El grup municipal de la CUP ha deixat ben clar, aquest dimecres, en una roda de premsa celebrada a les portes de l'Hospital de Sant Joan, que no pensa donar suport a la moció conjunta del govern municipal i el PSC sobre salut, i per tant, es despenja d'un possible pacte en aquest àmbiot. En canvi, la formació assembleària presentarà una proposta per iniciar un estudi econòmic i jurídic de la situació de Sagessa i els contractes vigents amb els departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies, amb l'objectiu de crear una taula de negociacions per traspassar la gestió de tots els centres sanitaris que ara depenen de Reus, repartits pel Baix Camp, Priorat i l'Ebre.
La portaveu de la CUP, Marta Llorens, ha assegurat que una gestió directa de la sanitat pública suposaria atendre millor les necessitats del territori i acabar amb un procés de privatització que ja s'està donant en el cas de Sagessa. Llorens ha posat com a exemple els contractes de gestió privada dels centres sociosanitaris de Gandesa, La Sénia i Flix. "El model actual està obsolet, no podem anar posant pedaços econòmics per cobrir el dèficit", ha indicat la regidora cupaire, qui diu a més, haver recollit en pocs dies fins a 500 signatures a favor de la proposta de lliurar la gestió al departament de Salut.
Segons Llorens, l'actual sistema sanitari català provoca "greuges comparatius" en les condicions laborals dels treballadors. No obstant això, preguntada per la pèrdua que suposaria per als empleats de l'Hospital de Sant Joan el fet de dependre de la Generalitat -tenen un conveni propi-, Llorens no ha concretat com s'aconseguiria mantenir els drets adquirits. "Ens hem d'asseure tots els agents implicats i posar les coses damunt de la taula", ha indicat la regidora, en referència a la taula de negociació que s'hauria de crear. A més, cal tenir en compte que bona part dels empleats fan tasques de gestió i si ara aquesta es deixa de fer, la seva feina no tindria sentit.
Des de la CUP també incideixen en la importància de tenir una gestió des del territori, tenint en compte les seves necessitats: "la distribució dels recursos no pot anar en funció de la competència, on hi ha la participació d'agents privats", diu la moció. A la vegada, els cupaires no creuen que les decisions sobre polítiques sanitàries hagin de dependre només dels consells d'administració, sinó també dels professionals i dels usuaris.
Preguntada per com valora la decisió del Comitè d'Empresa de no entrar al consell d'administració, quan tenia el vistiplau del govern municipal, Llorens ha preferit no criticar una decisió que va en contra de la seva filosofia política. "Som conscients de la seva decisió i nosaltres continuem parlant amb ells, ja els hi donem veu", ha indicat la regidora.
Crítiques a la sociovergència
"No ens sumarem a la proposta del govern i el PSC", ha assegurat Llorens, qui malgrat saber que la seva iniciativa no té, a hores d'ara, majoria al plenari, ha indicat que "hem d'esperar al debat de demà per veure les postures". El ple monogràfic de salut s'ha de celebrar aquest dijous, a partir de les 4 de la tarda, i la CUP portarà aquest canvi de gestió perquè "no poden anar constantment amb tallafocs". Els cupaires accepten que aquesta gestió passi a mans de l'Institut Català de la Salut (ICS), però si es produeix el procés constituent, hauria de passar directament al departament de Salut.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics