Dijous, 02 de Gener de 2025

La cara, mirall de l'ànima

26 de Novembre de 2024, per Josep Maria Arias
  • Una de les zones de la plaça de la Llibertat

    Cedida

Els carrers i les places són la cara de les ciutats. La primera impressió que, quan és positiva, convida a recórrer-la. Perquè la cara acostuma a ser el mirall de l'ànima. I tots els ajuntaments dediquen bona part dels seus recursos al manteniment i millora de l'espai públic. Reus destina gairebé 30 MEUR a aquestes tasques que inclouen obra nova i obra de millora i el pessic més gran que se l'endú la neteja. És un esforç necessari per tenir tota la ciutat polida i endreçada. La neteja és la reclamació recurrent a moltes consultes ciutadanes i als comentaris dels reusencs i de les reusenques.

Una part de la responsabilitat recau sobre la gestió municipal i el control sobre l'empresa contractada i l'altre sobre tots nosaltres que hauríem de ser conscients que la millor neteja és no embrutar-la. Però tornant a la via pública, Reus és prou gran perquè la conservació i la millora sigui un procés progressiu per zones i seguint criteris de prioritats. Prioritats que s'acostumen a fixar amb arguments demogràfics, tècnics i també polítics. No ens enganyem. Les peticions veïnals, especialment les queixes públiques, també entren al bombo de la planificació dels plans de la via pública. Per això se'm fa difícil entendre que la zona presumptament enjardinada que hi ha a la plaça de la Llibertat, davant de Correus, estigui en l'estat lamentable que podeu comprovar a la fotografia que acompanya aquest article. L'indret reuneix totes les característiques perquè figurés a la llista de prioritats. Hi passa molta gent, està indiscutiblement malmès i dona mala imatge de la ciutat en un punt cèntric. Demogràfica, tècnica i política. Tres raons que haurien de ser suficients per posar mans a l'obra. I el problema ve de lluny i, per tant, el fa molt més greu. Governs municipals anteriors a l'actual el van veure i no el van saber o voler resoldre.

Si no vaig errat, la darrera acció urbanística es va fer el 2014 -fa deu anys- amb la instal·lació de les columnes de l'antic cinema Kursaal. Una sala inaugurada el 1908 i tancada el 1972. Obra de l'arquitecte Pere Domènech per encàrrec de l'alcalde Emili Briansó (1863-1923), polític i metge. No va ser fins al 1999, durant el primer mandat de l'alcalde Lluís Miquel Pérez, que no es va iniciar la transformació cap a l'estat actual, obra que es va inaugurar el 2003. Un projecte ideat pels arquitectes Jordi Bergadà (malauradament traspassat enguany), Rafel Bertran, Gabriel Bosques i Jordi Sardà. Un any abans, el 1998, es va retirar el monòlit franquista i traslladar al cementiri que d'algú manera va ser el senyal de sortida del canvi a la zona. Han passat vint-i-un anys de la conversió d'una plaça de terra en una de dura. Una evolució que s'havia iniciat uns anys abans amb la construcció de la primera fase del pàrquing subterrani. La modificació de la pell de la plaça no va estar exempta d'algunes queixes aleshores per considerar-ho massa dràstic i un pel fred i inhòspit. Són opinions.

Amb tot, la plaça de la Llibertat fa temps que reclama una reforma integral per adequar-la a més usos. Un podria ser el de convertir-se en un espai agraït per passejar. Per exemple això que ara s'anomena refugis climàtics. La plaça, ara com ara, només serveix per allotjar-hi saraus musicals, fires i mítings polítics. Algun grup de patinadors i patinadores i poca cosa més. Aquesta és la situació de la zona central. Les voreres d'una banda i l'altra són un altre món. La dinamització del carrer Ample i, fonamentalment, la reactivació de l'avinguda de Sant Jordi, han incrementat exponencialment la circulació de vianants en les dues direccions que tenen en la Llibertat el nexe amb el centre de la ciutat. Espero que l'escolta activa que predica l'actual govern, combinada amb els pressupostos participatius considerin la conveniència d'endreçar el punt negre que ha motivat tot el que us acabo de compartir. Soc conscient que la llista d'indrets que reclamen manteniment deu ser llarga. Amb el temps i l'ús tot es fa malbé. Segur que no tardarem gaire a comprovar que la imatge que il·lustra aquesta columna ja és història.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (7)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric   01 de Desembre de 2024

Si que se llagui Jaume

Però no se de donde has sacado està informacion, podría ser un bulo politico, de todas maneras ya serà hora de que pongan remedio a està partir de la plaza

Aurelio  27 de Novembre de 2024

LA CARA, MIRALL DE L'ÀNIMA. La cara, espejo del alma

Las calles, plazas y las zonas verdes de la ciudad, suelen ser el espejo de la cara de sus habitantes. Eso es cierto, como también el mantenimiento de ambas cosas recaen en partes iguales a los políticos y a las empresas concesionarias del mantenimiento y limpieza de las calles y plazas; y de las zonas verdes, así como los parques municipales con su flora.

La ciudad es el espejo de sus habitantes:
1. Reus es una ciudad sucia, pero también el incivismo que se está viendo es de sobresaliente, nota que se le asigna porque las personas somos sucias, no cuidamos nuestra ciudad, siguen estando las calles llenas de heces de animales, las entradas de parkings con heces y orinas que depositan a sus anchas los perros, de dos y cuatro patas…botellas de cristal y plástico por los suelos que no encuentran la papelera para su deposición, y así sucesivamente…. El estado del inmobiliario municipal, mejor no comentarlo.

2. ¿Alguien pone freno a la barbarie de incivismo que tenemos? ¿Sirve para algo la normativa de incivismo municipal? ¿Son nuestros representantes políticos los culpables de la actual situación? Preguntas sin respuestas

3. La foto que se adjunta, aún se puede catalogar como una acción mesurada, que necesita un mantenimiento diario; pero toda la ciudad de Reus está igual, han tomado una zona del centro de la ciudad, pero no han tomado imágenes de la periferia, que es lamentable.

4. Por eso, tanto el escrito del DiariDigital, como el de un servidor, sirve para testificar que Reus, está en el limbo de ser una ciudad modélica en cuanto a urbanismo, mantenimiento, seguridad, y el largo etc., que los residentes están reclamando día sí, y día también.

Espero que tomen nota, y cuando visiten los barrios, se pongan las soluciones que se les reclama con insistencia. La foto de pose y las fiestas sobran, falta efectividad y compromiso.

jaume  26 de Novembre de 2024

llegueix

si miresis les noticies veuries que ja es va anunciar que l'any que ve es milloraria aquesta zona, que no saps lleguir???

Aurelio  26 de Novembre de 2024

LA CARA, MIRALL DE L'ÀNIMA. La cara, espejo del alma

Las calles, plazas y las zonas verdes de la ciudad, suelen ser el espejo de la cara de sus habitantes. Eso es cierto, como también el mantenimiento de ambas cosas recaen en partes iguales a los políticos y a las empresas concesionarias del mantenimiento y limpieza de las calles y plazas; y de las zonas verdes así como los parques municipales de la flora.

La ciudad es el espejo de sus habitantes:
1. Reus es una ciudad sucia, pero también el incivismo que se está viendo es sobresaliente, nota que se le asigna porque las personas somos sucias, no cuidamos nuestra ciudad, siguen estando las calles llenas de heces de animales, las entradas de parkings con heces y orinas que depositan a su ancha los perros, de dos y cuatro patas…botellas de cristal y plástico que no encuentran la papelera para su deposición, y así sucesivamente…. El estado del inmobiliario municipal, mejor no comentarlo. ¿Alguien pone freno a la barbarie de incivismo que tenemos? ¿Sirve para algo la normativa de incivismo municipal que tenemos?

2. La foto que se adjunta, aún se puede catalogar como una acción mesurada, que necesita un mantenimiento diario; pero toda la ciudad de Reus está igual, han tomado una zona del centro de la ciudad, pero no han tomado imágenes de la periferia, que es lamentable.

3. Por eso, tanto el escrito del DiariDigital, como el de un servidor, sirve para testificar que Reus, está en el limbo de ser una ciudad modélica en cuanto a urbanismo, mantenimiento, seguridad, y el largo etc., que los residentes están reclamando día sí, y día también.

Espero que tomen nota, y cuando visiten los barrios, no tomen nota, pongan soluciones que se les reclama con insistencia.

Raimon  26 de Novembre de 2024

Socialistos

No s'hi escarrassi, Sr. Arias. Hi ha prioritats. Els barris que son el brou de cultiu dels vots socialistos, van primer.

Enric   26 de Novembre de 2024

Fa falta ambpente i interès per les coses

A Reus solsament prima l'as cosetes relacionades amb la Cultura , aquí si que si posem les botes i gastem els diners a cabassos, per costat tot l'u de les coses de nateije es fant malament i no es vigila a la empresa que fasin bé les coses, tot això és al que prima a Reus , l'u de andresar, arreglar, Pili totes les coses de la nostre ciudad res de res i aixo es vital per tindré un Reus ben bonic, però estem amb mans de polítics amb poca visió de futur

Esteve Rosselló   26 de Novembre de 2024

Plaça Llibertat

De Reus de tota la vida… Carrer Ample… De petit jugava al monolit de la plaça de terra… Una llàstima que una plaça emblemàtica estigui així…