autor és concloent: “No tinc ni idea de què passarà”.
“Convé altura de mires i fugir de tacticismes polítics i pressions de mitjans de comunicació” apunta el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà. El representant de l’ens cameral creu que ahir es va "evitar un xoc de trens irreparable gràcies a la decisió del president de la Genralitat". Sanromà clou amb un argument corporatiu afegint que “ara és l’hora de generar un ambient d’estabilitat i consens, molt important per al desenvolupament de les empreses".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics