Dilluns, 05 d'Agost de 2024

La primera edició dels Premis Òrbita premiarà les millors creacions de dansa contemporània

01 de Febrer de 2023, per Estel Romeu
  • La presentació del Projecte Òrbita aquest dimecres

    Estel Romeu

La dansa contemporània tindrà una nova data a la ciutat amb la primera edició dels Premis Òrbita. El cap de setmana de l'11 i 12 de febrer se celebraran els concursos inclosos en el certamen, organitzat pel Centre de Lectura amb la col·laboració de l'Escola de Dansa del Centre de Lectura, el Consorci del Teatre Bartrina i Reus Cultura.

Segons el regidor de Cultura, Daniel Recasens, "els Premis Òrbita són una recepta del talent en forma de concurs, amb la dansa contemporània com a protagonista i com una forma de projecció". La iniciativa posa en valor la dansa contemporània a la ciutat i al territori a partir de tres categories: amateur, professional i performance. Aquestes tres categories s'exposaran en tres concursos que seran oberts al públic durant el cap de setmana que culminaran amb el lliurament de guardons a la Gala de Premis el diumenge 12 a les 5 de la tarda.

El dissabte 11 tindran lloc el Concurs Coreogràfic Professional i el Concurs Amateur


Els Premis Òrbita començaran el dissabte a les 12 del migdia al Teatre Bartrina amb el Concurs Coreogràfic Professional, obert al públic i amb entrada gratuïta. Fins a 36 propostes d'entre 4 i 10 minuts s'han presentat en aquesta categoria que, després d'una selecció, portarà 9 creacions que optaran a un premi econòmic.

El Concurs Amateur, per a ballarins a partir de 6 anys, tindrà lloc el mateix dissabte a les 5 de la tarda amb una entrada de 5 euros. En aquesta categoria actuaran solos, duos, grups petits i grups grans de debs, infantil, júnior i sènior. Hi participaran fins a 80 ballarins d'una desena d'escoles del territori i, en finalitzar el Concurs Amateur, el jurat seleccionarà les coreografies que arribaran a la Gala de Cloenda.

La Gala de Cloenda serà al Teatre Bartrina amb entrada gratuïta


Finalment, la darrera categoria serà el Concurs de Performance el diumenge 12 a dos quarts d'11 al Castell del Cambrer i a dos quarts de 12 a Cal Massó. Comptarà amb 10 propostes d'entre 6 i 14 minuts i la creació seleccionada com a guanyadora rebrà una retribució econòmica de l'ajuntament per convertir-la en una peça que formi part de la programació del Festival Cos 2023 de Reus.

La Gala de Cloenda, amb entrada gratuïta, tindrà lloc al Teatre Bartrina el mateix diumenge a les 5 de la tarda. Hi actuaran les 4 millors coreografies del Concurs Amateur i es farà el lliurament de premis. Segons el ballarí Hèctor Tarro, "estem molt contents amb la participació i l'acceptació dels Premis Òrbita". El jurat professional estarà format per Natàlia Viñas i Sol Vázquez, dues ballarines especialitzades en dansa contemporània amb una llarga trajectòria com a docents, en companyies de dansa i amb reconeixements.

Satèl·lits al voltant dels Premis sobre medi ambient, inclusió i gastronomia


Els Premis Òrbita neixen del concepte Projecte Òrbita, que vol promoure i incentivar la cultura contemporània amb diverses propostes anomenades satèl·lits. L'Òrbita Gastronòmica, l'Òrbita Ambiental, el Satèl·lit Inclusiu i el Satèl·lit de les Arts són les diverses accions incloses en el projecte i que s'aniran desenvolupant durant aquest any.

El projecte persegueix l'objectiu de posar la dansa i la cultura contemporània al centre i impulsar propostes que combinin aquestes disciplines amb altres conceptes innovadors. Segons la directora de l'Escola de Dansa del Centre de Lectura, Teresa Aguadé, "els satèl·lits en aquest moment no estan en funcionament, però buscarem sinergies amb altres empreses, entitats i fundacions que creguem que puguin aportar alguna cosa en el món de la dansa".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges