Dimarts, 16 de Juliol de 2024

Mauri fa una crida per «mitigar» els efectes del canvi climàtic

19 de Gener de 2022, per
  • Mauri s'ha centrat en el canvi climàtic

    Cedida

El meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, ha inaugurat, aquest 18 de gener, el cicle de conferències pedagògiques “Educar avui” organitzat per la Fundació Privada Reddis. L’acte, que s'ha celebrat a la seu de l'entitat però que també s'ha pogut seguir per streaming al seu web, ha girat al voltant del canvi climàtic: per què n’hi ha, quins són els indicadors, què pot fer la població per combatre’l, etcètera.

La ponència d’una de les estrelles de la meteo de TV3 ha posat damunt la taula tot de dades i consells respecte a aquesta temàtica. L’inici ha sigut contundent: “no som a temps” (d’aturar el canvi climàtic), ha sentenciat Mauri. Però el meteoròleg no vol abaixar els braços i insisteix que la feina, ara, s’ha de centrar en “mitigar els seus efectes”. Un cop ha entrat al cos de la seva conferència, el ponent ha insistit a diferenciar la variabilitat pròpia de la climatologia i la que té el seu origen en les activitats humanes.
 

L'acte ha estat a la seu de la Fundació Privada Reddis Foto: Cedida


“Hi ha variabilitat natural del clima, sobre això no podem incidir. Així i tot, sí que podem modificar les accions antròpiques que tenen un impacte sobre el clima”. I aquí entra en joc, per exemple, l’emissió de gasos a l’atmosfera. Un dels moments més curiosos de la xerrada ha sigut quan Mauri ha explicat que hi ha hagut èpoques més càlides que l’actual. Però la sorpresa ha saltat, quan ha matisat que, en aquells períodes, “no hi havia l’espècie humana damunt la Terra”.

Així, ara mateix el planeta viu una de les conseqüències del canvi climàtic: un escalfament de les temperatures. “No hi ha una pujada de temperatura tan ràpida ni tan marcada en els últims 10.000 anys. I això no s’explica només amb la variabilitat natural del clima!”, ha dit Mauri. L’exposició ha comptat amb dades alarmants. A principis del segle XX, a les Terres de l’Ebre, només hi havia tres dies a l’any que superessin els 35 graus de temperatura; ara, aquest indicador escala fins als 22 dies.
 

Un instant de la xerrada Foto: Cedida



Les precipitacions, cada vegada, cauen de manera més erràtica i concentrada (“plou pitjor”, en boca del ponent). O que Reus, el 2050, tindrà una temperatura mitjana de 19 graus, quatre més que fa 50 anys.

“No vull que sortiu d’aquí havent de prendre ansiolítics”



Mauri, tot i la contundència d’aquestes dades, fa una crida a l’optimisme i a la importància de modificar les accions individuals. “No vull que sortiu d’aquí havent de prendre ansiolítics”, ha bromejat després de deixar anar una de les seves curiositats alarmants. Així, tot i considerar que “el mal ja està fet”, ha insistit en la importància d’actuar en conseqüència a tots aquests indicadors.

Per això ha insistit en la importància de fer “propaganda verda”, utilitzar transport sostenible, vigilar amb l’ús de càpsules de cafè (que se n’utilitzen 19 milions al dia, a l’Estat), o contractar empreses comercialitzadores d’energia verdes. “Hem d’anar cap a les energies renovables. I no fer-ho seria d’estúpids”. Tot el relat de Mauri ha sigut clar. Quan assenyalava els punts forts de posar en pràctica tots aquests consells, el meteoròleg tampoc no amagava algunes debilitats d’aquestes accions.

Tot parlant de l’ús de cotxes elèctrics, ha dit: “l’autonomia d’aquests vehicles és cert que és limitada, però jo no m’he quedat mai tirat”.

Cicle “Educar avui”



Amb aquesta xerrada, la Fundació Privada Reddis ha tornat a engegar el cicle de conferències pedagògiques “Educar avui”, que feia dos anys que no es realitzava per culpa de la situació sanitària. Ara, després de la insistència de persones que valoren aquesta mena d’activitats, la fundació ha decidit recuperar-la, ha explicat la seva presidenta Carme Buixeda. Durant els pròxims mesos, l’entitat prepara més xerrades i conferències que s’emmarcaran en aquest cicle. Així, tal com informen ells mateixos, es faran tres actes més durant els mesos de febrer, març i abril.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges