Divendres, 19 d'Abril de 2024

Relacions Cíviques encarrega la diagnosi del moviment veïnal de Reus

El consistori recull més de 200 peticions dels barris en un mes i mig, amb el mobiliari urbà com a principal motiu de queixa

29 d'Abril de 2021, per Redacció/ M.B.
  • Monseny, Pellicer, una representant veïnal i Caelles, en una visita a les Parcel·les Casas

    Reus.cat

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha reprès el programa de visites als barris que va haver de suspendre a causa de la pandèmia. El programa de proximitat "té com a objectiu conèixer en primera persona l’opinió que els veïns i les veïnes tenen de la realitat del barri, i prendre nota de reivindicacions, mancances i millores, principalment d’aspectes relacionats amb el manteniment de la via pública, així com de possibles noves inversions", han fet constar fonts municipals aquest dijous. A banda, i segons s'ha detallat en roda de premsa, la regidoria ha encarregat una diagnosi del moviment veïnal, els resultats de la qual es presentaran properament, per poder analitzar a fons l’estat de les associacions de la ciutat. 

Igualment, les visites "també serveixen per recollir l'opinió dels veïns en relació als serveis, o necessitats específiques dels comerços del barri, i de la gent gran". L'alcalde fa les visites als barris acompanyat dels representants de les associacions de veïns de cada barri, i amb una interacció directa amb els veïns i comerciants. També participen de les visites la regidora de Relacions Cíviques, Montserrat Caelles; i del regidor de Desenvolupament Urbà i Via Pública, Hipòlit Monseny.

Des que el mes de febrer es va reprendre el programa de proximitat, ja s'han visitat 16 barris de la ciutat, segons s'ha assenyalat. L'equip de treball del programa ha recollir 218 sol·licituds veïnals, de les quals ja se n'ha resolt el 67%. "I és que la pròpia visita ja activa els mecanismes de resposta a les inquietuds veïnals", s'ha subratllat. Les visites "són per parlar del dia a dia del barri". Les obres més grans i les inversions es tracten en altres espais de participació que té oberts l'Ajuntament.

Les peticions més freqüents són les qüestions relacionades amb el mobiliari urbà (posar, retirar,) amb un 17’81%; de jardineria, amb el 16’02%, de pintura de bancs, papereres, amb el 13,22%; de neteja de parets i pintades, amb un 11,47%; d'obres menors (arranjament de voreres, rajoles, asfalt), amb el 10,6%; i de pintura de senyalització horitzontal, amb un 9’59%.

La tipologia de sol·licituds "és diversa" i també inclou qüestions relacionades amb l’enllumenat, la neteja, o la retirada de vehicles abandonats.

Suport a les associacions de veïns

Des de la regidoria de Relacions Cíviques, s'ha explicat, es treballa des de fa mesos en un "canvi de paradigma per potenciar el pes social de les entitats veïnals als barris i, alhora, de tot l’associacionisme en general".

En aquest sentit, s’estan portant a terme accions de suport com l'aprovació d'unes noves bases de les subvencions al moviment associatiu per fomentar els projectes de caire més social i que reverteixin en el benestar de la comunitat; suport continu a nivell de formació; assessorament tècnic i atenció individualitzada; comunicació directa i propera amb el moviment associatiu i participació en projectes transversals i coordinats amb altres regidories.

Tanmateix la regidoria de Caelles ha encarregat una diagnosi del moviment veïnal, els resultats de la qual es presentaran properament, per poder analitzar a fons l’estat de les associacions veïnals en el seu paper d’entitats de participació reconegudes per llei i per "plantejar noves línies de treball" a nivell d’accions municipals i propostes de suport.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  29 d'Abril de 2021

Cal incidir en l'educació i el respecte!

Si no es pot aconseguir que els joves tinguin molta més educació i respecte vers els altres no serà possible fer res positiu. Els polítics han de donar els millors exemples! Han de ser un mirall!

J. A. Carricondo  29 d'Abril de 2021

On és l'educació i el civisme?

Cal actuar amb fermesa en els aspectes de l'educació i el civisme fent responsables als tutors o pares! Si no actuen ara els problemes vindran ja. Certs responsables dels barris miren molt el propi sense tenir en conta els veïns. No cal eliminar elements i cal canviar certes realitats com ara les concentracions urbanes per exàmens de vehicles. No és gens difícil, cal posar fil a l'agulla!