Divendres, 11 d'Octubre de 2024

Una exposició per destacar l'«esport rei» de Reus

13 de Desembre de 2021, per Marc Busquets Obré
  • La presentació de l'exposició s'ha fet aquest matí de dilluns, al Centre de Lectura

    Marc Busquets Obré

Amb la voluntat de fer valer el "paper de cohesionador social" de l'hoquei sobre patins a Reus, ja fa temps que es prepara una exposició dedicada al Reus de les sis copes. Aquesta servirà també, segons s'ha apuntat aquest dilluns al matí en roda de premsa, per subratllar la gloriosa trajectòria de l'equip roig-i-negre entre els 60 i 70, així com la de la "icònica figura" de Joan Sabater. La mostra s'inaugurarà al gener i es podrà visitar, fins al març, al Museu Salvador Vilaseca. 


Tot plegat es tracta d'un projecte que, com ha indicat un dels comissaris, l'historiador Joan Navais, ha tirat endavant a partir de la col·laboració de l'administració (Ajuntament i Diputació), d'empreses locals i d'entitats "privades amb vocació de servei públic", com el Centre de Lectura. El president d'aquesta última, Lluís Miquel Pérez, ha celebrat poder sumar-se a "esdeveniments com aquest". "Sabater és, a l'hoquei, el que Cruyff és al futbol", ha assegurat. 

Una exposició "gràfica i didàctica



El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha volgut destacar el component "gràfic i didàctic" amb el qual s'ha concebut l'exposició, liderada pel Laboratori d'Estudis Socials de Reus. El titular d'Esports, Josep Cuerba, ha manifestat al seu torn que "l'hoquei sobre patins forma part de l'ADN" reusenc, i més enllà de Sabater ha recordat altres jugadors, com Santi Garcia, Josep Maria Rabassa o els germans Vilallonga,  "als quals devem moltes alegries col·lectives". 

Navais ha explicat finalment que, d'entrada, la recerca que va iniciar amb Xavier Guix "tenia l'objectiu de fer una anàlisi de l'esport local". En tractar-se de quelcom "massa ampli", el treball s'ha centrat en l'hoquei sobre patins roig-i-negre (si bé el CN Reus Ploms també serà protagonista de la mostra) i que, de cara al futur, podria fixar la seva mirada en el futbol. Tot plegat, ha detallat, "destaca la importància que la pràctica esportiva pot tenir en una societat, per les seves implicacions socials, culturals i fins i tot polítiques". 

Actes complementaris



L'exposició, batejada com El Reus de les sis copes, Joan Sabater i l'època daurada de l'hoquei reusenc, es complementarà amb actes paral·lels. Un d'aquests, ja confirmat, és la xerrada que el periodista Josep Cruset oferirà sobre l'històric conjunt roig-i-negre. Navais ha avançat que se'n preparen altres, entre els quals una possible trobada de veterans, o un conjunt de visites guiades. Sobre el valor documental de la mostra, l'historiador ha precisat que s'han descobert "autèntiques joies" fins ara ocultes en col·leccions privades.

Cal recordar, a banda, que Reusdigital.cat va avançar la setmana passada que al museu s'hi exhibirà la Copa d'Espanya que el Ploms va guanyar el 1946. Es tracta, de fet, del primer trofeu "important" que un club local va aconseguir, tal com s'ha recordat aquest dilluns. 


L'exposició, dissenyada i produïda per OVNI comunicació visual, tindrà lloc del 13 de gener al 19 de març de 2022. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Lluisa Sánchez Rubio  14 de Desembre de 2021

molt ben trobat el títol

"Època daurada", com la VISA OR per pagar els capritxets de l'expresident!
Enric22  13 de Desembre de 2021

Estos craks necesitan dar el nombre a una plaza

Señor alcalde ponga ya el nombre de estos jugadores en una plaza oh calle de Reus se lo merecen

Reportatges