Dijous, 28 de Març de 2024

La direcció de l'Hospital de Sant Joan reconeix un dèficit d'1,16 milions d'euros

Els treballadors asseguren que aquesta xifra s'eleva fins als 3 milions

23 de Març de 2016, per Enrique Canovaca
  • Noemí Llaruadó i Jordi Colomer han comparegut davant els mitjans aquest dimecres al migdia

    Enrique Canovaca

La situació econòmica del centre sanitari reusenc no passa per bons moments. Els comptes de 2015 s'han tancat amb un dèficit acumulat d'1,16 milions d'euros, segons la direcció, per la manca de finançament que arriba de la Generalitat i l'increment de l'activitat que hi hagut per reduir les llistes d'espera. Des del Comitè d'Empresa, però, asseguren que el desquilibri econòmic és en realitat de 3 milions d'euros, ja que l'empresa ja contemplaria l'eliminació del pagament dels objectius, per un import d'1,9 milions d'euros. Amb tot, la presidenta del consell d'administració de l'Hospital de Sant Joan, Noemí Llauradó, ha anunciat reunions i negociacions "imminents" amb la Generalitat per millorar el finançament del centre sanitari i aconseguir, entre d'altres qüestions, el nivell 5.

"Si l'activitat és financés amb aquest nivell, gairebé solucionaríem el dèficit", ha assegurat Llauradó, qui no ha volgut criticar la tasca dels antics gestors polítics de l'hospital per no haver aconseguir un millor finançament que hagués evitat la situació econòmica actual. Llauradó ha explicat que des del 2012 hi hagut un increment de l'activitat hospitalària del 21%, amb l'objectiu de reduir les llistes d'espera, i que "en canvi", l'augment dels ingressos per part de l'administració autonòmica només ha estat del 14%. Segons càlculs de la direcció, això suposen uns 2 milions d'euros.

L'Hospital de Sant Joan també s'ha vist perjudicat pel canvi en el sistema de pagament de la Generalitat, que abans reconeixia aportacions extraordinàries per la nova estructura del centre, però ara aquestes s'eliminen. Així doncs, el nivell 4 actual, l'increment de l'activitat, el descens de l'assistència completament privada i els ajustos interns no han estat suficients com per tancar l'exercici amb equilibri. El director general de Sagessa, Jordi Colomer, ha assegurat, a més, que dels 3,4 milions d'euros de millores laborals previstos en el nou conveni laboral, finalment "l'impacte per als comptes ha estat només de 400.000 euros, gràcies a una millora de la gestió".

Per Noemí Llauradó, aquest dèficit econòmic "és un tema de corresponsabilitat de tots plegats", i per això, el seu obejctiu primordial és tenir una trobada imminent amb el conseller de Salut, Toni Comín, i els nous responsables tècnics del CATSalut a Barcelona i el territori. Amb tot, la presidenta del consell d'administració ha tret pit perquè durant els darrers anys, l'Hospital ha reduït les llistes d'espera en un 20%.

Colomer no creu, per la seva banda, que les regularitzacions en els contractes que hi hagut del personal amb més responsabilitat a l'Hospital hagin influït en un increment significatiu de les despeses. A més, ha assegurat que el desequilibri actual no és causa "d'un excés de plantilla o de la baixa productivitat".

Els treballadors valoren 'molt' negativament aquesta notícia

El nou conveni laboral, signat el desembre de l'any passat, contempla que l'empresa i els treballadors s'asseuran en cas de desequilibri per negociar possibles ajustos. Preguntat per aquesta qüestió, Jordi Colomer no ha confirmat que s'hagin pres mesures al respecte, malgrat que els treballadors asseguren que ja se'ls ha comunicat que no se'ls abonarà els 1,9 milions d'euros per objectius que havien de rebre el proper 31 de març. Des de la direcció s'insisteix que encara cal negociar amb els empleats i que l'únic dèficit reconegut és d'1,1 milions d'euros i no de 3 milions, afegint les DPO's suposadament ja suprimides.

"Ens hem trobat avui amb una situació imposada on l'empresa ens ha deixat caure que no es pagaran els objectius", ha assegurat la presidenta del Comitè d'Empresa, Alícia Martín, qui considera "inadmissible" aquesta actitud. Martín s'ha mostrat disposada a negociar sobre els possibles efectes que suposi el desequilibri pressupostari, però sense que hi hagi res imposat. "Necessitem que la direcció informi als terballadors de la situació real de l'empresa i prendrem les mesures oportunes. De fet, ja s'ha incomplert el conveni en els tres primers mesos en altres articles però això ja passa la ratlla", ha conclòs la presidenta del Comitè d'Empresa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  24 de Març de 2016

És acceptable?

És legal gastar més dels ingressos? Per evitar-ho, potser, baixar els sous de tota la cúpula i entendre que els diners no són dels administradors: són dels contribuents. Qui no faci els deures bé ha de patir algun correctiu.

Anònim  24 de Març de 2016

EL RESULTAT DE 5 ANYS D'INOPERÀNCIA

La inercia ja s'ha acabat i ara arriben els resultats d'una gestió política nefasta. Els darrers 5 anys no s'ha fet res, bé sí, tenir l'ajuntament judicialitzat i els tècnics agarrotats, no sigui cas que....
El temps posarà les persones al seu lloc.

Avellanadigital  24 de Març de 2016

PRova de comentari

PRova de comentari
Josep  23 de Març de 2016

Sempre en contra del mes debil

Heu mirat els sous que cobran els directius de la empresa gestora del Hospital (Ginsa), no sera una mala gestio si es sap amb temps com funciona una empresa. No es mes facil retallar als pobres profecionals. Srs politics preneu mesures i mireu be. Si el profesionals han donat la talla perque els castigueu a ells.Sra presidenta de Salud, no es de un partit de esquerres, dons defensi al poble no al amo. El hospital es del ajuntament i de la ciudatania, si hi ha desequilibris, qui es te que fer carrec, deixint de cobrar els lloguers que es paguen i els ibis del hospital. Quina indignacio.