Divendres, 12 de Juliol de 2024

Cal parlar clar

21 de Març de 2023, per Xavier Guarque
Rebregar la nostra llengua resulta gratuït pels que la menyspreen, la ignoren o pels que només la tenen com una peça folklòrica més. La passivitat de les nostres administracions permet que qualsevol atac que es rep s'hagi d'entomar, a més, amb bona cara perquè ningú s'enfadi.

En efecte, des de les administracions i els serveis públics s'hauria d'observar la millor cura en l'aplicació, rigor, i també en la seva protecció sense deixar-la només en mans del voluntarisme i de la bona intenció de les persones. Una llengua s'estima utilitzant-la i no s'ha de demanar perdó per això. Ha de ser respectada en tot moment i en qualsevol lloc com el mitjà per a comunicar-se a Catalunya.

Les enquestes indiquen amb tota claredat què el que s'escolta majoritàriament al carrer, a les terrasses, als patis de les escoles, és el castellà. Això vol dir que la llengua pròpia del nostre territori, el català, queda relegat al seu ús a casa o en els cercles més pròxims, de les famílies catalanoparlants, que són les que confirmen la regla del bilingüisme.

El que és cert és que, entre queixes i el convenciment que això no pot ser, el setge a la nostra llengua persisteix. En l'imaginari està quedant la sensació que el normal sigui haver d'estar sempre alerta, en tensió i mobilitzats per una protecció que la Constitució Espanyola deixa ben clar en l'article 3, punt 2: “Las demás lenguas españolas seran tambien oficiales en las respectivas Comunidades Autónomas de acuerdo con sus Estatutos”. O en el punt 3, on diu “La riqueza de las distintas modalidades linguisticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección” N'hi ha que estan capficats en interpretar aquesta última frase de l'article com “una opcion voluntaria”, si com en aquest cas, es refereix al català.

El catalanoparlant que vol viure plenament en català té tot el dret i s'ha de sentir legitimat, no només per la llei, que ja vèiem que ho està, sinó per les autoritats i les administracions. I s’ha de poder fer amb tota la llibertat i naturalitat.

Per tant, Catalunya serà bilingüe només si les dues llengües que s'hi parlen tenen el mateix reconeixement i respecte.
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Algarrobo  21 de Març de 2023

"viure plenament en català"

No entiendo muy bien en que década, o siglo, se quedó este señor anclado. Es cierto que, para publicar un artículo en un medio digital, parece que se le nota bastante destreza, debe ser cuestión de prioridades. Estamos en el año 2023 y este señor todavía se cree que se puede vivir plenamente en algo, sea lo que sea. No lo consiguieron con los ejércitos más poderosos de la historia, lo van a conseguir con victimismo de patio de instituto.

Reportatges