Diumenge, 16 de Juny de 2024

El perímetre de la cintura és un indicador de risc cardiovascular en infants

18 de Maig de 2022, per
  • Investigadores de la Unitat de Recerca en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà de la URV

    Cedida

Un dels indicadors més estesos a l’hora d’identificar l’obesitat, tant en població adulta com en la infantil, és l’IMC, l’indicador de massa corporal. Un altre és la mesura de la cintura: si sobrepassa més de la meitat de l’alçada de la persona també és un factor de risc, encara que en infants en creixement aquest paràmetre no sempre és fiable.

Per això, un grup d’investigadores de la Unitat de Recerca en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà de la URV ha determinat un nou punt de tall a partir del qual es pot considerar que l’infant té risc de presentar una malaltia cardiovascular en un futur a partir de la mesura de la cintura. El greix abdominal o l’obesitat central prediu el risc metabòlic, de manera que, amb un estudi basat en més de 500 infants, s’ha relacionat la cintura amb els factors de risc com el colesterol, el sucre o la pressió elevada.


L'estudi ha fet un seguiment a infants analitzant la variable cintura/talla


Les investigadores van analitzar les dades de més de 500 infants inclosos en l’estudi CHOP (Childhood Obesity Project) nascuts entre els anys 2002 i 2004 a Espanya, Polònia, Alemanya, Bèlgica i Itàlia. Se’ls va fer un seguiment als 5, 8 i 11 anys en què es van comparar l’índex de massa corporal i la variable cintura/talla amb diferents punts de tall que podrien ser útils per determinar el risc cardiovascular en la infantesa.

 

Després de seguir l’evolució d’aquests infants, els resultats de la recerca van determinar que el punt de tall 0,55 -com a resultar de dividir la mida de la cintura per l’alçada- era el que indicava millor qui tenia risc cardiometabòlic. Judith Muñoz, investigadora en l’estudi, aposta per incorporar al protocol de les revisions pediàtriques el control de l’índex del perímetre de la cintura/talla, ja que “el greix localitzat a la zona abdominal està més associat amb risc cardiovascular perquè està relacionat amb els òrgans vitals”. El fet que l’índex de massa corporal es calculi amb pes comporta que no se sàpiga on està localitzat el greix i, per tant, sigui un paràmetre menys precís.

Els resultats d’aquesta recerca s’han publicat a la revista científica Clinical Nutrition. L’estudi vol tenir continuïtat i està planificat fer un seguiment d’aquests infants a llarg termini, ara que ja tenen uns 19 anys, per veure com van evolucionant.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutatCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges