Dimarts, 19 de Març de 2024

La primera catalana que va volar

Les cendres de l'aviadora Maria Josep Colomer són al Cementiri de Reus

03 d'Abril de 2021, per Marc Busquets
  • Detall de la portada de la publicació 'Crónica', de 1931, en què va aparèixer Colomer

    Viquipèdia

Vinculada a la nostra ciutat (hi tenia familiars amb els quals va estar en contacte tot i viure molts anys a l'estranger), les cendres de l'aviadora Maria Josep Colomer i Luque (1913-2004), 'Mari Pepa' per als estimats, són al Cementiri de la capital del Baix Camp. La seva figura és especialment rellevant en tractar-se d'una pionera, de la primera catalana que va pilotar aeronaus. Filla de Josep, un empresari del sector tèxtil de Sabadell amic del pintor Pablo Picasso, va obtenir la seva llicència per volar amb la majoria d'edat. Això la va convertir en una celebritat de l'època, ja que fins i tot va ocupar les portades d'alguns rotatius com 'La Vanguardia'. 

Un cop va obtenir el títol bàsic d'aviació, Colomer va dur a terme diverses tasques, tals com el transport de mercaderies. Va destacar en concursos amateurs i, un cop va esclatar la guerra, va passar a formar part de l'Escola de pilots de la Generalitat com a auxiliar. A posteriori, va convertir-se en instructora per a nous pilots de les forces aèries de la república. En aquest sentit, el seu primer vol militar el va fer l'agost de 1936, per llençar fulls de propaganda. 

En acabar-se el conflicte bèl·lic, Colomer va optar per exiliar-se amb qui seria el seu marit, el també pilot Josep Maria Carreras i Dexeus. Aquest, d'ascendència reusenca, era el fill de Ricard Carreras i Valls, amo del Mas de Valls (ara, de Martorell), al sud del terme. Anys enrere es va inaugurar una plaça a la seva memòria, que es troba al Mas Carpa. D'entrada van anar a parar a la Catalunya nord, però es van instal·lar definitivament al Regne Unit. La seva trajectòria com a aviadora va ser curta, si bé intensa. De fet, un cop va ser a Anglaterra no va tornar a volar. Segons el 'Diccionari biogràfic de dones' (Associació Institut Joan Lluís Vives, 2010), quan era preguntada per aquesta qüestió sempre responia que en aquell país "no hi havia feina per a les dones" que volien ser pilots. 

Poc abans de la seva mort, la Secretaria general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya va posar en valor la seva figura i va homenatjar la seva trajectòria en l'aviació esportiva. Es va morir a Surrey, al sud d'Anglaterra, un any després. Tal com va recollir Ana Riera a 'Dones amb empenta' (L'Arca, 2014), i tot seguint una les seves últimes voluntats de 'Mari Pepa', les seves cendres es van dur al Cementiri de Reus. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics