Tots els grups municipals han aprovat aquest matí, en plenari virtual, la no aplicació "de forma excepcional i fins al 30 de setembre" de les taxes de terrasses i marxants per ocupació de la via pública. Segons ha recordat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, aquesta disposició transitòria dona compliment a un dels punts contemplats dins del 'Pla de reactivació econòmica i social' en resposta la crisi de la Covid-19 i és possible, en bona part, als 3,1 milions d'euros registrats com a superàvit en els comptes municipals consolidats l'any passat. D’acord al pla en qüestió, les mesures de reducció de la càrrega fiscal comporten un cost de 104.100 euros, dels quals 40.500 són per l’exempció de la llicència d’ocupació de via pública de terrasses, i 63.600 per l’exempció de la taxa als marxants.
Sobre la liquidació del pressupost
La liquidació del pressupost, del qual se n'ha donat coneixement oficialment aquest divendres però que ja va ser avançat en roda de premsa, compleix amb la totalitat dels indicadors de solvència i ràtios legals, i un cop garantida la incorporació dels romanents de crèdit compromesos, habilita l'ajuntament a poder destinar amb caràcter immediat un 20% del romanent de tresoreria (500.000 euros) a despesa de caràcter social destinada a pal·liar els efectes de l'emergència social i sanitària.
La resta de romanents (aproximadament 2 milions) resten a l'espera que el govern de l'estat permeti destinar-los a inversions, o bé a la dotació d'un fons de recuperació econòmica per dinamitzar el sector productiu local. "En una situació excepcional calen mesures excepcionals". D'aquesta manera l'alcalde, Carles Pellicer, argumentava la necessitat de la mesura aprovada. I ho feia també afirmant que tots aquells bars que no tinguin terrassa "se'ls hi buscaran solucions perquè tothom es pugui refer en la mesura del possible", en la línia de la moratòria d'impostos decretada a l'inici del confinament.
El dels locals sense possibilitat d'ocupació de via pública com a alternativa ha estat, de fet, ha estat un dels pocs punts en discussió entre els partits. Des de la CUP es parlava de la necessitat d'evitar-ne la discriminació proposant compensacions en la taxa de gual dels magatzems dels establiments.
Energia solar
La regidoria de Medi Ambient ha vist aprovada també la modificació de l'ordenança fiscal que regula l'IBI per bonificar tots aquells habitatges que apostin per la instal·lació d'energia solar fotovoltaica. Tal com ha detallat el titular de l'àrea, Daniel Rubio, l'acord permetrà fixar bonificacions d'entre un 30% i un 50% de la quota íntegra de l'impost, aquells immobles que instal·lin sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar. La bonificació s'aplicarà durant dos anys consecutius.
La bonificació serà d'aplicació als béns immobles que adoptin equipaments d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica d'una potència elèctrica instal·lada major o igual al 30% de la potència elèctrica contractada. En el cas que alimenti diversos béns immobles, es tindrà en compte la suma de les potències contractades per cadascun d'ells.
La proposta ha comptat amb l'abstenció de la CUP al·legant que la bonificació és ínfima al costat dels costos d'amortització que suposaria la inversió per fer front a la implantació d'aquest tipus de plaques, i mentre reclamava l'existència o no d'un estudi per part del consistori sobre el percentatge de ciutadans que realment podrien optar a aquesta bonificació l'ha considerat dirigida a casos industrials. Rubió, per la seva part, ha assegurat que la inversió necessària per disposar d'aquesta nova energia estava bonificada des d'altres estaments estatals.
El plenari també ha aprovat l'adhesió de Reus a la declaració per una Agenda Urbana de Catalunya, amb les úniques abstencions de la CUP i de Ciutadans.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics