Dijous, 21 de Novembre de 2024

Fer negoci amb els morts?

19 de Novembre de 2024, per Josep Maria Arias
  • Entrada al Tanatori Municipal de Reus

    Cedida

El projecte FuneCamp de funerària pública supramunicipal impulsat pels ajuntaments de Reus, Salou, Vila-seca i Constantí no agrada als operadors privats, alguns d’ells en mans de fons d’inversió. Fons més preocupats pel rendiment salvatge que no pas per la voluntat de servei social. FuneCamp no agrada als operadors privats que van presentar al·legacions i que faran tot el soroll possible per mostrar el seu disgust amb una iniciativa que malgrat tot tira endavant i que es convertirà en un dels primers serveis de la reclamada àrea metropolitana, després de SIRUSA (Servei d’Incineració de Residus Sòlids Urbans, SA) que van constituir el 1990 els mateixos ajuntaments, a més dels de Cambrils, Tarragona, la Canonja i Valls. Un cas d’èxit amb més de trenta anys de trajectòria que acredita l’eficàcia i l’eficiència de mancomunar serveis.

Doncs bé el malestar privat per la competència pública funerària es va deixar sentir en el ple reusenc de divendres passat a través de la moció d’un regidor no adscrit -ex Vox- per investigar presumptes irregularitats laborals en l’actual empresa municipal Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, principal impulsora de FuneCamp. La moció no va prosperar, tot i el vot favorable en alguns dels seus punts del PP, VOX i la CUP. Una sorprenent aliança conjuntural de regidors i regidores d’ideologies antagòniques pel que fa a la defensa dels serveis públics que avalava la iniciativa d’un regidor que treballa indirectament pel sector funerari privat. Un acudit de mal gust.

Una circumstància que si el cas estigués presidit per l'ètica l’hagués portat a no posar-se en aquest jardí per allò de les incompatibilitats i que no es pot anar a missa i repicar. Total que amb l’escut de la crítica per presumptes problemes i tensions laborals es qüestionava la gestió d’una empresa municipal auditada pels serveis econòmics i jurídics del mateix Ajuntament. És probable que el clima laboral sigui millorable, però el camí triat pel regidor i els que li van fer costat de presentar una moció demanant investigacions i cessaments fa tuf. El mateix tuf que els de les pancartes que alguns treballadors amb bona fe van portar al ple on es podia llegir "La funerària fa pudor”. Un eslògan molt efectista però triat sense gaire sensibilitat cap a les famílies que empren el servei per acomiadar els difunts. L’estratègia no va sortir a gust dels promotors, tot i que va esquitxar la imatge d’un servei públic fonamental, i va fer el joc als operadors privats que veuen en la funerària de Reus i en el projecte supramunicipal una amenaça comercial. I tenen raó en estar preocupats perquè FuneCamp, que començarà a funcionar a principis del 2025, té previst oferir serveis un 25% més barats que els que ofereixen els privats i incrementar sensiblement la plantilla que tots els ajuntaments consorciats dediquen actualment a la gestió funerària i de cementiris.

Considero moralment reprovable fer negoci amb els morts i per tant soc partidari de la defensa que aquest sigui un servei públic. No dic pas que els privats no tinguin tot el dret a dedicar-se, que el tenen. El que dic és que és lleig que directament o indirectament posin bastons a les rodes o fomentin el soroll per enrarir l’ambient. FuneCamp serà la primera iniciativa supramunicipal de Catalunya i de l’Estat que aposta per la coordinació de recursos i esforços per oferir el millor servei públic. I això té un gran valor quan la majoria dels ciutadans demanen a les administracions que es deixin de punyetes i posin realment a les persones al centre de la seva acció. La tragèdia de la DANA a València ha deixat ben clar què passa quan la política partidista s’alia amb la incompetència. Els plats trencats els paguen les persones.

El projecte d’Àrea Metropolitana de Tarragona (AMT) que impulsen els ajuntaments de Tarragona, Reus, Constantí, Cambrils, la Canonja, Vila-seca i Salou, els consells comarcals del Baix Camp i el Tarragonès, la Diputació i la Generalitat té com a fil conductor resoldre d’una vegada els problemes endèmics de mobilitat, transport i energia. La solvència contrastada de SIRUSA amb la gestió de residus urbans i les expectatives de FuneCamp amb els serveis funeraris són prou motius per seguir apostant per compartir els recursos públics. Que no es faci negoci amb els morts, però tampoc amb els vius.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric   19 de Novembre de 2024

Serveis si, negoci no

Tutom ha de baixà el preu, és ridícul que es faci negoci amb als morts, això sempre a sigut un gran negoci per al nostre ajuntament així que faran bé de baix als preus, segurament que als competidors també faran l'u mateix