Dijous, 15 d'Agost de 2024

Vuitada de Corpus: pregàries, festa i primavera

Els carrers, plens de gom a gom, mostren l'inici del cicle festiu primaveral

07 de Juny de 2010, per Anton Baiges
  • La creativitat és manifesta en les catifes. Patronat Foc Nou.

    Anton Baiges

  • Catifa al Fossar Vell. Congregació Mariana.

    Anton Baiges

  • L'Ou com balla. Atri de Sant Sebastià. Prioral de Sant Pere.

    Anton Baiges

  • Processó de Corpus. La Custòdia amb el tàlem de Sant Pere.

    Anton Baiges

  • El Fossar Vell des del Campanar de Reus.

     

  • La processó de Corpus en el seu inici.

     

  •  

  • Campana dels Gegants. Agrupament Escolta Mare de Déu del Montsant.

     

'La ginesta altra vegada, la ginesta amb tanta olor! És la meva enamorada que ve al temps de la calor!, expressa el poeta Joan Maragall quan s'apropa la vuitada de Corpus. I és que molts pobles i viles celebren amb intensitat festiva i religiosa la diada del Corpus Christi: catifes amb pètals -si no s'imposen altres materials més econòmics i sostenibles-, les enramades o els domassos als balcons, acompanyen el pas de la Custòdia (peça d'or o d'argent en què s'exposa el Santíssim Sagrament), que representa el cos i la sang de Crist. No hi poden faltar, és clar, els elments festius més tradicionals dels nostres pobles com els capgrossos i els gegants.

A Reus, un any més, el seguici processional va transcórrer els carrers tradicionals del nucli antic: Mulassa, Nanos i Gegants amb l'Àliga, recuperada d'uns anys ençà, i els grallers de Reus, encapçalaven la processó estrictament religiosa amb el Cor de Cantors de la Puríssima Sang, que acompanyaven la Custòdia sota el tàlem brodat, històric, de la Prioral de Sant Pere, que algun dia s'hauria de plantejar la museïtzació del seu modest però extraordinari tresor patrimonial. Tancaven els preveres de la ciutat amb el prior de Reus i seguia el poble fidel, i tota la ciutadania, en general, que gaudia dels cants i la festa, entre l'escalfor i el plugim primaveral.

Els domassos perden pes entre les balconades, tan vius en molts pobles. Tal vegada, balcons deshabitats, la tradició que es perd... a l'inrevés de la confecció de les catifes simbòliques, per on ha de passar el símbol del Crist pasqual, i que elaboraren des de bon matí els membres de la Congregació Mariana, el nadalenc Patronat Foc Nou i l'agrupació reusenca de Confraries. També l' 'Ou com balla', a l'atri de Sant Sebastià, de la Prioral, a la plaça del Castell, símbol de vida renovada, tradicional als brolladors dels claustres de la catedral de Tarragona i Barcelona. Comença un nou cicle, barreja d'identitat col·lectiva, fe, tradició, festa,...i primavera. I fins l'any que ve, 'si Déu vol'!

S'han inclòs unes fotografies del Toc de Campanes que ens han enviat els Campaners de Reus de l'AEG Montsant durant la celebració de Corpus.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Corpus reusdigital.cat
Corpus reusdigital.cat
Corpus reusdigital.cat
Toc de campanes de la processó de Corpus. Agrupament Escolta Mare de Déu del Montsant.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ciutadà  07 de Juny de 2010

Rectificacions

Si m´ho permet em prenc la llibertat de fer-li unes breus rectificacions al seu escrit. En primer lloc, és Congregació amb E no congragació, i la Coordinadora reusenca de Cofraries senzillament no existeix. Suposo que es refereix a la Agrupació d´Associacions de Setmana Santa que precisament aquest any no n´ha fet cap de catifa, les catifes les han fet com les fan sempre la Confraria de la Verónica, Confraria de Sant Josep i Sant Jaume (Sant Sopar) i els Cavallers del Sant Sepulcre de la Reial Congregació de la Puríssima Sang. Per cert el nom de la coral és Escolania i Capella de Cantors del Sant Crist de la Sang. Moltes Gràcies.

Reportatges