Divendres, 22 de Gener de 2021

Una visita als mausoleus obra de Roig i Solé al cementiri de Reus

Forma part de les activitats commemoratives que organitza el Centre de Lectura de Reus

12 de Maig de 2018, per Isabel Martínez
 • Mausoleu de la família Boule

  Isabel Martínez

 • Mausoleu de la família Casa Bley

  Isabel Martínez

 • Mausoleu de la família Rue Iglesias

  Isabel Martínez

 • Mausoleu de la família Abelló

  Isabel Martínez

“La Dama del Paraigua segueix serenament les vicissituds de la ciutat, mesurada, en el perfecte equilibri del paraigua regalimant i el polisson atrevit, un equilibri que res no pot malmetre” va escriure Maria Aurèlia Capmany el 1989 sobre aquesta emblemàtica font barcelonina. Una escultura que forma part d’un dels treballs més coneguts de l’escultor reusenc Joan Roig i Solé (1835-1918), del qual el Centre de Lectura està commemorant el centenari de la seva mort amb una sèrie de xerrades, exposicions i visites. Un exemple ha estat la visita guiada celebrada, aquest dissabte al matí, al cementiri de Reus que acull quatre obres de l’artista

Igualment d’inalterables i impassibles que la Dama del Paraigua, els treballs de Roig i Solé formen part de 4 mausoleus que el president del Centre de Lectura, Jaume Massó, ha explicat a una vintena d’assistents. “Val la pena de reivindicar-lo” comenta mentre fa un repàs de la vida de l’escultor, contextualitza l’obra en el món de l’art de l’època i dels seus coetanis i explica algunes de les anècdotes –escasses- que es coneixen de la seva biografia. “No existeix documentació seva coneguda” explica el mateix Massó a l’entorn d’algunes informacions impossibles de contrastar amb el pas del temps. De fet, tot i haver-se relacionat amb altres coneguts artistes reusencs de l’època com Marià Fortuny o en la vessant literària Joaquim Maria Bartrina encara avui en dia l’estudi més acurat és el que va fer-hi fa dècades Josep Iglésies per l’Associació d’Estudis Reusencs.

Des de la vessant purament artística, la bona notícia és que sempre firmava les seves obres, un fet que permet atribuir-les sense cap gènere de dubte. A banda de treballs juvenils com les figures representatives del peix i la carn a les Peixateries Velles, el gruix de les seves obres reusenques es troba al cementiri on va efectuar els mausoleus de les famílies Abelló (1876), Casas Bley (1876-78), la Rué Iglesias i la Boule. Unes obres que a través d’un simple passeig per l’indret es poden contemplar exceptuant el darrer cas situat dins d’una capella particular tancada. De factura majoritàriament clàssica i, en línies generals, sense una càrrega cristiana forta en les seves figures, Massó ha detallat el simbolisme d’unes obres que evoquen més aviat la tradició greco-llatina tot i que els bustos dels Boule són estrictament realistes sense al·lusions mitològiques. Precisament, aquest gust pel passat pagà també es reflecteix en una altra de les obres que va inspirar un guix realitzat per Roig i Solé, l’escultura Cronos coneguda popularment com Peret de la dalla, que durant molts anys va presidir el cementiri. Uns guixos que formen part de l’exposició que el Centre de Lectura ha inaugurat aquest divendres a la tarda dedicada a l’artista. 

“El seu material favorit era el marbre” ha comentat el president del Centre de Lectura, una elecció que, en manca de manteniment i rehabilitació, ha enfosquit i degradat algunes de les figures que es troben a la intempèrie.  

En la mateixa línia que aquesta visita guiada, dijous, 17 de maig, a partir de dos quarts de 7 de la tarda, se n’ha organitzat una altra pels indrets relacionats amb la vida i obra de l’artista. 

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Joan Roig i Solé Centre de Lectura Cementiri de Reus mausoleu Diari Reus Digital
Joan Roig i Solé Centre de Lectura Cementiri de Reus mausoleu Diari Reus Digital
Joan Roig i Solé Centre de Lectura Cementiri de Reus mausoleu Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges