Dijous, 18 d'Abril de 2024

Vilella apunta a una situació 'd'alerta, però no d'alarma' pels últims positius de covid-19 a Reus

Hi ha cinc persones ingressades a l'Hospital Sant Joan, una de les quals a l'UCI

20 d'Agost de 2020, per Marc Busquets
  • Imatge d'arxiu d'una prova PCR

    Reusdigital.cat

La situació generada a Reus pels últims positius de coronavirus detectats és "d'alerta, que no d'alarma". D'aquesta manera l'ha descrita la regidora de Benestar Social i ara alcaldessa en funcions, Montserrat Vilella, que aquest dijous ha volgut comentar quines accions "comunitàries" s'estan duent a terme a la ciutat per evitar contagis. Aquesta ha volgut destacar que "en el primer moment de la pandèmia, a la nostra ciutat hi va haver una baixa incidència" de la covid-19 i ha garantit "tota la confiança" al departament de Salut en la realització del cribratge massiu que ha de començar aquest divendres. "És una mesura que ajudarà a detectar i trencar cadenes de transmissió", ha subratllat. "En termes absoluts, no estem pitjor que altres ciutats. Estem en alerta, però la situació no és d'alarma", ha detallat, tot revelant de passada que ara per ara, al Sant Joan hi ha cinc veïns ingressats (un dels quals a l'UCI). "No podem estar tranquils, però tampoc cal que estiguem angoixats", ha argumentat. 

Dades de context

En representació de Salut pública al Campi l'Ebre, Conrad Casas ha assenyalat que a la regió sanitària s'hi han registrat 334 positius del 9 al 15 d'agost, amb una taxa de reproducció de l'1,76% i un índex de risc de rebrot 139,07, i ha detallat que la franja d'edat més afectada és la situada entre persones de 20 a 50 anys. S'hi han registrat una vintena de brots, des del començament de juliol, la majoria en l'àmbit familiar, social i laboral. Mentre, a la capital del Baix Camp, la setmana passada es van detectar 133 nous casos de coronavirus, amb una taxa de producció del 2,44%, i un "preocupant" índex de rebrot al voltant de 390. La franja d'edat més afectada és igualment la relativa a les persones d'entre 20 a 50 anys. 

Pel que fa als brots detectats a la ciutat, i des del juliol, Casas n'ha apuntat 22. Per tot plegat, ha apuntat que "podríem ser a prop d'una fase de transmissió comunitària, i en conseqüència cal revertir la tendència de creixement sostingut i aplanar la corba". Acte seguit, ha comentat les mesures que s'adoptaran en l'àmbit comunitari per reforçar la lluita contra la pandèmia, i que al terme implica els agents cívics, els voluntaris de Protecció civil i el cos de la Guàrdia Urbana. Tot i així, ha admès "dubtes" entre la població, raó per la qual ha volgut recordar algunes accions preventives per evitar contagis, des de l'higiene de mans i l'ús de mascareta fins al respecte a la distància mínima de seguretat entre individus a les terrasses. 

Sobre el cribratge massiu

Una altra línia d'actuació a implantar és la del cribratge massiu (sense cita prèvia) anunciat el passat dimecres. Per tal que sigui efectiu "no es pot fer de manera indiscriminada a tota la població", ha dit, per limitar les proves als barris de la Sardana, la Pastoreta i Monestirs. Tampoc els tests es faran a qualsevol veí, sinó a les persones d'entre 20 i 50 anys, unes 6.000 persones. "El cribratge és voluntari, però el que voldríem és arribar a fer unes 3.000 PCR", ha subratllat Casas. Si l'afluència de veïns fos major a l'esperada, no es descarta pas l'ampliació del període les proves. De la mateixa manera, també podria ser possible fer un nou cribratge en altres sectors de Reus. 

La recollida de mostres a partir d'aquest divendres, s'ha confirmat, es farà al CAP Sant Pere i a l'Hospital Sant Joan. l'organització de tot l'operatiu, ha manifestat, "ens ha portat molta feina". El cribratge és una "eina més per anticipar-nos als problemes que podrien venir", ha dit Casas, per marcar distància entre la situació actual i la del passat mes de març, quan "el nombre d'ingressos va poder arribar a col·lapsar el nostre servei assistencial". Finalment, ha agraït "el suport logístic i la col·laboració" del consistori. En aquest sentit, Vilella ha avançat que "es facilitarà l'accés" als veïns que vagin a fer-se les proves a l'Hospital. Si hi van en cotxe, es podran bonificar una hora del temps d'estacionament a l'aparcament subterrani del Sant Joan. Si opten pels busos municipals, se'ls lliuraran dos bitllets de franc (un per a la tornada i l'altre per usar en el termini d'una setmana). 

Recupereu les declaracions de Casas (vídeo: ACN).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics