El consistori reusenc ha decidit sumar-se a l'Any Fabra per commemorar el 150è aniversari del naixement del filòleg i el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana. La regidora d'Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà, ha assenyalat aquest dilluns que des de l'Ajuntament s'ha donat resposta a l'oferiment de la Generalitat per prendre part en tot un seguit d'actes que es reproduiran també més enllà de la capital del Baix Camp. Per ara, a la ciutat, se n'han previst aproximadament una vintena, si bé s'ha matisat que la programació segueix oberta i que se n'hi afegiran de noves. A banda, s'ha avançat que s'estan preparant un parell de projectes que es vincularan directament amb la Ciutat de la música 2018, tot i que s'han donat més detalls.
Ponències, cursos i activitats per als més petits
A la presentació de les propostes previstes a Reus s'ha comptat també amb la presència de dues de les entitats col·laboradores, el CNL Miquel Ventura i el Centre de Lectura. En representació de la primera, Anna Saperas ha anunciat que la comissió de l'Any Fabra ha previst un web en què poden consultar-se els actes que es duran a terme a la ciutat. A més, aquesta ha exposat que el passat 20 de febrer (data del naixement de Fabra) es va dur a terme un dictat en línia al qual es van sotmetre's 220 dels alumnes del CNL de Reus, uns 4.000 en tot el país. "Són uns textos que permeten descobrir anècdotes de la seva vida o refrescar la memòria", ha indicat. Una de les veus que locuta els escrits és la de la reusenca Montse Llussà.
La directora del CNL ha afegit que s'ha previst fer un curs de 10 hores de durada, al maig, "especialment adreçat a docents, periodistes i treballadors de l'administració" i que se centrarà en les novetats i canvis que s'han aplicat a la gramàtica i l'ortografia de l'IEC. Un seguit de conferències divulgatives, una exposició itinerant, un monòleg teatral, un espectacle de titelles i l'emissió, a les ràdios locals i a Twitter, d'un seguit de píndoles informatives sobre Fabra seran altres de les activitats per commemorar el 150è aniversari del naixement del filòleg. Per part del Centre de Lectura, Jaume Massó ha dit que "com no pot ser d'una altra manera, serem al costat d'aquesta celebració" amb diverses conferències, una de les quals amb el comissari de l'Any Fabra, Jordi Ginebra.
Massó ha comentat la vinculació de Fabra amb Reus, tot destacant les ponències que hi va oferir el 1930 i el 1932, respectivament. L'any 1937, ha subratllat, el gramàtic es va sumar a un manifest per donar suport a l'entitat reusenca arran del bombargeig que va afectar la seu al setembre. Més endavant, l'any 1966, es va descobrir un bust dedicat al filòleg, i els anys 1969 i 1970 es van convocar dues edicions d'un concurs literari batejat amb el seu nom "en un context en què era molt complicat fer res en la nostra llengua", ha recordat Massó. Finalment, i en representació de l'escola Pompeu Fabra, s'ha detallat que amb el suport d'altres centres s'han programat uns 'jocs lingüístics' que es faran a l'abril, tot aprofitant la celebració dels 90 anys del col·legi.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics