Dimarts, 25 de Juny de 2024

Tomàs Barberà: 'Quan fas coses per a la comunitat, per a la teva ciutat, queden per a tothom'

Tomàs Barberà Monné, guardonat amb el 41è Més Amic de Reus, és l'associat número 1 de l'entitat

09 de Juny de 2024, per Anton Baiges Gras
  • Tomàs Barberà i Joan Maria Mallafrè

    Anton Baiges Gras

El botiguer, exregidor i activista cultural, associatiu i empresarial de Reus Tomàs Barberà Monné ha estat nomenat el 'Més Amic de Reus', guardó que en la seva ja 41a edició, concedeix l’entitat Centre d’Amics de Reus, a persones i entitats que han destacat per la seva aportació personal i col·lectiva, de manera destacada i ingfatigable, al progrés, difusió i coneixement de la ciutat de Reus, tant de la Ciutat estant com fora vila, amb un prestigi més que reconegut. 

En un fòrum ple a vessar de més d’un centenar d’assistents amics de l’homenatjat, el president de l’entitat, Joan Mallafrè ha glossat la figura de Tomàs Barberà com a reusenc sempre implicat en moltes entitats ciutadanes, comercials i culturals, alhora que impulsor d’iniciatives en favor de la capitalitat de Reus en l’àmbit universitari i de   la  històrica vegueria reusenca. Seguidament, ha pres la paraula l’homenatjat, qui ha desglossat diferents aspectes de la seva biografia personal.

Continuador d’una nissaga familiar botiguera, Tomàs Barberà ha regentat  durant més de cinquanta anys la centenària jogueteria de la plaça del Mercadal, d’on ha pogut viure tot el batec ciutadà. Impulsor, amb d’altres botiguers reusencs, de la primera Unió de Botiguers de Catalunya i de l’Estat, l'any 1975, amb una concepció moderna i avançada de promoure i defensar el comerç local i comarcal. 

En l’àmbit cultural fou membre de la junta del Centre de Lectura durant els anys 1972 a 1976, de molta activitat política efervescent i amb iniciatives com la del Tren Vertebrat. També participà en la recuperació del Teatre Fortuny i la creació del consorci teatral, formant part de la junta de la Societat El Círcol, de 1981 al 1994. La participació en la creació i impuls del primer setmanari en català de les comarques meridionals de Catalunya,de Reus estant, Mestral, l’any 1978, també fou una de les seves aportacions destacades en la lluita pel recobrament lingüístic i cultural del país.

D’altra banda, conjuntament am baltra gent, fou impulsor de la Coordinadora d’Entitats que treballa per adquirir l’antic immoble del Vapor Nou per instal·lar-hi la Facultat de Medicina, fent honor a la llarga tradició mèdica de la Ciutat. Més recentment, ja als anys 1990, participà en la campanya per al reconeixement de la capitalitat de Reus amb la històrica IV Vegueria, que representà tota una reivindicació ciutadana de gran ressò nacional.

Regidor de l’Ajuntament de Reus durant el 1995-2003, en l’àrea de Promoció Econòmica, endegà diferents accions municipals, destacant-ne, entre d’altres, la creació de Canal Reus TV, l’any 1998. La creació de l’escola de pilots CESDA, l’any 2001, posteriorment integrada en l’ensenyament reglat de la Universitat Rovira i Virgili, fou una altra de les accions dutes a terme durant el mandat de Tomàs Barberà. En l’àmbit polític, també he estat un dels impulsor del col•lectiu Reus 1979, que agrupa diferents elegits municipals de tots els partits polítics que han tingut representació a l’Ajuntament de Reus.

Finalment, la intervenció de Tomàs Barberà ha estat decisiva en la consecució de l’acord entre l’Arquebisbat de Tarragona, l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona per tal d’arribar a un acord per a la restauració i rehabilitació de l’antic Palau Nicolau, conegut com a Centre Catòlic, on el Bravium hi ha tingut seu durant més de 70 anys, per a usos culturals i teatrals de la Ciutat.

L’acte ha conclòs amb la intervenció de la presidenta de la Diputació, Noemí Llaurador, i de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, qui han agraït la tasca duta a terme per Tomàs Barberà durant tants anys,de manera altruista, tot encoratjant-lo a continuar amb aquest esperit de Ciutat. La vetllada ha estat acompanyada per molts ciutadans, amics i membres d’entitats reusenques que han felicitat de tot cor el ‘Més Amic de Reus 2023’.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges