La CUP de Reus ha presentat 41 aportacions i esmenes a l'ordenança reguladora del servei de neteja viària i recollida, transport i prevenció de residus de Reus. La CUP ha estat l'únic partit del consistori que ha esmenat el document de govern que, segons la regidora cupaire, Mònica Pàmies, "arriba tard i no es podrà aplicar fins que no s'acabi el contracte externalitzat actual i les pròrrogues que hi hagi establertes".
Tal com apunten els cupaires, el contracte de la brossa és el que compta amb un "major import econòmic" per part de l'ajuntament (106 MEUR + IVA per 10 anys, fins al 2031), només modificable amb la incorporació d'annexes que suposen augmentar la despesa. El mateix document justifica que els annexos que estan duent a terme al contracte actual per la no "flexibilitat" a l'haver tancat un contracte privat que "impossibilita" l'actualització de mesures o la introducció de noves mesures que facin el servei més eficient, sense una despesa extra del contracte vigent.
Els anticapitalistes taxen el document de "poc ambiciós i inadequat" als requisits que marca la Unió Europea. Han incorporat esmenes per canviar la prevenció de generació de residus per la reducció. "Cal minimitzar en el màxim possible el residu generat, i parlar de transformació més que d'eliminació, perquè queda clar que molts residus no s'eliminen i sembla que vulguin promoure la incineració, quan aquest sistema també contamina (no visiblement) l'aire i acabem respirant totes la brossa mal gestionada", apunta Pàmies.
La regidora reusenca denuncia que la perspectiva i metodologia que s'intueix a l'ordenança presentada pel govern local "en termes com la valorització, sembla una justificació de la incineració per blanquejar a SIRUSA, quan hauria de ser una empresa que anés reduint la seva activitat progressivament fins a desaparèixer, i sembla que realment l'amplien i aposten per ella a molt llarg termini". Pàmies considera que la "mala gestió" de la brossa pot provocar conseqüències per a la salut dels ciutadans: "Tota la brossa que no es gestiona bé acaba essent enviada a SIRUSA i cremada, respirem la brossa que no separem". Els municipis de la mancomunitat de la incineradora SIRUSA són Cambrils, Constantí, La Canonja, Reus, Salou, Tarragona, Valls i Vila-Seca.
L'altre bloc d'esmenes que ha presentat la CUP van dirigides a "esclarir" quin tipus de residus van a cada contenidor perquè puguin ser tractats "correctament". El grup municipal defensa que les sancions "sense informació d'ús correcte del reciclatge" és una "trampa" de recol·lecció de diners de la ciutadania. Així doncs, s'ha aprovat que en comptes de sancions econòmiques es possibilités la permuta per hores de treballs comunitaris amb un escalat entre sancions lleus, greus i molt greus, i les hores per compensar-ho.
"Cal insistir molt en la reducció i de residus i en el pagament per generació, per això el millor sistema és el de la identificació del ciutadà: mètode codi identificatiu a la bossa, o el porta a porta", explica la regidora Pàmies. També s'han incorporat esmenes per millorar la gestió dels residus de voluminosos que poden tenir un segon ús si passen per un procés de reparació o restauració per empreses d'integració o d'ESS o sobre la recollida de vehicles abandonats.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics