Dijous, 29 d'Agost de 2024

La traductora cornudellenca Eulàlia Busquets redescobreix l'escriptora i activista Muriel Rukeyser

14 de Març de 2022, per Reusdigital.cat
  • Una imatge de l'acte

    Cedida

La traductora de Cornudella de Montsant Eulàlia Busquets ha presentat a la seva vila l'obra Savage Coast (Costa Salvatge o Costa Brava) de escriptora nord-americana Muriel Rukeyser, una gran poetessa que va ser marginada pel seu país pel seu activisme d'esquerres i feminista, de manera que l'obra no va veure la llum fins 80 anys després.

En el context del Març Lila, on l'Ajuntament de Cornudella de Montsant dedica tot el mes a la celebració d'activitats sobre el món de la dona, Busquets ha disseccionat una obra, que va ser traduïda al català per ella i editada per Rata en 2019, però que la pandèmia va impedir de fer-ne més difusió. La presentació de l'acte ha anat a càrrec de la regidora d'Igualtat, Maria Gomis. El format de la mateixa ha estat en forma d'entrevista amb el periodista Jaume Garcia.

Es tracta de la primera obra de narrativa que tradueix Busquets, una peça que relata com a narració autobiogràfica els cinc dies que Muriel Rukeyser va viure a Catalunya tot coincidint amb l'esclat de la guerra civil. L'escriptora, que aleshores només tenia 23 anys, va venir desplaçada des de Londres a Barcelona per cobrir les Olimpíades Populars per a una revista i es va trobar, en el tren en el que viatjava, amb el cop d'estat, la guerra, la revolució i una vaga general que va aturar el tren a l'estació de Montcada. "L'impacte del que va viure en només cinc dies la marcaria tota la vida", ha subratllat Busquets.

El llibre "visualitza la transformació personal que Muriel Rukeyser va viure a Catalunya, a Montcada i a Barcelona, protagonitzat per una dona defensora dels drets dels treballadors, dels oprimits, del negres, de les minories", ha explicat la traductora. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics