Dijous, 07 de Novembre de 2024

A punt la planta solar fotovoltaica més gran de Reus

1.736 panells instal·lats al dipòsit municipal de vehicles generaran gairebé 1.400.000 kW/h anuals

29 d'Agost de 2024, per Raúl Rodríguez
  • Instal·lació de la planta solar fotovoltaica al dipòsit de vehicles

    Cedida

La instal·lació de plaques solars al dipòsit municipal de vehicles de Reus s'ha enllestit aquest mes d'agost. Així, Reus compta ja amb el parc solar fotovoltaic més gran de la ciutat, amb 1.736 panells, de 550 W cadascun, instal·lats al dipòsit municipal de vehicles generaran gairebé 1.400.000 kWh anuals.

La planta, a partir de la construcció de pèrgoles i amb una superfície de més de 4.500 metres quadrats, forma part del projecte de comunitat energètica del Polígon Agro-Reus (ACEPAR) i s'ha convertit en la més gran de la ciutat, per davant de la que hi ha a l'Estació Depuradora d'Aigües de Reus (EDAR), amb 272 plaques i poc més de 3.000 metres quadrats de superfície. 

Les obres han durat sis mesos, han anat a càrrec d'Engel Energia i han comptat amb una inversió de gairebé 1,2 MEUR (sense IVA), el 55% de la qual serà subvencionada amb fons Next Generation, tal com asseguren des del consistori. En breu es connectarà la planta a la xarxa, un cop s'enllesteixin els tràmits amb Endesa.

Quant al cofinançament, el 30 de desembre finalitza el termini d'entrega del projecte per rebre els ajuts europeus. Segons ha apuntat el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, "és possible que ens convertim en la comunitat energètica més gran de l'Estat".

La planta fotovoltaica instal·lada al dipòsit municipal encara pot créixer més. Les pèrgoles s'han construït en diversos mòduls o illes de places d'aparcament de vehicles i n'hi ha tres lliures, on es podria arribar a efectuar una ampliació del parc solar.

 

La comunitat energètica del Polígon Agro-Reus (ACEPAR)

 

Aquesta és una de les tres instal·lacions de titularitat municipal que formen part del projecte de comunitat energètica del Polígon Agro-Reus (ACEPAR), la iniciativa pública-privada liderada per l'Ajuntament de Reus amb la participació d'empreses privades i que suposa una inversió de 4,4 MEUR, dels quals 3,5 són subvencionables i 1,9 seran finançats finançats amb la subvenció atorgada del Ministerio de Transición Ecológica i l'IDAE (Instituto para la Diversifciación y Ahorro de la Energía) procedents dels Fons Next Generation. Les altres dues instal·lacions municipals que formen part del projecte es troben a l'edifici de Mobilitat (130,1 kWp de potència pic) i a REDESSA II (564 kWp de potència pic).

L'energia produïda per la comunitat, amb una potència total de 4,2 MW i la generació de 5.500 MWh a l'any, serà per a l'autoconsum de les empreses que formen part de la comunitat energètica i l'excedent, gestionat per Reus Energia, es destinarà al consum d'edificis municipals.

Cal destacar que l'ACEPAR posarà en marxa una instal·lació amb la mateixa potència nominal (840 kW) al c/ Ferrer i Guàrdia, propietat de Maser Grup-Setier. Actualment, l'ACEPAR té set socis: Reus Serveis Municipals, Reus Transport, REDESSA, Ascensores Omega, Setier, MaserGrup i Tallers Baix Camp. 

 

Reus Energia

 

Reus Energia, la iniciativa municipal per a subministrar electricitat a l'Ajuntament i als equipaments públics, gestiona les instal·lacions solars fotovoltaiques de les escoles municipals, de l'IMFE Mas Carandell, la Biblioteca Xavier Amorós, el Gaudí Centre, el Mercat Central i el Pavelló Olímpic. En breu, s'executaran les instal·lacions d'una segona fase a l'escola Rubió i Ors i de Redessa Tecnoparc.

De cara a 2025, està prevista la posada en funcionament de les instal·lacions a REDESSA CEPID i l'ampliació de les plantes a l'escola la Vitxeta i Pi del Burgar. També es troba en redacció un nou projecte al cementiri municipal i s'estudia la instal·lació d'un hort solar amb panells sobre terrenys municipals i un projecte d'instal·lació fotovoltaica amb emmagatzematge a través de bateries que es correspondria amb una segona fase del dipòsit de vehicles.

Reus Energia, a més de generar energia de fonts pròpies amb instal·lacions solars fotovoltaiques als edificis municipals, compra energia procedent de fonts renovables al mercat lliure per tal de subministrar només energia verda a les instal·lacions municipals.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Carrasclet  31 d'Agost de 2024

N'hi ha tres lliures?

Què voleu dir exactament amb "n'hi ha tres lliures"? N'hi ha 1,2 kg? No s'entén.