Cookie control
Dimarts, 20 d'Octubre de 2020

8 de març: Mobilitzem-nos a favor dels drets de les dones

05 de Març de 2018, per Núria Gavarró

De nou, el 8 de març, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat. Per això l’Ajuntament de Valls expressem la voluntat i el compromís de treballar dia a dia per garantir que els drets de les dones siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància i, per tant, de continuar amb la línia de tenir la perspectiva de gènere com a eix central de les actuacions de l’Ajuntament i de les polítiques fetes des del Govern Municipal.

 Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i les discriminacions cap a les dones encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. I, a més, el sostre de vidre encara no s’ha trencat i segueix limitant les possibilitats d’ascens de les dones. Segons l’últim informe de la Generalitat, la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 26,6% a Catalunya i dades recents indiquen que tendeix a agreujar-se. Qüestió que, a diferència d’alguns, nosaltres sí que considerem que ens “hi hem de posar” per eradicar-la mentre veiem com diversos països europeus adopten noves mesures per fer-hi front.

Cal continuar apostant de forma decidida per polítiques de conciliació de la vida laboral, personal i familiar per garantir que les dones tinguin dret a  gaudir de temps de lleure i participació en igualtat de condicions que els homes. Cal seguir reivindicant el dret de les dones a decidir sobre el propi cos i el dret a una maternitat lliure i segura.

El proper 8 de març el moviment feminista d’arreu del món convoca una vaga feminista. És una vaga que va més enllà del que tradicionalment s’identifica com a vaga laboral perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida. Aquesta mobilització vol posar de manifest les desigualtats i precarietats en el treball assalariat, les cures, el consum, l’exercici dels drets, la formació i la participació ciutadana, per les diferències que travessem alguna de nosaltres segons la procedència, la classe, l’edat, l’orientació sexual, la identitat de gènere i habilitats.

L’Ajuntament de Valls ens sumem a la vaga per denunciar les desigualtats que patim les dones a la nostra societat i, per extensió, l’opressió que viuen les dones arreu del món. Perquè no podem acceptar, ara i avui, ni una sola víctima més de violència masclista, ni les desigualtats retributives per a igual treball de més d’un 25%, ni els sostres de vidre en la vida pública i empresarial, les pensions d’una mitjana d’un 30%, la desigualtat en la distribució de la criança i les cures, els models heteropatriarcals i el masclisme que encara impregna bona part de la nostra societat.  

Pensem que sobren els motius per adherir-nos-hi i convidem a tots els convilatans a participar de forma activa en les diferents formes de vaga i actes públics i manifestacions en suport de la iniciativa. Apel·lem a la mobilització a favor dels drets de les dones, avui i cada dia de l’any, per seguir contribuint a una societat més justa i igualitària de dones i homes lliures.

Núria Gavarró i és regidora d’ERC de Participació Ciutadana i Igualtat a Ajuntament de Valls.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics