Dimarts, 23 de Juliol de 2024

La URV i l'IISPV creen un sistema que detecta la Covid amb un gel hidroalcohòlic

22 de Març de 2023, per
  • Imatge del gel hidroalcohòlic amb un codi QR i un telèfon mòbil on es pot fer el test, el mètode de cribratge massiu de la covid que han patentat la URV i l'IISPV.

    URV

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han creat un sistema de cribratge massiu de la Covid, el primer patentat al món, basat en tècniques d'intel·ligència artificial. Cal rentar-se les mans amb un gel hidroalcohòlic, olorar-lo i accedir a un codi QR per respondre un petit qüestionari i veure si es manté la capacitat d'identificar l'olor del producte.

El test detecta vuit símptomes compatibles amb la malaltia. El model determina al moment quines persones tenen risc baix, mitjà o alt de tenir la malaltia i els resultats ofereixen una sensibilitat del 97%. El primer prototip del dispositiu s'està usant a les urgències de l'Hospital Sant Joan de Reus.

Les primeres olors i aromes que es deixen d'apreciar quan el sentit de l'olfacte queda afectat per la Covid són les dels cítrics i les maçanes. El sistema de cribratge de la URV i l'IISPV es basa en un gel hidroalcohòlic al qual s'ha afegit una concentració específica d'essència d'un cítric. El mètode consisteix a fregar-se les mans amb el gel i olorar-les passats tres segons. El resultat es considera negatiu si el pacient reconeix una fruita cítrica i positiu si no pot olorar el gel o no hi trobava cap aroma cítric.

El test es va fer a mig miler de pacients que durant la segona onada de la pandèmia que es van adreçar al servei d'urgències de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i als centres d'atenció primària de la ciutat perquè presentaven símptomes compatibles amb Covid o que eren asimptomàtics, però contacte estret d'un cas positiu. Les persones incloses en l'estudi oloraven el gel i havien d'omplir un petit qüestionari amb el resultat de la prova olfactiva i altres dades com la presència o absència de diferents símptomes. Les comprovacions es van fer amb una prova PCR.

Els resultats del qüestionari han generat un model que permet detectar casos de Covid de forma massiva quan els recursos no permeten fer proves diagnòstiques, segons indica Albert Fernández, investigador de la URV i desenvolupador de l'algoritme basat en la intel·ligència artificial. Les dades asseguren una sensibilitat pràcticament total (del 97%) i el fan útil com a mètode de cribratge poblacional. Les proves d'antígens que es comercialitzen tenen una mitjana del 80% de sensibilitat (hi ha un 20% de falsos negatius).

L'IISPV i la URV han desenvolupat una patent europea d'aquest prototip i l'objectiu és que els dispositius amb aquest gel es puguin instal·lar a hospitals, residències, escoles o transports públics, per tal que les persones que sàpiguen el risc de contagiar el virus que tenen. Els resultats de la recerca s'han publicat a la revista Scientific Reports.
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges