Dijous, 18 d'Abril de 2024

Com podem combatre la síndrome postvacacional?

Una guia pràctica per fer que la tornada a la feina ens costi una mica menys

29 d'Agost de 2016, per Redacció
  • Recuperar les rutines laborals de manera progressiva és adequat per combatre l'estrès

    El Punt Avui

Les vacances d'estiu ajuden a recuperar l'energia, alliberar l'estrès, millorar la salut i el benestar i, en definitiva, "optimitzar les relacions personals", apunten des de l'asseguradora de salut Cigna. No obstant això, no són infinites. La tornada a la feina pot desembocar en l'anomenada síndrome o depressió postvacacional si no aconseguim adaptar-nos a la vida quotidiana. La situació personal i l'entorn de treball són els factors més decisius a l'hora de patir aquests símptomes.

La tornada a la rutina ha de ser gradual

"Aquelles persones amb menor resistència a la frustració, que conceben el seu entorn laboral com una cosa desagradable o que no els motiva el seu treball, són més propenses a patir", afirma el director mèdic de Cigna, Vicente Gil. "La tornada a la rutina requereix d'un procés adaptatiu que tot treballador ha de superar. Si no és així, poden sorgir veritables quadres d'estrès agut amb les respectives manifestacions emocionals i físiques que el caracteritzen ", segons aquest expert.

A més, Gil també destaca la necessitat que les empreses ofereixin suport als treballadors en aquests casos. De fet, segons explica, "cada vegada més entitats es preocupen per l'estat en què tornen els seus treballadors després d'aquest període de descans i fan ús d'aquest tipus de suport organitzant activitats empresarials, intentant mantenir en alça la motivació i productivitat dels treballadors o prestant ajuda professional".

Com podem evitar la síndrome postvacacional?

Hi ha diverses mesures a seguir, tant durant el primer dia d'incorporació, com abans i durant les vacances, per prevenir o combatre la síndrome postvacacional. D'entrada, cal noo carregar-se de treball el primer dia després del descans. Cal tenir temps, a més, per posar-se al dia del que es va deixar pendent abans de les vacances i del que hagi pogut passar mentre haguem estat fora.

És recomanable, d'altra banda, marcar-se objectius i una línia de treball per a la primera setmana d'incorporació. La planificació de les nostres activitats d'oci habituals, el contacte amb els amics i familiars als quals no s'ha vist durant l'època de descans també ens poden ser útils en l'adaptació.

I, si podem, hem de millorar allò que no ens agradi a la feina. La reincorporació pot servir com un punt d'inflexió per establir una sèrie de propòsits que ajudin a millorar allò que no sigui del nostre gust. Si és aquest el cas, es pot intentar l'establiment de fluxos de comunicació amb la resta de la plantilla i fer així que el nostre punt de vista sigui escoltat.

Menjar bé i fer esport

La bona alimentació i la pràctica d'esport són, apunten des de Cigna, dos aspectes imprescindibles a l'hora de tornar a la feina al setembre. S'ha de moderar, sobretot, el consum d'alcohol i cafeïna, ja que poden agreujar els símptomes d'apatia, depressió i estrès. L'esport, per la seva banda, fa que s'alliberin endorfines, el que provoca que l'estat d'ànim millori i la inapetència es redueixi.

Amb tot, és fonamental deixar els deures fets abans de la nostra marxa. No només per contribuir a una volta més efectiva sinó també per evitar molèsties durant la nostra absència. De fet, hem d'intentar no tancar cites de feina importants just després de la tornada. Els experts en medicina laboral diuen, en aquest sentit, que no és aconsellable agafar períodes de vacances molt llargs. És preferible dividir-los al llarg de l'estiu perquè la tornada sigui menys abrupta.

Prendre's la tornada amb filosofia

Ara bé, el més important és gaudir al màxim les vacances, lògicament. És bo tenir-ho tot ben planejat, però també és convenient realitzar activitats no programades, és a dir, deixar-se anar una mica i improvisar. Aprofitar el temps de descans és imprescindible per evitar la frustració d'haver desaprofitat els dies lliures, i per desconnectar prou i tornar amb les piles carregades. No és gens convenient, alerten, cometre l'error de tornar de vacances el dia d'abans. És recomanable incorporar-se al treball, almenys, un parell de dies després de tornar de viatge per tal de tenir temps de recuperar les rutines habituals: posar en ordre la llar, agafar de nou les hores de son i, en definitiva, prendre's la tornada amb filosofia.

No obstant això, la síndrome o depressió postvacacional és passatgera. Quant estiguem situats a la rutina, els símptomes desapareixeran en uns dies. Ara bé, si aquests es perpetuen més enllà de 15 dies és recomanable consultar amb un metge, ja que podria aparèixer un veritable síndrome d'ansietat generalitzada o estrès crònic que requeriria un tractament més específic.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  29 d'Agost de 2016

Hi ha un excés de síndromes i similars

Ara sembla imperatiu trobar cada dia un nou síndrome, una nova malaltia o afectació. Hi ha centenars de milers de persones en aquest país sense estat i arreu d'Europa i el món que no fan vacances i aquells que poden fer-les no pot ser un motiu per demanar fer vacances per treure's l'estrès de les vacances. La societat està massa al límit tot i ningú sap com aportar solucions positives i pràctiques.