Dilluns, 30 de Novembre de 2020

L'oposició fa costat a contracor al govern per aprovar la pròrroga del contracte de la brossa

Tan sols la CUP hi vota en contra 'per responsabilitat política'

27 de Desembre de 2018, per Marc Busquets
  • Imatge del ple extraordinari d'aquest dijous

    CUP Reus

El ple extraordinari d'aquest dijous ha abordat l'esperat debat al voltant de la pròrroga del contracte de la brossa. Tot i les crítiques al govern municipal per part de l'oposició, aquesta hi ha votat a favor a excepció de la CUP. Els diversos portaveus han lamentat que l'equip del batlle Pellicer hagi sotmès a debat la qüestió "a unes hores que venci el contracte", ha exposat el socialista Andreu Martín, tot anticipant que la negativa hauria poguta abocar Reus "a una situació de crisi". El govern ha recollit 20 suports, per cinc vots de rebuig a la seva proposta. 

Al·legacions de l'actual adjudicatària

Ha estat el regidor de Serveis Generals, Joaquim Enrech, l'encarregat d'exposar els motius de sotmetre l'extensió de la contracta. Aquest ha recordat que fa pràcticament nou anys que es va formalitzar l'acord amb Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), i que l'abril de 2011 es va afegir la possibilitat d'allargar un any el servei sobre la pròrroga existent, també d'un exercici. Després d'un recent decret d'alcaldia, l'actual adjudicatari va fer una sèrie d'al·legacions, algunes de les quals han estat estimades. 

Passen, entre d'altres, per l'estabiliment de preus als serveis de neteja en actes públics (4.640 euros anuals) i als jardins (més de 5.800). Una altra al·legació fa esment a la deixalleria, per retribuir el servei de vigilància d'aquesta per 4038 euros al mes. També s'ha estimat, ha indicat el representant del govern Pellicer, que es fixi la quantia per al manteniment i reparació dels vehicles i la maquinària que s'usen per a la recollida de la brossa, d'uns 52.800 euros l'any, "sempre i quan es justifiqui de la manera adequada tot el que s'hagi de fer". El cost màxim del contracte, "si la pròrroga durés tot l'any 2019", pujaria als 11.093.291,83 euros. El 2018 ha ascendit als 11.450.203,85 euros. 

"La voluntat del govern és tirar enavant la licitació el més aviat possible, i la pròrroga és pel temps que sigui estricatemnt necessari", ha conclòs. Iniciat el debat, el PP ha dit que “no podem fer cap altra cosa que votar-hi a favor” perquè “tot plegat se'ns presenta quatre dies abans” que venci el contracte. “Per responsabilitat”, ha apuntat el portaveu Sebastià Domènech, “hi donarem suport”. El portaveu ha carregat contra Pellicer “per manca de previsió” en aquest sentit i ha subratllat que tot plegat “sembla un moviment electoralista” del batlle.

'Entre l'espasa i la paret'

Des del PSC, Andreu Martín ha lamentat que “no ens hauríem d'haver trobat amb aquesta situació”, i que el desitjable hauria estat que al ple s'hi tractés “la licitació, o el plec de condicions”. El socialista ha acusat el govern de posar el ple “entre l'espasa i la paret” per haver de decidir en “tan poc temps”. “Si aprovem la pròrroga, ens trobarem que els equips i la maquinària que s'usin no ajudaran a prestar un servei de qualitat”, ha carregat tot elevant el to, “sense que a més tinguem un calendari concret” per licitar i adjudicar el contracte.

El portaveu de Cs, Juan Carlos Sánchez, ha manifestat que haver de prorrogar el servei de recollida de residus és "una evidència més de la mala gestió" del govern municipal. "Per responsabilitat política", ha assenyalat en la línia de Domènech, "no podem votar en contra" de la proposta de l'equip del batlle Pellicer. "La pròrroga és la prova de la deixadesa del govern. Ens fa firmar un xec blanc", ha disparat la portaveu de la CUP, Marta Llorens. "En dos anys haurem destinat més de 22 milions d'euros de tots per un servei que ara sabem que no s'ha prestat amb qualitat", ha afegit després la cupaire.

Quan s'ha referit als treballadors, els representants de FCC presents al saló de plens han aixecat la veu, fet que ha dut l'alcalde a demanar "calma a tothom". El seu company de bancada Edgar Fernández ha advertit que si s'interrompia la intervenció de Llorens, els anticapitalistes abandonarien el plenari. "La pròrroga del servei pot provocar sinistralitat laboral", ha seguit. Precisament també "per responsabilitat política, la CUP votarem en contra de la pròrroga", ha dit just abans que s'hagi iniciat una picabaralla verbal que ha dut Pellicer a suspendre uns minuts la sessió

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics