Dimecres, 25 de Desembre de 2024

Reus és capital i punt

24 de Desembre de 2024, per Josep Maria Arias
  • La societat civil de Reus va respondre en massa als intents de Tarragona perquè l’aeroport i les grans infraestructures del territori portin el nom de la ciutat tarragonina

     

Aquest dissabte, 21 de desembre, -coincidint cronològicament amb el dia i mes del naixement de l’alcalde Anton Borrell a qui em referia en l’article de dimarts 17- s’han complert quinze anys de l’acte reivindicatiu 'Tots som capital' que va aplegar més de 800 persones al Teatre Fortuny per donar suport a un clam ciutadà avalat per la Plataforma d’entitats de Reus que n’aplegava 197. Poca broma. El detonant va ser un estira-i-arronsa sobre la discussió pel canvi de nom de l’aeroport que van provocar el finat Albert Abelló, president de la Cambra de Comerç de Tarragona, que el 2015 va ser cap de llista per Convergència, el mateix any que la coalició de CiU saltava pels aires, i Juan Ignacio Lema, aleshores president d’AENA, nomenat pel govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Tarragona-Reus, Tarragona-Reus-Constantí o Reus-Costa Daurada van ser les propostes sorgides d’un nou conat de guerra de campanar.

A Tarragona, part de la ciutadania va donar suport a la plataforma 'Mou-te'. Acció i reacció i embolica que fa fort. Fins i tot, el republicà Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya, va rebre crítiques des de Tarragona per estar present al Fortuny. Si algú pensava que Benach es posaria de perfil enmig de la batalla nominal que afectava Reus, és que no el coneix prou. L’alcalde, el socialista Lluís Miquel Pérez, tampoc hi va faltar. L’aeroport va ser una excusa perquè la raó de fons del sarau tornava a ser el debat no resolt sobre la cocapitalitat entre Reus i Tarragona, poblacions de referència al Camp. La sang no va arribar al riu perquè cap govern de la Generalitat, ni cap Parlament, s’han atrevit a obrir la carpeta de la reordenació territorial. Generalitat i les seves delegacions, delegació i subdelegacions del govern de Madrid, diputacions, consells comarcals i ajuntaments. Un trencaclosques administratiu al qual gent de bona fe afegeix el projecte de vegueries.

La resultant pràctica del galimaties ha estat, fins ara, millor no tocar res. Ja tenim prou feina en trobar un desllorigador de la relació Catalunya-Espanya com per a destapar la caixa dels trons del nostre país. I motius per fer-ho n’hi ha, però la conjuntura política a Barcelona i a Madrid no està per gaires experiments transformadors. Una pena. I mentrestant Reus ha anat fent bondat, però sense perdre l’impuls de capitalitat acreditat durant tota la seva història. És el que fan els que s’han d’espavilar quan no tenen les rendes de ser capital administrativa oficial com és el cas de Tarragona. Reus, sense fer soroll, ha anat avançant. Fins i tot s’ha obert a la col·laboració amb Tarragona per millorar els serveis a la ciutadania d’ambdues ciutats i del Camp en general. Els alcaldes Lluís Miquel Pérez i el convergent Carles Pellicer van fer els primers passos, si més no en forma de declaració d’intencions entomades pel socialista tarragoní Josep Fèlix Ballesteros. Però ha estat amb els nous alcaldes de les dues ciutats, ambdós del PSC, Sandra Guaita a Reus i Rubén Viñuales -exCiutadans- a Tarragona que han manifestat voler reactivar la col·laboració i fer-ho amb altres municipis amb la idea de donar cos a l’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona. Un projecte que ha estat aixoplugat per la Diputació de Tarragona que presideix la republicana Noemí Llauradó, també primera tinent d’alcalde de Reus. Vull creure que no estem davant de l’abraçada de l’os per part del PSC de Tarragona, tot i que alguns moviments recents resulten si més no sospitosos.

El darrer ha estat el de la designació d’un candidat per la subdelegació del govern a Tarragona que ocupava fins fa poc el socialista Santiago Castellà que ha fet el salt a la presidència del Port. El nom que es va donar pràcticament per fet era el del reusenc Andreu Martín, diputat al Congrés que ha tingut una llarga trajectòria com a regidor competent i dialogant. Doncs bé, ara sembla que la plaça l’ocuparà com a independent la tarragonina María José Figueras, exrectora de la URV. Algunes fonts benevolents diuen que el partit ha canviat de criteri per posar una dona. Jo, que ja no em mamo el dit, hi veig una maniobra territorial, sobretot perquè sembla que els principals valedors d’aquesta nova opció són l’alcalde de Tarragona i el seu entorn. Deu ser que veuen masses reusenques al seu voltant: l’alcaldessa de Reus i la presidenta de la Diputació. La raó és que com deia un bolero popularitzat per Antonio Machín, "Como se pueden querer a dos mujeres a la vez. Y no estar loco". Mentrestant, i per si de cas, Reus és capital i punt.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric   24 de Desembre de 2024

Sóm capital

A Tarragona sempre és volen prendrà totas les coses bones, ens volien pendre la fira de mostres, gràcies a que molts reusencs de pes no vàrem poder feri res, varen contínua amb la facultat de medicina i no varen poder res, també varen desencadenà una gran batalla per cambia el nom del nostre aeroport, no varen poder, sempre han estat igual, sense entendre que a REUS sóm capital