L'any que som a punt de cloure ha estat molt especial per a Reusdigital.cat. El passat 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, el diari va complir els seus 10 primers anys de vida. Compromesos amb la vida lúdica i cultural de la ciutat i el territori, i per festejar amb els nostres amics i lectors una dècada de periodisme, la redacció del mitjà ha organitzat un cicle d'activitats que van arrencar el passat mes de febrer. Des de llavors, hem dut a terme exposicions, programes de ràdio en directe, tertúlies amb destacats comunicadors del país, i concerts.
Hem cregut oportú recordar els actes amb els quals hem volgut agrair el suport rebut per part de la nostra cada dia més nombrosa comunitat de lectors. Gràcies per haver-ho fet possible. Gràcies per fer costat al nostre model de periodisme.
En defensa de la cultura catalana
L'any de celebració va tenir, com a punt de partida, la presentació del llibre 'El cavaller Floïd', de Genís Sinca, a la seu d'Òmnium Cultural Baix Camp. Va ser l'1 de febrer al vespre, amb una notable afluència de públic. El treball de Sinca repassa la vida del vallenc Joan Baptista Cendrós, qui va fer fortuna amb el producte de massatge facial masculí de després de l'afaitat, i que va ser un ferm defensor de la cultura catalana.
L'acte, conduït pel periodista de la casa Jordi Garcia, va comptar amb la presència de l'autor del llibre; la filla petita del 'cavaller Floïd', Laura Cendrós, representants d'Òmnium i del consistori. Podeu recuperar la crònica de l'acte aquí.
El 2 de març, a la seu del Centre d'Amics de Reus, els periodistes Josep Gallofré i Marc Busquets van oferir la xerrada 'Reus és notícia a cada instant'. Amb aquest eslògan, 10 anys enrere, va néixer Reusdigital.cat. Tots dos van compartir amb els assistents el funcionament intern de la redacció del mitjà i van debatre-hi sobre l'actualitat política, cultural i esportiva a la capital del Baix Camp.
Vam omplir el Bravium amb la companyia Entrellaçats
Dies més endavant, el 16 de març, el Bravium Teatre va quedar petit per acollir l'espectacle 'Entre llençols', de la companyia Entrellaçats. Es tracta d'un recull de relats eròtics amb un gran sentit de l'humor que sedueixen allà on els du la companyia. La sala reusenca no va ser una excepció. A la segona part de l'obra, per cert, els actors van fer pujar a l'escenari alguns dels integrants de la redacció del diari. Ningú va prendre mal, per sort.
L'endemà, la crònica que vam dedicar a Entrellaçats, als quals agraïm la seva complicitat, va dur per títol 'Erotisme i rialles per celebrar els 10 anys de Reusdigital.cat'. Recupereu-la aquí.
Una mica abans de Sant Jordi, i al Palau Bofarull, l'escriptor Jordi Cervera va presentar el llibre 'Gran Hotel Reus Continental' (Stonberg editorial). És el recull de les històries que ha escrit en la secció homònima per al diari, que tenen lloc en diferents habitacions de l'establiment. El director del diari, Marià Arbonès, va compartir taula amb Cervera i amb el forner Xavier Pàmies. Fito Luri hi va posar la música.
Laura Rosel, a Reus
Ja per la Diada, i per celebrar els 10 anys, els periodistes del mitjà no vam faltar a la cita i vam ser a la parada del Mercadal per trobar-nos amb amics i lectors. A la tarda, Cervera va signar exemplars del llibre.
Sota el lema 'Els joves, el tresor del periodisme', vam convidar els periodistes Esteve Giralt (Grup Godó) i Laura Rosel ('TV3') a sumar-se al nostre desè aniversari. La cita es va fer a la sala Santa Llúcia, el 22 de maig a la tarda, i es va adreçar als estudiants de comunicació de casa nostra. A banda, i al costat de Josep Gallofré i Marc Busquets, van abordar el context comunicatiu al país. El periodista de LANOVA Ràdio Arnau Martínez va signar la crònica de l'acte, l'endemà.
Ja al juny, Fabián Acidres va inaugurar l'exposició 'Una mirada reusenca' al Centre de Lectura. Conegut al sector com Fabián Azul, ha col·laborat amb Reusdigital.cat al llarg dels últims anys, tot oferint la seva particular visió a través de la càmera dels fets més rellevants dels últims temps.
Acidres va exposar també les fotografies al Centre d'amics de Reus, el passat octubre.
No hi ha festa sense música, és així. Per aquest motiu, i en col·laboració amb LANOVA Ràdio, el 21 de juny vam organitzar 'Els 80 a glops', una divertida sessió a càrrec dels DJ de l'emissora. El públic va ballar i va beure al ritme de les propostes seleccionades per Gerard Carceller (del programa 'Toc de queda'), Tomás Sainz ('Libre como el viento'), David Barceló ('33 revolucions') i Marià Arbonès ('Música per a gent exquisida').
Partal, a Falset
La celebració es va fer a la plaça de les Peixateries Velles, gràcies al suport dels amics del restaurant La Rosa dels Vents. L'acte va ser inclòs en la programació de la Festa Major de Sant Pere 2018.
Un altre referent del periodisme als Països catalans, Vicent Partal, es va sumar a la celebració del nostre 10è aniversari. El valencià va ser a L'Artesana de Falset, el 12 de juliol, per presentar-hi el llibre 'Nou homenatge a Catalunya' (Ara Llibres), en què estableix certs paral·lelismes entre el país descrit per Orwell a la guerra civil i l'actual. Va compartir taula i tertúlia amb Marià Arbonès i l'economista Miquel Puig, i va respondre les qüestions plantejades pel públic. Entre d'altres, va destacar la capacitat de "resistència" de la societat catalana al llarg de l'anomenat procés.
A l'octubre, i amb la voluntat de donar veu a totes les ideologies, el mitjà va organitzar un debat centrat en els avantatges i inconvenients de la independència de Catalunya. La plataforma República i concòrdia el va impulsar, i va convidar els ponents José Juan Moreso i Arnau González. La fragilitat dels governs de la Generalitat i de Moncloa, la tercera via o l'experiència de l'1 d'octubre van ser tan sols alguns dels temes que es van comentar en una trobada a la sala Santa Llúcia. L'endemà, Jordi Siré va reflexionar sobre la trobada entre uns i altres.
Pel dia del Pilar al vespre, el racó de la Palma va ser l'indret escollir per convidar la banda madrilenya The dirty t-shirts a pujar a l'escenari reusenc en el seu debut al país. El seu 'brit pop' contagiós i enèrgic va seduir els assistents, tal i com abans ho va fer també el reusenc Albert Basora (The krav maga).
Final de festa al Fortuny amb Leao
Aquest va amenitzar, el passat 25 de novembre, la cerimònia de lliurament de la tercera edició dels Premis de Periodisme Jove Joan Marc Salvat, en què es va destacar el reportatge 'Fidels a uns colors', del qual és coautor al costat de Rut Guerrero. El comunicador Xavier Graset va ser l'encarregat d'exposar la seva trajectòria als presents per comparar-la amb la de Salvat (1988-2015), en un acte que es va fer al Castell del Paborde de la Selva del Camp.
La cirereta del pastís de celebració dels 10 anys de Reusdigital.cat ha estat el recent concert del músic portuguès Rodrigo Leao. Qui va ser fundador de Madredeus va omplir el Teatre Fortuny, el 15 de desembre, en una actuació que va servir per regalar als reusencs l'espectacle 'Ensaio-Instrumental'. Leao, cèlebre també per les seves bandes sonores, reputada figura internacional, va oferir un recital amb algunes peces inèdites.
Aquest, quan es va adreçar al públic, va agrair la càlida acollida de la ciutat i va encoratjar el nostre mitjà a seguir endavant. I així ho farem.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics