Divendres, 22 de Novembre de 2024

Tarragona, patrimoni de la pau

02 d'Abril de 2013, per Arga Sentís

Fa pocs dies que s’han complert deu anys de la guerra i l’ocupació il·legal de l'Iraq  menada per la coalició internacional liderada pels Estats Units i el Regne Unit, que ha acabat amb la vida de més d’un milió i mig d’iraquians i iraquianes i que ha provocat cinc milions de desplaçats, un milió i mig de vídues i cinc milions d’orfes. Fa deu anys, també, les places i el carrers de Catalunya van ser protagonistes de grans mobilitzacions contra la guerra. Per tot arreu es van dur a terme actes per tal de denunciar la política de l’administració Bush i la implicació del govern d'Aznar. El protagonisme de la població va ser molt important i s’ha demostrat que les persones que es van manifestar tenien raó. A Tarragona, aquestes mobilitzacions van anar acompanyades d’un tret específic. 10.000 persones van emetre el seu vot, en una Consulta contra la Guerra, rebutjant la presència de vaixells de guerra al nostre port. En aquell moment, el plenari de l’Ajuntament de Tarragona va estar a l’alçada de les circumstàncies, i va aprovar una moció que declarava Tarragona ciutat contra la guerra, i evidentment contraria a allotjar vaixells militars. La nostra ciutat es va comprometre aleshores amb la pau.

Coincidint amb aquests aniversaris, ara s’ha sabut que l’Autoritat Portuària estaria interessada a recuperar els usos militars del port, i que promouria la visita habitual de vaixells nord-americans. Malauradament, les visites d’unitats navals dels països invasors ha estat habitual aquí entre 1997 i finals de la dècada passada. L’arribada de les primeres naus va ser el detonant per a la formació de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, que durant tots aquests anys i fins l’actualitat ha estat un referent de la cultura de la pau a la nostra ciutat.

No volem que les visites dels vaixells de guerra tornin a esdevenir quelcom habitual en la vida de Tarragona, presentant una visió "normalitzadora" d'aquesta presència, paral·lela a les polítiques governamentals que pretenen convèncer la població que els exèrcits són necessaris per al manteniment de la pau quan, tal com mostra el cas de l'Iraq, és al contrari.

Apostem per la consolidació del port de Tarragona com a eix de l'activitat comercial i les comunicacions de les nostres comarques, i considerem que els usos militars es contradiuen amb les necessitats portuàries i del territori. Cal tenir en compte que els vaixells de guerra representen un nivell de risc elevadíssim, perquè molts d'ells utilitzen propulsió nuclear, sense que el port tingui instal·lacions adequades per fer front a les incidències derivades d'aquest fet i el menor accident podria causar danys irreparables a la població i el comerç. Es dóna el cas, també, que de les visites militars se sol fer sempre un ús propagandístic que es fa contradiu totalment amb els valors de pau i solidaritat que defensem.

Per aquests motius vam reclamar en el darrer plenari que  l’Ajuntament de Tarragona   manifestés el rebuig de la ciutat al fet que el port pugui tornar a acollir vaixells de guerra. Volíem, també, que el nostre consistori es comprometés a emprendre totes les accions necessàries, arribat el cas, per evitar l'escala de vaixells de guerra en el port de Tarragona, insistint que aquestes instal·lacions tenen caràcter civil i s’adrecen al transport de mercaderies o de passatgers.

Aquest cop, però, no va ser possible. Una majoria de regidors i regidores es va mostrar contrària a adoptar la nostra moció. Què ha passat durant aquests deu anys? Què ha canviat? Ja no ens sembla tan malament la guerra? Ja no ens sembla malament que hi hagi vaixells de guerra al port? Ja no estem compromesos amb la pau? Potser és que com ara no tenim una gentada al carrer que ens ho exigeixi, no cal?

Segurament hi ha hi ha regidors que ho volen tot: un port industrial, de viatgers i militar. Però tot no és compatible. I més enllà de totes aquestes consideracions, hi ha el compromís dels ciutadans i les ciutadanes de Tarragona, expressat fa deu anys i encara vigent,  amb els valors de la pau i la solidaritat entre els pobles. Siguem fidels a la paraula donada.

Arga Sentís és portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA a l'Ajuntament de Tarragona

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics