Dissabte, 10 d'Agost de 2024

L’ANC, una dècada a Reus

05 de Febrer de 2022, per Joel Medina
  • Imatge de la intervenció de Carme Forcadell

    Joel Medina

Reus per la independència, l’assemblea territorial de l’ANC, fa deu anys a la ciutat. La Sala Santa Llúcia de la capital del Baix Camp ha albergat aquest migdia, l’acte de commemoració, que ha reunit algunes de les persones que han coordinat l’Assemblea a Reus, a més de l’actual presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, l’expresidenta Carme Forcadell, socis, sòcies i simpatitzants de la plataforma.

Tot plegat ha començat amb l’actuació del grup reusenc Cinc Quarteres, format per Esther Cabré, Tere Sogas i Joan Pujol, els quals han interpretat diverses cançons per amenitzar l’acte. El tret de sortida l’han donat al ritme de El ball de la civada. Des de l’Assemblea s’ha volgut remarcar que “la lluita no s’ha d’aturar” i que, més que una celebració, els deu anys de Reus per la independència han de rememorar tot allò que s’ha fet durant aquesta dècada. També s’ha valorat “la implicació i l’esforç de molta gent que ha estat treballant amb l’ANC des del voluntariat”.

La presidenta de l’Assemblea entre 2012 i 2015 i expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, no ha volgut desaprofitar l’oportunitat d’agrair als presents tot el suport que ha rebut durant els darrers anys: “Sé que molts de vosaltres éreu a Mas d’Enric”. Forcadell ha volgut donar les gràcies també “a totes aquelles persones que han fet gran l’Assemblea”. A més, ha expressat entre aplaudiments que, segons la seva opinió, sí que hi ha quelcom a celebrar: “L’orgull de tot allò que hem fet”. No obstant això, ha admès que entén la decepció i la desil·lusió d’una part de l’independentisme després de l’1-O, que, per Forcadell, va ser “l’acte de desobediència més gran des de la Guerra Civil”. En conseqüència, l’expresidenta ha insistit que l’Estat espanyol vol que el moviment independentista estigui desmobilitzat, però ha conclòs que el nacionalisme català no caurà, un cop més, en el mateix error: “No ho tornarem a fer, ho farem bé perquè tindrem l’oportunitat”.

Des del Secretariat Nacional s’ha proposat als coordinadors i coordinadores que han passat per l’ANC de Reus que escollissin els esdeveniments més especials que han viscut durant la seva etapa. La primera intervenció ha estat a càrrec de Pere Borràs, coordinador de Reus per la independència entre 2011 i 2014. Borràs ha escollit la Via Catalana del setembre de 2013 per “la mobilitat ingent de voluntaris que hi va haver”, i l’acte al Teatre Fortuny del setembre de 2014 en suport de la consulta del 9-N. Després d’un emotiu vídeo que ha rememorat la Via Catalana, Borràs ha manifestat, amb una frase que ha aixecat els aplaudiments del públic, que la clau de les protestes civils rau en la mobilització: “Hem de continuar al carrer i no deixar-lo, perquè la situació és dura”. L’excoordinador també ha volgut recordar amb enyorança els primers anys de l’ANC a Reus, alhora que ha advertit que la participació ha disminuït.
 

Intervenció de Pere Borràs Foto: Joel Medina



La coordinadora entre 2015 i 2016, Arantxa Ros, no ha pogut assistir, però ha escollit com a moments més especials l’acte protesta “un estat que ens col·lapsa”, de l’agost de 2016, i el 9-N, que, en les seves pròpies paraules, “fou la primera acció de desobediència civil que va fer el poble català”.

El següent a prendre la paraula ha estat Jaume Ollé, que durant el període 2017-2019 va ser co-coordinador juntament amb Gerard Codina, qui tampoc ha pogut ser-hi present. Per Ollé, els esdeveniments més importants de la seva etapa foren l’1 i el 3 d’octubre de 2017, uns dies que creu que “s’han de recordar per tornar-ho a fer bé, com ha dit la Carme” referint-se a les declaracions de Forcadell.

A l’actual coordinador i membre del Secretariat Nacional, Adrià Aragonès, no li ha estat possible assistir a l’acte. Tanmateix, ha deixat un escrit on ha recordat l’11 de setembre de 2020, que segons ha apuntat, “va ser una Diada totalment diferent de la resta, marcada per la pandèmia, i que tot i la pressió política i mediàtica, es va tirar endavant garantint totes les mesures sanitàries”. Aragonès, però, també ha fet autocrítica i ha comentat que el coronavirus i la situació política han debilitat el poder d’acció: “No arribem a tants punts com arribàvem abans”.

Després de la interpretació de la famosa “Que tinguem sort” a càrrec de Cinc Quarteres amb la complicitat i els palmells del públic, l’actual presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha clos la ronda de declaracions. Paluzie ha posat èmfasi en el fet que “l’ANC va néixer per aconseguir la independència i desaparèixer”. A més, també ha declarat que no s’ha d’abandonar cap mena de mobilització civil.

L’acte s’ha culminat amb el cant de l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors.
 
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pepito de l'arena  06 de Febrer de 2022

Pobre Tito

Eres tan ignorante que no te das cuenta que tu españa va tambien contra ti. Que gracias a tu dinero que se marcha a la metrópoli, tu tienes una S. Social que no puede darte el servicio que merece el pueblo. Vete a aplaudir a tu ladron campechano, a tu iglesia pedófila, a tus jueces prevaricadores, a tus socialistos vestidos de Armani. No entiendo que no despiertes de una vez y cojas el tren de vuelta al pueblo. Y recuerda cuando viniste a Catalunya con tu maleta de carton y diez pesetas que te dejaron los amigos, Catalunya te lo dió todo y tu, miserable de ti, muerdes la mano que te da de comer. He escrit en castellà (que no espanyol) perque després de quaranta anys aqui, encara no ho parles i menys ho escrius. Pobre Tito.
Tito Gascón de Reus  05 de Febrer de 2022

L´ANC DE REUS

Dónde vas triste de mí Dónde va la Junta Dónde quieres ir… Dónde van los quarteres l’ANC Dónde va el dinero… Vividores de postín, Robando a los catalanes Para poder vivir bien. No saben cómo robar, Creando puestos de confianza Para poder navegar Por los Pueblos de Catalunya Que hace agua por donde van.

Reportatges