Dimecres, 09 d'Octubre de 2024

Un viatge de 12.000 anys a través de les pintures de la Roca dels Moros

En aquest jaciment es troben restes artístiques des del paleolític fins a l'època dels ibers i els romans

29 de Desembre de 2011, per Enrique Canovaca
  • Xavier Bagés (esquerra) i Jaume Massó expliquen un cartell de l'exposició

    Enrique Canovaca

El jaciment de la Roca dels Moros està inscrit en la llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat i s'enmmarca dins d'una zona habitada per l'home de forma continuada des del paleolític. El director del Museu Salvador Vilaseca, Jaume Massó, explica que la majoria de les pintures estan realitzades en el moment de transició d'aquesta època, amb una tècnica per fer eines basada en cops sobre pedres, al neolític, on ja es comencen a emprar instruments llisos i esmolats. És el moment dels últims caçadors-recol·lectors, creadors de l'anomenat 'art llevantí', i dels primers agrícoles-ramaders, amb un art més innovador.

El primer dels grups es caracteritza per profundes creences religioses i per dibuixos on predominen els figures d'homes, especialment arquers, que porten el cos pràcticament nu, s'expressen de perfil i porten objectes relacionats amb la caça. El segon grup sol recrear figures més grans, de fins a un metre de llargada, pintades de color vermmell fosc, marró o negre, i fetes amb algun instrument o pinzell de traç ample. Massó ha afirmat que es passa d'un estil més realista a l'abstracció de les imatges, un fet que ens recorda l'evolució de l'art durant els últims cent anys.

Els dibuixos que ara hi ha a la roca mostren les inquietuds i les representacions de diferents èpoques, fins arribar als ibers i els romans. Precisament, en aquest conjunt pictòric es poden trobar representacions en llengua ibèrica, de la qual els historiadors només han pogut descobrir la seva fonètica però no el seu significat. Jaume Massó considera que la majoria de l'art rupestre era obra de caçadors o d'aquelles persones que tenien una capacitat innata per recrear l'entorn o els seus pensaments.

Una de les escenes més destacades està formada per una desena de dones, vestides amb faldilles cenyides a la cintures i que les cobreixen fins als genolls. La part superior del cos s'expressa aparentment nua, llevat d'alguns guarniments sobre el pit i els braços. Tot sembla girar al voltant d'un espai sagrat, destinat al culte de la fecunditat, segons el director del Museu, qui puntualitza l'existència d'un home entre mig de les fèmines que "segurament va ser pintat amb posterioritat". Massó reconeix que moltes de les pintures d'aquest època tenien connotacions sexuals, ja que "llavors no existia una moral tan ferma".

El jaciment va ser descobert cap a l'any 1908, moment en que el geògraf Ceferí Rocafort va redactar dues ressenyes a La Veu de Catalunya i el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya. L'exposició 'Un espai Sagrat. La Roca dels Moros del Cogul' arriba a Reus després de passar per Lleida, Balaguer i Montblanc, i està produïda pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges