Dimarts, 16 de Juliol de 2024

Les dones lideren el concert 'Músiques per la vida i la llibertat' del Festival Jordi Savall al monestir de Santes Creus

El certamen encara l'últim cap de setmana de programació amb la previsió d'assolir els 5.000 espectadors

12 d'Agost de 2023, per ACN
  • Les dones han protagonitzat el concert 'Música per la vida i la llibertat' del Festival Jordi Savall al monestir de Santes Creus

    ACN

Les dones han liderat el concert 'Músiques per la vida i la llibertat' del Festival Jordi Savall al monestir de Santes Creus aquest divendres. La proposta, inclosa en la tercera edició del certamen, ha buscat ser un altaveu de músics refugiats provinents de països com l'Afganistan, Síria o Palestina. "El fet que persones que en els seus països serien perseguides pel simple fet de fer música en públic puguin cantar les seves músiques davant de tots nosaltres és una manera de reivindicar la seva dignitat, la seva vida i la seva llibertat", ha apuntat a l'ACN el director del festival, Martí Sancliment. El certamen encara l'últim cap de setmana d'activitat amb cinc dies de concerts a Santes Creus i la previsió d'assolir els 5.000 espectadors.

La plaça de Sant Bernat Calbó del monestir de Santes Creus s'ha omplert per veure de prop el concert 'Música per la vida i la llibertat', el primer dels concerts del Festival Jordi Savall en aquest conjunt monumental. Les cantants Basela Abouhamed de Palestina, Jasmin Behnawa d'Afganistan, Waed Bouhassoun de Síria i Nazanin Saveh de l'Iran han tingut un pes destacat en l'actuació, on també ha estat present el grup Orpheus 21 sota la direcció del mestre Jordi Savall.

De fet, enguany les dones i la lluita pels drets centren el programa de la tercera edició del certamen. Més enllà de la participació activa de músics, intèrprets i cantants, també es reivindica el paper de la dona compositores del barroc i romanticisme. Segons el director del festival, Martí Sancliment, es tracta d'un fet "poc habitual" en les programacions de música acadèmica o clàssica. A la vegada, al programa se sumen conferències que giren al voltant del llegat femení el món de la música, religió, el poder i la història.

El certamen enceta la recta final de la tercera edició després d'arrencar a Montblanc dues setmanes enrere. Després del convent de Sant Francesc i el monestir de Poblet, durant els pròxims cinc dies el monestir de Santes Creus serà l'epicentre del programa. Entre les propostes que s'hi podran veure destaquen 'Le Concert des Nations Féminin' d'aquest diumenge amb la violinista Alfia Bakieva com a concertino i solista i 'Cants sobre la Natura' de Fanny Mendelssohn, que culminarà el festival el pròxim 15 d'agost.

Mesures per acostar la música antiga a tots els públics

Amb la voluntat d'apropar la música antiga a tots els públics, enguany l'organització ha impulsat una sèrie de mesures per atreure més espectadors. D'aquesta manera, s'ha optat per rebaixar el preu de les entrades, així com facilitar un servei d'autobús des de Reus, Tarragona i Barcelona per arribar als punts dels concerts de nit.

Sancliment ha destacat que aquestes mesures se sumen a un programa artístic "especialment atractiu" que mescla repertoris música medieval, oriental, del barroc i romanticisme i que posa en valor a intèrprets joves i emergents. Amb tot plegat, la previsió és assolir els 5.000 espectadors.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges