Divendres, 29 de Març de 2024

L'Ajuntament de Reus decideix no utilitzar aigua de Riudecanyes i Siurana per l'episodi de sequera

El consistori assegura el subministrament d'aigua amb la compra de litres del riu Ebre

05 de Febrer de 2018, per Josep Gallofré
  • Desembassament del pantà de Riudecanyes

    Reusdigital.cat

L'Ajuntament de Reus treballa per assegurar el subministrament d'aigua a la ciutat durant aquest episodi de sequera. El consistori i l'empresa municipal Aigües de Reus ho fan a partir de dos vessants: la compra d'aigua del riu Ebre al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i l'habilitació de pous de la ciutat que actualment estan contaminats o en desús. D'aquesta forma, segons ha pogut saber Reusdigital.cat, l'any 2017 es van invertir 200.000 euros per adquirir aigua, mentre que, si continua l'episodi de sequera, és previst que aquest 2018 la inversió augmenti fins als 600.000 euros. Aquesta despesa, però, no afectarà l'usuari amb un increment de les tarifes, ja que es reduirà l'excedent econòmic d'Aigües de Reus per tal de continuar congelant-les. A més, des del passat 1 de novembre, l'Ajuntament de Reus ha deixat d'obtenir aigua dels pantans de Siurana i Riudecanyes, a causa de l'episodi de sequera i les restriccions que estan patint aquests dos espais.

Per aquest motiu, el consistori només adquireix aigua del CAT, amb el cost que això comporta. Tot i això, asseguren que el subministrament a la ciutat està totalment garantit, malgrat que s'estan buscant altres alternatives.  "A ulls dels reusencs haver de renunciar-hi costa, en el sentit que és un dret adquirit com a ciutat i que suposa un 25% del subministrament", explica el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, Daniel Rubio.

Així, quan l'eposidi de sequera passi "tenim tot el dret de tornar a agafar aigua" del pantà de Siurana i Riudecanyes, afirma Rubio. En aquest sentit, assegura que "Reus és una ciutat generosa i, malgrat fer dues inversions molt fortes a principi de segle en aquests dos espais, som conscients a dia d'avui no deixarem que els nostres veïns del Priorat no tinguini aigua". "Entenem que hem de cedir part de les reserves perquè la comarca prioratina tingui aigua potable", comenta.

Habilitar pous i minats

En percentatges aproximats, el consum d'aigua a Reus prové un 26% dels pantans Riudecanyes i Siurana, un 61% del CAT i la resta  , un 12 o 13%, de pous i minats. D'aquesta forma una de les opcions en les quals treballa el govern de Reus és l'habilitació de pous que actualment estan en desús o contaminats. Tal com va anunciar l'alcalde, Carles Pellicer, durant una conferència al Centre d'Amics de Reus, aquest és un dels objectius de l'Ajuntament i Aigües de Reus durant els pròxims mesos després d'haver-se realitzat l'estudi. 

A causa de la profunditat d'alguns pous, aquests no s'utilitzen i estan contaminats per nitrats. Es tracta d'un treball semblant al que fan les dessalinitzadores i que té un alt cost d'explotació. En aquest sentit, actualment s'està valorant econòmicament la proposta per saber si és viable, gestionada juntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua, i, d'aquesta forma, explotar al màxim els recursos propis de la ciutat. "Hem de fer unes inversions per aprofitar millor aquestes aigües i convertir-les en potable", comenta al respecte Daniel Rubio. Davant d'aquesta situació, el regidor de Medi Ambient diu que l'ACA "és conscient de la problemàtica i estem estudiant vies que ens permetin aconseguir solventar aquesta situació" a partir de subvencions i ajudes econòmiques des de l'òrgan de la Generalitat de Catalunya. 

Daniel Rubio ha deixat clar que en cap cas existeix el perill "que a la ciutat de Reus falti una gota d'Aigua", ja que el mini-trasvassament de l'Ebre a Mequinensa, que és l'espai del CAT on l'Ajuntament compra l'aigua, està en uns nivells estables i a més "ha nevat al Pirineu". Per Rubio, la qüestió fonamental és "esperar que plogui amb intensitat i durant uns quants dies a la comarca", ja que no és "un tema polític, sinó meteoròlogic".

Consums d'aigua raonables a Reus

Segons dades d'Aigües de Reus i la regidoria de Medi Ambient, Reus té un consum d'aigua raonable que no supera els límits establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Daniel Rubio ha assegurat que "no superem els 100 litres per dia d'aigua potable per persona" i, en el vessant industrial és de 187 litres. "Això vol dir que Reus aprofita molt bé els recursos", afirma.

Crítica a 'l'ús partidista de l'aigua'

Davant de la situació que pateixen els pantans de Siurana i Riudecanyes, Daniel Rubio ha criticat "l'ús partidista que algun partit està fent de l'aigua" i "no el veiem correcte". "Un partit i un grup ecològic volen transformar un problema meteoròlogic en polític", afirma, i afegeix que no "ho consideren la millor forma", ja que "se'ns ha titllat als reusencs d'expoliar l'aigua del Priorat i això no és cert". El regidor de Medi Ambient creu que "sempre hem estat generosos amb el territori, aprofitem els recursos i anem un pas per endavant" i que, a més, s'ha renunciat a un 26% "del nostre subministrament perquè no els falti aigua als nostres veïns". 

"Posar portes al Camp de Tarragona és impossible i aquests senyors volen que l'aigua d'un pantà sigui només d'una zona geogràfica i això no és ètic", diu Dani Rubio. A més, explica que la regulació dels pantans de Siurana i Riudecanyes "només afecta una petita part de la conca del Siurana", en concret un 8,8% de tota la comarca del Priorat. 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xollador  08 de Febrer de 2018

Molt beee...!

... ara que NO en queda d’aigua!
Però el que s’ha d’estudiar, d’una vegada per totes, es la concessió d’aigua del Siurana que es va fer fa molt temps i en unes altres circumstàncies. No pot ser que el riu es quedi completament sec llargs períodes de temps i els pobles de la conca haguin d’abastir-se de fora. Es un escàndol!
VOLEM LO RIU SIURANA VIU!

Daniel Rosset  07 de Febrer de 2018

la foto

aquesta fotografia és del pantà de Siurana

Joan Huertas Juncosa  05 de Febrer de 2018

Està.....

..... molt bé que es compri aigua de l´ Ebre perquè el riu Siurana, a partir de la presa del Molí dels Aubis, és mort i que pertant es deixa sense aigua a tots els pobles per on passa el riu fins que arriva a l´ ´Ebre que és on desemboca.