Dijous, 22 d'Agost de 2024

El Prendiment, solemne i sentida processó del dimecres Sant a Reus

05 d'Abril de 2023, per Jaume Piñol de la Mata
Per als catòlics, el prendiment, la presa o la detenció de Jesús és sens dubte un dels moments més icònics i representatius de la Setmana Santa. És tot aquell periple que Jesús, Nostre Senyor, va haver de passar des de l'últim sopar fins que fou clavat en creu. Uns moments de patiment i agonia que el durien, en última instància, a abraçar tota la humanitat amb els braços oberts a la creu. Uns braços que, com a fills  i membres de l'Església, ens apleguen i ens animen a seguir sent evangelitzadors enmig de la nostra societat i a continuar viva una tradició tan nostrada i arrelada en la fe que esdevé, sense cap mena de dubte, un testimoniatge i una catequesi pública pels carrers de la nostra ciutat.

No s'entendria la Setmana Santa i les Solemnes Processons sense el prendiment, moments en què Jesús és capturat, torturat, jutjat i dut a morir, pels camins del calvari, fins al Gòlgota, que en arameu significa, lloc de la calavera.

Abans però, de la mort de Jesús, durant l'interrogatori al Natzarè amb els grans sacerdots, veiem com Pere, que segueix a Jesús de lluny estant, és reconegut com a deixeble per uns criats del Sanedrí. L'apòstol davant de les acusacions nega fins a tres vegades qualsevol vinculació o coneixença amb el Mestre i, és clar, el gall canta, tal com li havia dit Jesús a l'últim sopar. A la Solemne Processó del Prendiment veiem com la primera confraria, la de Sant Pere Apòstol, treu en processó el pas Pere Nega Jesús, obra de l'escultor Joan Rebull i on hi surt representat aquest passatge. El gall de la negació és un dels símbols d'aquesta confraria d'origen gremial i que es fundà el 1956 gràcies a l'impuls de persones dedicades, en aquell temps, a l'avicultura.

Després d'aquest interrogatori de Jesús amb els doctors de la llei, Caifàs i Annàs decideixen dur-lo en presència del procurador Ponç Pilat, que sempre és a Jerusalem per a la Pasqua i que és qui te la potestat per jutjar i condemnar a mort. Jesús no contesta les seves acusacions i fa perdre la paciència a Pilat que, per tal de calmar els ànims del poble jueu, el fa assotar i el presenta davant el poble, en aquest moment és quan el procurador diu la frase "Ecce Homo", aquí teniu l'home. Moment el qual és representat en la nostra processó de dimecres amb el pas del mateix nom, propietat de la Confraria dels Sants Just i Pastor i que, enguany, sortirà a espatlles.

En el camí del calvari Jesús es troba amb Maria, la seva mare i Maria es troba amb Jesús, el seu fill estimat, el seu predilecte. L'intercanvi de mirades es intens, profund, ple d'amor i de  tendresa, des del silenci amant i compassiu. La mirada és el Ilenguatge més profund i íntim entre els éssers que s'estimen i en aquesta trobada no hi ha paraules, l'única paraula és la mirada mútua que expressen el dolor intens i profund que fill i mare viuen. Uns moments intensos, els de Jesús amb la seva mare, que a Reus prenen especial protagonisme en la Solemne Processó del Prendiment amb la participació de la Confraria Jesús de l'Amargura, confraria que l'any vinent celebrarà el 75è Aniversari de la seva fundació.

A Reus celebrem avui, Dimecres Sant la Solemne Processó del Prendiment que fou creada, pensada i instaurada per tal d'enaltir la Setmana Santa reusenca i que, amb el pas dels anys, ha esdevingut una fita destacada en el calendari d'aquells que vivim la fe, la tradició, el Ilegat i la vivència plena dels dies Sants a la nostra ciutat. 

Les confraries a casa nostra són majoritàriament d'origen gremial, res nou. Avui dia, Iluny ja d'aquesta etiqueta gremial som molts els que, sota l'advocació de diferents sants patrons, participem activament de les activitats d'una confraria concreta, la que cadascú senti seva, sigui per tradició familiar o per afinitats i amistats personals amb altres membres que ens han precedit.

Les confraries del Prendiment procurem, amb tota humilitat i entusiasme, fer una processó digna i sentida pels carrers de la nostra ciutat, per tal de donar testimoniatge d'aquests passatges bíblics que ens mostren el sofriment, entrega i donació total de Jesús, nostre Senyor. 

La Solemnitat de la processó que organitzem la completem amb el cant de saetes que, enguany, es faran des del balcó de la modernista Casa Navàs, a la plaça del Mercadal. La processó la culminarem a la Prioral de Sant Pere amb una pregària dirigida per Mn. Joan Anton Cedó, prior-arxiprest.

Jaume Piñol de la Mata

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics